Keukeninspiratie
Keukeninspiratie

Betover je valentijn met deze eenvoudige gerechten

  • Inspiratie
  • 7 februari 2017 - 14:59

Flikkerend kaarslicht, een muziekje, en een romantisch gerecht: het zijn dé ingrediënten voor een geslaagde Valentijnsdag. Maar wat als je geen keukenprins(es) bent? Met deze simpele, maar heerlijke gerechten betover (of verover) je gegarandeerd jouw valentijn…

Vroege romantiek

Verras je valentijn in de ochtend met een valentijnsontbijt! Champagne, versgebakken croissants…én natuurlijk iets zoets. En wat is er nu makkelijker te maken dan chocolade aardbeien?

Ingrediënten

10 (of meer) aardbeien

50 gram pure chocolade

Eventueel:kokos, pistachenootjes

Bereiding

Smelt de chocolade au bain-marie. Roer af en toe door totdat het mengsel mooi glad is. In plaats van pure chocolade kun je natuurlijk ook kiezen voor witte chocolade. Houd de aardbeien vast aan het kroontje en doop ze in de chocolade. Bestrooi eventueel met kokos, fijngehakte pistachenootjes of een andere dip naar keuze. Leg de aardbeien op een stuk bakpapier en laat deze ongeveer een uur stollen in de koelkast.

 

 

 

Romantisch tussendoortje

Is jouw geliefde dol op oesters? Dan mag dit romantische tussendoortje natuurlijk niet ontbreken. Echte liefhebbers vinden dat de oester zo puur mogelijk gegeten moet worden. Speel je liever op safe? Dan zit je met dit recept sowieso goed.

 

 

 

Ingrediënten

  • 12 Zeeuwse oesters
  • 5 dl visbouillon met een scheutje witte wijn
  • 4 eierdooiers
  • 50 ml witte wijn
  • 2 el water
  • 1 tl azijn
  • 100 gram boter
  • Snufje peper en zout

Bereiding

Verwarm de onderste schelphelften in de oven op 180 graden. Snijd de oesters los en vang het oestervocht op. Voeg het vocht toe aan de pan met bouillon en pocheer de oesters 1 tot 2 minuten. Klop de dooiers op laag vuur met de azijn, wijn en het water. Smelt de boter en voeg deze toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Schep de saus over de oesters en zet de schelpen onder de grill. Zodra de bovenkant goed gekleurd is, zijn ze klaar.

Diner als Lady en de Vagebond

Nee, je hoeft heus niet de bekende spaghetti-scène van Lady en de Vagebond na te spelen… Maar een goed bereide pasta, in dit geval een spaghetti carbonara, doet het altijd goed. Een bijpassende rode wijn erbij en de romantiek spat ervan af!

 

 

 

 

Ingrediënten

  • 100 gram ontbijtspek
  • 12 gram boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 ei
  • ½ teen knoflook
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 25 gram Pecorino Romano
  • 150 gram spaghetti
  • Snuf versgemalen zwarte peper

Bereiding

Snijd het spek in reepjes en bak het spek samen met de geperste knoflook 4 minuten in een grote koekenpan. Haal van het vuur en houd apart. Kook de spaghetti beetgaar. Giet de pasta af en doe deze terug in de pan. Voeg het spek toe en roer de eieren en de helft van het kaasschaafsel erdoor. Voeg een snuf peper toe en verdeel de pasta over de borden. Bestrooi de pasta met de rest van de kaas.

Tiramisu met Baileys toe

Een romantisch diner kan natuurlijk niet zonder dessert. De perfecte afsluiter? Tiramisu met Baileys toe!

 

 

 

 

Ingrediënten

  • ½ kopje (sterke) koffie
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 250 gram opgeklopte slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • Klein scheutje Baileys
  • Aantal blokjes (pure) chocolade
  • Cacaopoeder

Bereiding

Zet de sterke koffie en laat deze afkoelen. Roer de mascarpone en vanillesuiker tot een glad mengsel. Voeg een scheutje koffie en een scheutje Baileys toe en roer verder door. Spatel de slagroom erdoorheen. Schep een laagje van het mengsel in 2 kleine glaasjes. Strooi hier een dun laagje cacaopoeder overheen. Herhaal deze laagjes totdat de glaasjes vol zijn. Rasp de blokjes pure chocolade en top hiermee af. Zet de toetjes in de koelkast en haal deze er pas uit zodra je het dessert serveert.

Bon Appétit!