De heerlijkste kerstrecepten voor zalige kerstdagen

We knipperden even met onze ogen en het jaar is weer voorbij gevlόgen. Is het dit jaar uw beurt om een feestelijk kerstmaal te serveren? Tijd om alles uit te kast te halen! Met deze overheerlijke maar eenvoudige recepten sluit u het jaar dubbel en dwars goed af. Verras uw gasten met één van deze feestgerechten of ga voor een gezellige hapjestafel en serveer ze allemaal.

Luchtig makreeltje in een glaasje

Zijn uw gasten echte visliefhebbers? Dan maakt u met deze verrassende makreelmousse gegarandeerd een goede start.

Dit heeft u nodig voor 6 stuks:

  • 2 blikken makreelfilets in water
  • 4 eetlepels mascarpone
  • Paar takjes peterselie
  • 2 eetlepels citroensap
  • Snufje peper en zout
  • Snufje paprikapoeder
  • 2 avocado’s
  • 250 ml zure room
  • 2 eetlepels citroensap
  • Waterkers
  • Roze peperbessen

Zo maakt u het:

Laat voordat u begint de makreel eerst goed uitlekken. Eenmaal uitgelekt doet u deze samen met de peterselie, mascarpone, peper, citroensap, paprikapoeder en zout in de keukenmachine. Mix het mengsel tot een mooie mousse en verdeel deze over de glaasjes. Was de keukenmachine af en mix de 125 ml room samen met de avocado en citroensap fijn. Verdeel de avocadomousse over de glaasjes met het makreelmengsel. Als topping schept u op ieder glaasje een theelepel zure room. Bestrooi met roze peperkorrels en wat waterkers et voilà.

 

Makkelijk hammetje

Wie ooit een beenham heeft bereid, weet dat hier best wat tijd in gaat zitten. Onze tip? Neem een casselerrib. Deze is nog rauw, maar door de slager wel al gerookt én gepekeld. Dit scheelt, want hierdoor hoeft u de ham niet zelf nog te koken en het vet te verwijderen. Kortom, voor deze casselerrib hoeft u gelukkig niet een hele dag in de keuken te staan.

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

  • Casselerrib ham van 600 gram
  • Klont roomboter
  • Zwarte peper
  • 1 eetlepel honing
  • 1 lepel grove mosterd

Zo maakt u het:

Haal het vlees één uur voordat u begint uit de koelkast, zodat deze mooi op kamertemperatuur kan komen. Verwarm de oven op 160 graden. Neem een kommetje en meng hierin de mosterd, honing en wat zwarte peper. Laat de roomboter in een braadpan smelten op hoog vuur en bak de casselerrib kort rondom goudbruin aan. Haal de ham uit de pan en bestrijk de bovenkant met het honingmosterdmengsel. Zet de casselerrib ongeveer 45 minuten in de oven. Zodra het vlees gaar is legt u deze op een bord met daarover aluminiumfolie. Na 10 minuten kunt u het vlees in dunne plakjes aansnijden. Extra tip: serveer de ham met gegrilde groenten en een lekker romig aardappelpureetje!

 

Inpakken en opeten (vegan)

Dit ovenheerlijke gerecht is niet alleen origineel, het is ook nog eens hartstikke vegan.

Dit heeft u nodig voor 4 personen:

  • 1 bloemkool
  • 145 gram gedroogde tomatentapenade
  • 270 gram vers bladerdeeg (kan ook glutenvrij)
  • 50 gram misticanza salade
  • 2 el milde olijfolie

Zo maakt u het:

Verwarm de oven op 200 graden. Maak de bloemkool schoon en snijd de stronk en bladeren eraf. Leg deze vervolgens in een ovenschaal en besprenkel met olie. Plaats de bloemkool in het midden van uw oven. Na 45 minuten roosteren haalt u de bloemkool uit de oven en laat u deze minimaal 10 minuten afkoelen. Bestrijk de bloemkool met tomatentapenade, pak hem in met (glutenvrij) bladerdeeg en bak de bloemkool nog een keer voor 40 minuten in de oven. Klaar? Verdeel de salade op een mooie schaal en leg de bloemkool in het midden.

 

De zoete afsluiter

Een kerstdiner is niet compleet zonder toetje. Want wie houdt er nu niet van een  zoete afsluiter? Ga dit jaar voor een origineel laatste hapje en verras uw gasten met deze heerlijk zoete Mexicaanse empanadas.

Dit heeft u nodig voor 14 stuks:

  • 325 gram bloem
  • 75 ml koud water
  • 2 eieren om te bestrijken
  • 4 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • Poedersuiker
  • Snufje zout

Vulling appel:

  • 1 appel
  • 2 eetlepels suiker
  • Snufje kaneel

Vulling cranberry:

  • 6 eetlepels gedroogde cranberry
  • Amandelschaafsel

Vulling banaan:

  • 50 gram pure chocolade
  • 2 bananen

Zo maakt u het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een kom en meng daarin de bloem, suiker, bakpoeder en het zout. Voeg hierna de vanille, 1 ei en de olie toe en meng door elkaar. Om ervoor te zorgen dat het deeg niet te droog wordt voegt u een klein beetje water toe. Let er wel op dat het deeg ook weer niet te nat wordt! Kneed het deeg soepel met uw handen en rol het uit totdat u een dunne lap heeft. Druk met een klein kommetje of glas rondjes uit het deeg van ongeveer 12 centimeter.

De vulling is heel eenvoudig. Laat de cranberries 15 minuten in lauwwarm water weken, snijd de banaan en appel in kleine stukjes en meng deze met de kaneel.

En dan nu aan de slag met het vullen. Leg een beetje vulling op één kant van de deegrondjes, waarbij u voldoende ruimte overhoudt aan de randjes. Vouw het rondje goed dicht, druk de randjes met een vork aan en bestrijk met het losgeklopt ei. Bestrooi de appelempanadas met het kaneelsuikermengsel en die met cranberry-vulling met het amandelschaafsel. Bak de hapjes ongeveer 20 minuten totdat ze goudbruin zijn. En als laatste: druip de gesmolten chocolade over de banaanempanadas en bestrooi de andere hapjes met wat poedersuiker. Smakelijk!

 

Meer kookplezier?

Is uw keuken wel toe aan een nieuw sfeertje? Vind dan de keukenspecialist bij u in de buurt en laat u adviseren. Of bekijk ons keuken musthaves Pinterest-bord en doe alvast wat inspiratie op!