Afzuigkappen

In een relatief kleine ruimte is het weliswaar niet nodig om een afzuigkap te kiezen met een hoog vermogen, maar het hangt ook een beetje van uw kookstijl af. Een fornuis van 90 tot 120 cm met een grillplaat heeft baat bij een snelle luchtverversing en dampafvoer, en dat geldt ook als er regelmatig wordt gefrituurd. Filters die makkelijk kunnen worden gereinigd of vervangen maken het af. Bij Grando Keukens & Bad krijgt u daarover vakkundig advies.

Het nieuwste van het nieuwste; Kookplaat en afzuigkap in één

Houdt u als thuiskok van de allernieuwste snufjes? Dan is dit iets voor u: een kookplaat met geïntegreerd afzuigsysteem. De naam zegt het eigenlijk al. Een afzuigkap, verwerkt in het aanrecht. Een onopvallend filter tussen de kookpitten maakt een hangende afzuigkap overbodig. Dit zogenaamde kookveldafzuigsysteem werkt volgens een eenvoudig principe: kookdamp wordt vier keer zo snel afgezogen dan dat het kan opstijgen. U kunt kiezen tussen twee modellen. Het ene wordt vlak in het werkblad ingebouwd zoals bij een Bora kookplaatafzuiging, het andere komt enkel tevoorschijn wanneer u op een knop drukt. Toch liever een hangende afzuigkap of inbouwunit? Ook dat is uiteraard mogelijk.

Frisse lucht per liter

Bij elke afzuigkap staat het vermogen vermeld. Het getal staat voor de hoeveelheid kubieke meters lucht die een kap per uur kan afvoeren. Dit is een simpele rekensom om te ontdekken of de kap van uw keuze geschikt is: vermenigvuldig het vloeroppervlak van de keuken (of in een open keuken: de hele kamer) met de hoogte van de muren, maal 8. Een dichte keuken van 3 bij 4 m met muren van 2.60 m hoog komt dus uit op 3 x 4 x 2,6 x 8 = 249,6. Dat betekent dat een kap die op de laagste stand 250 m3 per uur afvoert, voldoende is. Tip: lucht afvoeren betekent ook lucht aanvoeren, dus zorg voor voldoende ventilatie in de keuken.

 

Wandschouw

De ideale wandschouw is minstens even breed als het fornuis waarboven hij wordt gemonteerd: hij kan daardoor de luchtstroom beter opvangen. Wandschouwen met een afvoerpijp hebben doorgaans uitneembare metalen filters die zo in de vaatwasser kunnen, wat voor extra gebruiksgemak zorgt. De ideale afstand tussen kookplaat en afzuigkap is minstens 65 cm.

Hoofdvrije schouw

Hoewel de minimale afstand van kookplaat tot afzuigkap officieel 60 cm (voor elektrisch) tot 65 cm (voor gas) is, wordt tegenwoordig aangeraden om een afzuigkap 75 cm boven een kookplaat te hangen. Maar voor lange mensen is at vaak nog niet genoeg om comfortabel aan het fornuis te staan. Daar brengt de hoofdvrije kap uitkomst, zeker als die genoeg vermogen heeft om het hele filteroppervlak tot aan het hoogste punt te benutten. Kijk ook bij: Plafondunits.

 

 

Motorloos

Woont u in een huis of gebouw met een centraal afzuigsysteem, dan is het mogelijk daar een motorloze afzuigkap op aan te sluiten. Soms zit er een schakelaar in de keuken waarmee het mogelijk is de kap sterker te laten zuigen.

Vlakscherm

Een vlakschermkap past onder een keukenkastje. Zo'n kap is vrij plat en valt nauwelijks op. Pas als de schermrand naar voren wordt getrokken, treedt hij in werking. Deze uitvoering is vaak voordelig in aanschaf.

ZELF UW IDEALE AFZUIGKAP ERVAREN?

Maak een afspraak! Bij Grando kunt u kiezen uit een veelzijdig assortiment met (inbouw) keukenapparatuur. De ondernemers en de adviseurs vertellen u graag meer over alle verschillende opties die er mogelijk zijn en laten u het gebruik ervan ervaren.

Ik ben op zoek naar *
Wat voor afspraak wenst u? *

Let op!
Wij controleren z.s.m. of uw voorkeursdatum beschikbaar is. U wordt gebeld voor het vastleggen van een definitieve afspraak.

Upload hier een foto of tekening van de ruimte.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.
Upload hier uw eigen moodboard.
Slechts één bestand.
10 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, png, pdf.