Dag van de Duurzaamheid: de eco-keuken!

Onlangs heeft de dag van de Duurzaamheid plaatsgevonden. Door heel Nederland hebben er duurzame activiteiten plaats gevonden, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Waarom? Omdat duurzaam noodzakelijk is. Maar daarnaast ook inspirerend en winstgevend. Een onderwerp waar we bij Grando ook veel over nadenken – en niet alleen op de Dag van de Duurzaamheid. Hoe voer je duurzaamheid door in de keuken (en hoe in de badkamer)? Verantwoord koken is namelijk meer dan alleen koken op groene stroom. We leggen het je graag uit. Dit is de eco keuken!

 

Hip en heel verantwoord

Een eco keuken is gemaakt van, je raad het al, duurzame materialen. Waar je aan moet denken? FSC hout (afkomstig uit verantwoord beheerde bossen) bijvoorbeeld. Met een werkblad van eco beton. Kastjes van stoer sloophout. Gerecycled materiaal. Dat is niet alleen verantwoord, maar ook heel hip: het hout heeft een geschiedenis en de doorleefde uitstraling geeft het robuuste item karakter. Ook leuk: geen plank is hetzelfde en dus is jouw keuken geheel uniek!

 

Andere apparatuur

Met alleen materialen ben je er namelijk nog niet. De eco keuken draait namelijk op duurzame apparatuur, die zo min mogelijk energie mag verbruiken. Dit betekent dus dat je het liefste apparaten wilt met het beste energielabel (A+++). Overigens vind je nog meer informatie op dit energielabel, namelijk over het stroomverbruik en - indien van toepassing - het waterverbruik van het apparaat. Handig!

 

Groen gas

Natuurlijk is het eco huishouden voorzien van groene stroom. Wist je echter al dat ‘groen gas’ ook een optie is? Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. De voordelen? Groen gas wordt schoon geproduceerd én is hernieuwbaar. Kortom, een absolute must voor de eco keuken.

 

Wees je bewust van waterverbruik

De badkamer staat op de eerste, en de keuken op een tweede plek als het aankomt op de hoeveelheid waterverbruik. Denk je maar eens in: de vaatwasser gebruiken, even thee zetten, iets anders drinken, spaghetti koken… De kraan staat meer (en langer!) open dan je waarschijnlijk denkt. Water besparen doe je natuurlijk door goed op te letten en de kraan niet langer dan nodig open te zetten. Echter zetten allerlei technologische hoogstandjes van tegenwoordig ook flink zoden aan de dijk: 

  • Koop een waterbesparende perlator of schuimstraalmondstuk voor op de keukenkraan. Deze mengt meer lucht bij het water dan gebruikelijk, waardoor je nog steeds een volle straal hebt, maar er wel minder water wordt gebruikt.
  • Of kies voor een zelfsluitende kraan: met een druk op de knop komt er een vooraf ingestelde hoeveelheid water vrij – daarmee voorkom je een hoop onnodige waterverspilling!
  • En heb je een keukenboiler in huis? Wees er dan bewust van dat dit een echte energievreter is: ze staan immers dag en nacht aan. Tip: koop er een tijdschakelaar voor.

 

Kwestie van gedrag.. en een goede basis!

Leef je ook graag zo eco mogelijk? Dan is verantwoord omgaan met de keuken belangrijk. Echter: als de basis niet goed is dan lijkt het soms ‘dweilen met de kraan open’. Zonder de juiste apparatuur en inrichting is het een stuk lastiger om écht een verschil te maken. Bij Grando adviseren we je daarom graag over een op maat gemaakt eco keuken. Wij verzorgen de basis. De rest is aan jou!