
Creatief met kleine badkamers
Niet iedereen heeft thuis de luxe van een grote badkamer. Dat is helemaal niet erg: met een kleine, functioneel ingerichte badkamer houd je voor de rest van het huis meer vierkante meters over. Bovendien: wie zegt dat een kleine badkamer niet net zo’n luxe gevoel kan geven? Met een aantal slimme tips tover je ook gemakkelijk kleine ruimtes om in een persoonlijke mini-spa!
Tip 1: opgeruimd staat netjes
En ruimtelijk. Rondslingerend wasgoed gaan in een afgesloten wasmand. Flessen shampoo en make-up haal je uit de weg. Handdoeken horen netjes opgevouwen in de kast. Dat oogt rustig én ruimtelijk. Gebruik voor het opruimen van al je spulletjes ook slimme opbergruimte. Ruimtes die vaak worden vergeten, maar die wel als opbergruimte - dankzij een plank of (verborgen) kastje - kunnen dienen, zijn de ruimte onder en boven de wastafel, de spiegel (daarvan kun je een ondiep kastje maken), de ruimte boven het toilet, kleine nisjes en – op het eerste oog – loze hoeken. Kortom, maak optimaal gebruik van de ruimte!
Tip 2: kleur bekennen
Een badkamer oogt optisch groter wanneer deze licht is gekleurd. Mooi meegenomen: dat oogt meteen fris & hygiënisch! Kies dus vooral voor witte of pastelkleurige wanden, tegels, raambekleding én meubels. De kleur van de vloer mag eventueel afwijken indien je een voorkeur hebt voor donker, maar creëer dan wel weer extra ruimte door de voorkeur te geven aan grote boven kleine tegels. Alles in dezelfde kleur saai? Combineren mag heus! Maar wederom: kies neutrale kleuren. Bijvoorbeeld: wit sanitair met lichte zeegroene muren of aardetinten.
Tip 3: spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Dé truc die iedereen kent als het op ruimtelijkheid creëren aankomt: spiegels! De beste visuele bedriegers ooit. Daarbij geldt: hoe groter, hoe beter. Het meest ruimtelijk effect creëer je met een spiegel die een gehele wand bedekt én het natuurlijk licht zoveel mogelijk kan reflecteren in de ruimte. Kies een rond exemplaar voor een speels effect, of juist een rechthoekige spiegel voor een strak effect. Bonustip: overweeg spiegelverwarming, dan heb je ook nooit meer last van condens op het glas na het douchen!
Tip 4: tegels
Nogmaals, geef bij een kleine badkamer qua tegels de voorkeur aan grote boven kleine exemplaren. Let ook op hoe de tegels worden gelegd. Bij een smalle, langwerpige badkamer leg je de tegels in de breedte. Bij ondiepe badkamer kun je de tegels beter in de lengte leggen. Deze tip kun je overigens ook slim toepassen in de toiletruimte: een smalle, maar hoge ruimte. Met brede tegels die tot aan het plafond doorlopen voelt de ruimte al een stuk groter!
Tip 5: transparantie
En minstens zo belangrijk: transparantie. Een ruimtelijk gevoel is makkelijker gecreëerd wanneer je kiest voor een glazen douchewand of doorzichtige schuifdeur in plaats van een ondoorzichtig douchegordijn. Kies je voor de laatste optie of zelfs voor een muur als afscheiding, dan zal dit het ruimtegevoel absoluut niet ten goede komen. Het enige bezwaar wat sommige mensen hebben is de privacy. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen met een gedeeltelijke matte strook over het glas. Handig!
Vergelijk maar eens wat foto’s op het internet of, nog beter, probeer het zelf uit. Je zult zien: een wereld van verschil!