Keukeninspiratie
Keukeninspiratie

De voor- en nadelen van een inductiekookplaat

 • Inspiratie
 • 24 oktober 2019 - 08:47

Waar normaal de kookplaat wordt opgewarmd, werkt het bij koken op inductie net iets anders. Daar wordt niet de kookplaat, maar de pan zelf opgewarmd. Als de kookplaat aanstaat maar er geen pan op staat, gebeurt er dus niks. Haalt u na het koken de pan van het fornuis, dan schakelt de kookplaat automatisch uit.

De voordelen van inductie

 • Efficiënt: Met een inductiekookplaat gaat er weinig energie verloren. De kookplaat gaat automatisch uit wanneer u de pan eraf haalt en verbruikt daarmee alleen energie wanneer u het nodig heeft. Superefficiënt dus. Ook omdat de pan wordt verhit in plaats van de plaat waar de pannen opstaan. Met een rendement van wel 80 - 90%! Bijna alle energie gaat dus naar het verwarmen van de pan.
   
 • Makkelijk schoon te maken: Doordat een inductiekookplaat altijd vlak is en van glas, is de kookplaat goed schoon te maken. Daarnaast kunt u meteen na het koken aan de slag, aangezien de kookplaat meteen is afgekoeld zodra u de pan eraf haalt
   
 • Snel warm: De kookplaat komt heel snel op temperatuur en koelt net zo snel weer af. Naast dat dit superefficiënt is, zorgt dit ook voor gemak. Binnen no time kookt uw water!
   
 • Veilig: Doordat er geen vlammen zijn, de kookplaat nooit echt heet wordt (alleen de pan) en er geen gaslekken kunnen ontstaan, is het koken met inductie een stuk veiliger dan koken op een gasfornuis. 

De nadelen van inductie

 • Aparte elektriciteitsgroep aanleggen: Aangezien een inductiekookplaat vraagt om een hoog vermogen heeft u een kookgroep nodig die genoeg elektriciteit levert. In sommige gevallen betekent dit dat u een aparte elektriciteitsgroep moet aanleggen in de meterkast en een extra aansluiting in de keuken zelf.

 • Nieuwe pannen: Bij het koken met inductie moet de bodem van de pan magnetisch zijn, zodat de pan contact kan maken met de kookplaat. Anders wordt de pan niet warm. Vaak betekent dit dat u nieuwe pannen moet aanschaffen.

 • Duurder: De inductiekookplaat is een stuk duurder dan andere soorten kookplaten, maar dit verdient zich uiteindelijk weer terug door het efficiënte koken.

Nú 20% korting op een nieuwe keuken

Door de efficiëntie van de inductiekookplaat winnen de plussen het van de minnen en is een inductiekookplaat het beste alternatief voor het koken op gas. En het mooie is: de hele maand oktober krijgt u van ons 20% korting op een nieuwe keuken! Wilt u meer weten over luxe keukenapparatuur? Laat u dan adviseren in één van onze vestigingen!