Drie keer heerlijk herfst!

De koudste periode van het jaar is inmiddels écht ingezet. Druilerige en korte dagen, Sinterklaas is net het land uit en we kunnen de Kerstballen weer uit de kast halen. En alhoewel deze periode meestal niet het meest geliefde jaargetijde is, heeft het heus ook veel moois te bieden! Wacht dacht je bijvoorbeeld van heerlijke schotels met winterse producten zoals pompoen, paddenstoelen, appels en – onze favoriet – stoofvlees? Je raadt het al… tijd voor drie heerlijk herfstige recepten. Vegetarisch, met vlees of vis en niet al te ingewikkeld, beloofd!

 

1.     Mediterraanse vega-schotel met pompoen

Onze favoriete oranje vrucht: pompoen! Heb je die tot nu toe alleen ter decoratie gebruikt? Dan gaan we je vandaag verrassen. Geen pompoensoep (dat doet iedereen), wel een smaakvol - en simpel! – gerecht met feta en couscous. Eerlijk is eerlijk, het kost even wat kracht om de pompoen te schillen, maar dan heb je ook wat. Daarbij beloven we dat de rest van het recept snel en gemakkelijk te maken is.

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen:

  • 1 pompoen. Let er bij het kopen op dat de vrucht stevig is en geen zachte plekken vertoont.
  • 150 gram couscous.
  • Een handje walnoten.
  • 100 gram goede kwaliteit fetakaas.
  • Sap van een halve citroen.

 

2.     Herfststoof met (sinaas)appel

Voor recept twee heb je een beetje geduld voor nodig, maar dan heb je een overheerlijke herfstige stoof én als bonus een heerlijk geurend huis!

De volgende ingrediënten heb je nodig (2 personen):

  • 350 gram runderbraadlappen
  • 1 appel (bij voorkeur een Goudrenet).
  • 1 sinaasappel.
  • 100 gram sjalotjes.
  • 2 laurierblaadjes.
  • Verse tijm.
  • 100 ml rode wijn.
  • 1 eetlepel appelstroop.
  • 1 eetlepel bloem.

Aan de slag:

  • Snijd de braadlappen in gelijke stukken. Maak ze zo groot of klein als je zelf lekker vindt. Snipper de sjalot.
  • In een braadpan schroei je de braadlappen in een flink wat boter. Bestuif met de bloem. Voeg ook de sjalotjes toe en breng het geheel op smaak met wat peper en zout. 
  • Voeg nu de rode wijn, laurierblaadjes en takjes tijm toe. En nu begint het geduld. Laat het vlees langzaam gaar stoven. Afhankelijk van het soort vlees dat je gebruikt heeft dit ongeveer twee tot drie uur nodig.
  • Ondertussen mag je de schil van de sinaasappel fijn raspen. De rasp voeg je, samen met partjes appel, het vruchtvlees van de sinaasappel en de appelstroop het laatste kwartier toe aan het vlees

Serveren doe je bijvoorbeeld met gekookte aardappelen. Smullen!

 

3.     Smaakvolle snoekbaars met cantharellen

Bij vis denk je al snel aan zomerse gerechtjes. Dit recept bewijst echter dat het ook anders kan! Smakelijk, voedzaam en toch niet té zwaar, maar wel met herfstige ingrediënten!

Voor twee personen houd je het volgende boodschappenlijstje aan:

  • 2 grote snoekbaarsfilets.
  • 150 gram cantharellen.
  • 1 limoen.
  • 2 bosuitjes.

Koken maar!

  • Was de limoen en rasp een klein deel van de schil. Maak de paddenstoelen schoon (niet afwassen onder de kraan, de paddenstoelen zuigen het water op en verliezen smaak!) en snijd in plakjes. De bosuitjes mogen ook in plakjes gesneden worden.
  • Breng de snoekbaars op smaak met peter en zout.
  • In een verwarmde koekenpan met olijfolie bak je vis snel gaar: in 4 minuutjes heb je een mooi goudbruin visje! Zorg ervoor dat de vis niet afkoelt en leg deze bijvoorbeeld even in een voorverwarmde oven.
  • Bak nu de cantharellen en de bosui kort in de overgebleven olijfolie. Voeg naar smaak peper, zout en de limoenrasp toe.
  • Maak van het geheel een mooie presentatie op je bord. Het oog wil immers ook wat.

Een onweerstaanbaar recept dat je bijvoorbeeld serveert met een heerlijke risottorijst. 

Eet smakelijk!