Keukeninspiratie
Keukeninspiratie

De vaatwasser inruimen als een pro? Dat doe je zo!

  • Inspiratie
  • 9 augustus 2017 - 09:19

Keukenrituelen. Ieder van ons heeft zo zijn of haar eigen huiselijke twisten. Zo ook als het aankomt op de vaatwasser. Menig echtelijke ruzie wordt veroorzaakt door het inruimen van dit geheimzinnige apparaat. Want hoe ruim je het zo in dat er - 1 - zo veel mogelijk vaat inpast en – 2- alles er ook weer schoon uitkomt? Wanneer de boel te dicht op elkaar staat komen de borden er immers alsnog vuil uit. Kortom: het blijkt een ware kunst, dat efficiënt inruimen van de vaatwasser. Wij lossen het mysterie vandaag voor eens en altijd voor je op.

Benodigde theorie

Het is wetenschappelijk onderzocht. Hoe ruim je die vaatwasser nou het beste in? Daartoe is het belangrijk om te weten hoe het water zich door de vaatwasser beweegt. Wat blijkt? De waterstroom loopt in cirkel, waarbij de watersnelheid het laagst is langs de wanden en onderin de vaatwasser. De waterstraal is juist op z’n krachtigst midden bovenin de vaatwasser, recht boven de spoelarm.

Wat kunnen we daarvan leren?

  • Om de waterstroom te optimaliseren kun je borden beter in een cirkel plaatsen, en dus niet achter elkaar. Een logische fout, want de meeste vaatwassers zijn nu eenmaal – helaas – niet gebouwd voor een cirkelvormige indeling.
  • Onderin de vaatwasser, dicht langs de wanden plaats je de vaat met etensresten gebaseerd op proteïne (zoals ei en vlees). Omdat de waterstralen hier minder krachtig zijn, kan het water op de vaat inwerken voor het wordt weggespoeld.
  • In het midden van het bovenste rek plaats je het beste het vaatwerk me koolhydraat-etensresten (zoals aardappelen en pasta). De waterstralen kunnen dan met kracht het vuil verwijderen. 

Overige tips

  • ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’, zegt men wel eens. Geldt dat ook voor de vaat? Oftewel: moet je vaat voerspoelen voor deze de afwasmachine ingaat? Nee! Sterker nog, het kan een tegenovergesteld effect hebben. Je kunt er de automatische vuildetectie van het apparaat mee in de war schoppen. Wel is het belangrijk dat de vaat ‘schraapschoon’ is. Visgraten of eierschalen bijvoorbeeld kunnen de filter verstoppen. Maar niet voorspoelen dus. Dat scheelt tijd. En is uiteindelijk ook nog een stukje duurzamer! 
  • Eigenlijk logisch, maar toch een veelvoorkomende fout: koppen en glazen met de open kant naar boven plaatsen. Het resultaat aan het einde van de rit? Een kopje gevuld met afwaswater. Vies!
  • En de messen: met het lemmet naar boven of naar beneden? Voorstanders van lemmet naar boven vergoelijken hun keuze met het argument dat het blad zo beter schoon wordt. Het spoelwater zou er zo beter af lopen. Iedereen die echter maar een beetje vertrouwen heeft in de schoonmaakkwaliteiten van zijn of haar afwasmachine doet het andersom: niemand wil vingers ophalen aan scherpe messen. Bovendien kun je dan nadat de vaatwasser gedraaid heeft het mes weer oppakken aan het handvat. Wel zo hygiënisch!
  • Wat betreft het overige bestek: het beste sorteer je op materiaal. Zet je bijvoorbeeld zilver bij roestvast staal, dan kan dat contactcorrosie veroorzaken.
  • Houten bestek (en schalen, planken) kun je beter helemaal niet in de vaatwasser doen. Het kan scheuren of splijten.
  • Aardappelschilmesjes, steakmessen en broodzagen met een kunststof of houten greep kun je beter niet tegelijkertijd met het ‘gewone’ bestek in de vaatwasser doen. Dit kan vliegroest veroorzaken. Apart wassen dus!

Alle tips ter harte genomen? Met als resultaat een schone vaat én alle vingers nog aan je handen? Dan tot slot nog een tip voor het uitruimen: leeg eerst de onderste korf, dan pas de bovenste. Zo voorkom je dat vieze waterresten op de vaat onderin terecht komen. Succes!