Kerstinspiratie
Kerstinspiratie

5 overheerlijke kerstrecepten

  • Inspiratie
  • 12 december 2019 - 13:50

De kerst staat voor de deur! Veel mensen kijken hier ieder jaar weer naar uit, maar ook stress steekt regelmatig de kop op in de maand december. Welke cadeautjes moet u allemaal kopen en wat gaat er gekookt worden? Om u bij dat laatste te helpen vindt u hieronder een aantal overheerlijke recepten voor de kerstdagen.

1.       Gepofte knoflooksoep

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

  • 2 bollen knoflook
  • 100 g chorizoworst
  • 600 g kruimige aardappelen
  • 1 ¼ liter water
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 125 ml verse slagroom
  • 5 g verse platte peterselie

Zo maakt u het:

Stap 1: verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het kapje van de bollen knoflook zodat de tenen zichtbaar worden en leg de bollen op een bakplaat of in een vuurvaste schaal. Besprenkel ze met de helft van olie en pof de bollen ongeveer in 30 minuten in het midden van de oven.

Stap 2: verwijder het vel van de chorizo en snijd in blokjes. Bak de blokjes 5 tot 6 minuten, zonder boter of olie, op laag vuur tot de olie vrijkomt. Schep de blokjes met olie uit de pan in een bakje.

Stap 3: schil de aardappelen en snijd in blokjes. Bak de aardappelen 3 minuten in de rest van de olie in een soeppan. Voeg vervolgens het water en de bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat 12 minuten op laag vuur koken.

Stap 4: neem de knoflook uit de oven, laat iets afkoelen en haal de tenen met een mesje uit de schil. Voeg ze samen met de slagroom toe aan de soep en pureer met de staafmixer. Snijd de peterselie fijn.

Stap 5: verdeel de soep over kommen of borden. Verdeel eerst de chorizoblokjes en dan de chorizo-olie erover. Garneer met de peterselie en serveer.

Recept via Allerhande.

2.     Beef Wellington

Dit heeft u nodig voor de vulling:

  • 30 gr boter
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 kg ossenhaas, aan een stuk
  • 12-16 plakken rauwe ham
  • 250 gr kastanjechampignons
  • 150 gr oesterzwammen
  • 1-2 el verse bladpeterselie, fijngehakt
  • zout en peper

Dit heeft u verder nog nodig:

  • 2 rollen koelvers bladerdeeg (of u maakt het zelf)
  • 1 ei, losgeklopt
  • Olijfolie om in te bakken
  • Bloem voor het werkblad

Zo maakt u het:

Stap 1: bestrooi de ossenhaas met zout en peper. Bak de ossenhaas in een scheutje olijfolie in een paar minuten aan alle kanten bruin. Haal vervolgens de ossenhaas uit de pan en laat deze afkoelen.

Stap 2: doe de sjalotjes, knoflook, kastanjechampignons en oesterzwammen in een hakmolentje of keukenmachine met messen en hak ze fijn. Het hoeft niet al te fijn te worden, je mag nog stukjes zien. Verhit de boter in een pan en bak het mengsel 10 tot 15 minuten tot het meeste vocht verdampt is. Breng op smaak met de peterselie en zout en peper en laat het afkoelen.

Stap 3: rol het bladerdeeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek, groot genoeg om de ossenhaas in te verpakken. Bedek het deeg met de plakken rauwe ham en verdeel daar het afgekoelde paddenstoelenmengsel over. Leg de ossenhaas erop, maak de deegrandjes een beetje vochtig en vouw het deeg vervolgens om de ossenhaas heen dicht. Leg de rol met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Stap 4: verwarm de oven (liefst met pizzasteen) voor op 200 °C. Haal de rol 1 uur van tevoren uit de koelkast. Maak met een scherp mesje een klein gat aan de bovenkant, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei en steek een kernthermometer in het vlees. Bak de beef Wellington tot deze een kerntemperatuur van 52 °C heeft. Afhankelijk van de dikte van het vlees is dat ergens tussen de 35 en 65 minuten. Laat na het bakken 10 minuten rusten voordat je hem serveert.

Recept via Rutger Bakt.

3.     Gevulde pompoen met linzen, paddenstoelen & granaatappel

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

  • 2 pompoenen
  • 200 g groene linzen
  • 1 granaatappel
  • 300 g paddenstoelentrio
  • 120 g hummus naturel
  • 10 g verse salie
  • 2 tenen knoflook
  • 50 g waterkers
  • 3 el milde olijfolie

Zo maakt u het:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwijder het kroontje van de pompoen en halveer 'm horizontaal, zodat je 2 helften van gelijke grootte hebt die stabiel kunnen liggen. Verwijder met een lepel de pitten en draderige binnenkant en besprenkel de snijkanten elk met een ½ eetlepel olie en bestrooi met peper en eventueel zout.

Stap 2: Rooster de 2 helften op een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkant naar boven circa 40 minuten in het midden van de oven. Controleer na 30 minuten elke 5 minuten of de pompoen gaar is door met een satéprikker in het vruchtvlees te prikken. Gaat deze er gemakkelijk uit, dan is de pompoen gaar.

Stap 3: Kook ondertussen de linzen in water met 2 takjes salie en eventueel zout in 20 minuten beetgaar. Giet af, verwijder de salie en laat uitlekken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 4: Leg de halve granaatappel met de snijkant naar beneden losjes in je hand. Tik boven een kom met een pollepel op de vrucht, zodat de pitjes in de kom vallen.

Stap 5: Snijd de knoflook en de rest van de salieblaadjes fijn. Scheur de grote paddenstoelen in stukken. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de knoflook, salie en paddenstoelen 4 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de linzen met de hummus.

Stap 6: Vul de pompoenhelften met het linzenmengsel en verdeel de paddenstoelen en granaatappelpitjes erover.

Stap 7: Leg op elk bord 1 gevulde pompoenhelft en leg de helft van de waterkers eromheen.

Recept via Allerhande.

4.     Risotto met coquilles

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

  • zout
  • grofgemalen peper
  • 8 coquilles (Sint-Jakobsschelpen)
  • scheutje hazelnootolie
  • 1 el olijfolie
  • 50 g boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 400 g risotto naar keuze
  • 250 ml witte wijn
  • 1 liter bouillon
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • zout en peper

Zo maakt u het:

Stap 1: voeg 25 gram boter en de olijfolie toe aan een pan met dikke bodem. Snijd de ui fijn, doe in de pan en bak de ui op zacht vuur tot deze glazig is.

Stap 2: doe de risotto in de pan, roer de risotto door het uimengsel en bak een paar minuten mee. Zorg ervoor dat elke korrel een laagje vet bevat.

Stap 3: blus de rijst af met witte wijn (of een grote lepel bouillon), zet het vuur lager, blijf regelmatig goed roeren en wacht tot de vloeistof is geabsorbeerd. Voeg telkens een schep bouillon toe tot bijna alles opgenomen is door de rijst. Proef de risotto af en toe, om te kijken of deze al goed gaar is.

Stap 4: Wanneer de risotto bijna al dente is, bak of grill dan de sint-jakobsschelpen kort op hoog vuur in wat olijfolie – ze moeten vanbinnen nog een beetje rauw zijn. Verdeel de risotto over 4 borden, leg op elk bord 2 schelpen, bedruppel met hazelnootolie en strooi ruim peper en eventueel hazelnoot over.

Stap 5: je kunt nu al je extra ingrediënten, smaakmakers en verse of gedroogde kruiden toevoegen.

Stap 6: is het klaar? Haal de pan met deksel van het vuur. Laat vijf minuten staan. Voeg de geraspte Parmezaanse kaas en de resterende 25 gram boter toe en roer erdoor. Risotto wacht op niemand, dus zorg dat je borden klaarstaan en je gelijk kunt opdienen. Doe je dit niet dan heb je kans op een hele droge risotto.

Recept via Hello Fresh en Elle Eten.

5.     Witte chocolade cheesecake

Dit heeft u nodig voor de bodem:

  • 100 gram Maria koekjes
  • 200 gram Bastogne koekjes
  • 100 gram roomboter

Dit heeft u nodig voor de vulling:

  • 600 gram Monchou roomkaas
  • 120 ml slagroom
  • 3 eieren
  • 200 gram witte chocolade
  • 200 gram suiker
  • Eetlepel bloem

Stap 1: verwarm de oven voor op 175 °C doe de koek en (zachte) boter in een keukenmachine en maal het samen fijn of doe de koekjes in een theedoek en ga er met een deegroller overheen. Daarna met de hand de boter erbij en kneden maar. Dit mengsel gaat in de ingevette taartvorm. Druk de bodem goed hard aan. Zet de vorm in de oven en laat hem 10 minuutjes erin staan.

Stap 2: Vervolgens ga je aan de slag met de vulling. Doe alle ingrediënten, behalve de chocolade, in een kom en meng het goed. Daarna smelt je de chocolade. Het liefste au bain marie, maar heel zacht in een pannetje kan het ook. Zorg voor goede kwaliteit chocolade want dat smelt beter en is lekkerder.

Stap 3: als de chocolade helemaal gesmolten is, voeg je het bij de rest in de mengkom en meng je het goed. Haal de taartvorm met bodem uit de oven en schenk het mengsel over de bodem heen. Zet de cheesecake nu zo’n 1,5 uur in de oven op 175 °C. Let goed op dat de bovenkant niet te bruin wordt. Gaat het te hard, zet de oven dan het laatste half uur op 150 °C en zet de taartvorm lager in de oven. Of leg aluminiumfolie over de bovenkant het laatste halfuurtje.

Stap 4: De buitenkant moet stevig zijn en de binnenkant nog wat zacht. Na 1,5 uur zet je de oven uit maar laat je de cheesecake in de oven staan. Deurtje een beetje open en zodra de taart op keukentemperatuur is, haal je hem eruit. Als hij nog wat verder is afgekoeld, mag hij in de koelkast – minimaal 4 uur, maar langer mag ook.

Recept via Culy.