De woonkeuken van Bianca

Eigenlijk was onze vorige keuken nog prima”, begint Bianca. “Ik zag het niet zo zitten, een verbouwing, maar Eef houdt van veranderen en stond erop, dus gingen we langs bij Grando. Kijken kan altijd.” Maar daar blijft het niet bij, en als de twee eenmaal horen wat de mogelijkheden zijn, gaat Bianca overstag. “Hoewel we niet veel concrete wensen hadden, wisten we wel dat we graag een kookeiland wilden én een teppanyakiplaat.” De adviseur stelt na een huisbezoek voor de keuken uit de hoek te halen en hem midden in de ruimte te plaatsen. Op deze manier wordt het meer een leefruimte in plaats van alleen een plek om te koken.

Ontmoet de klant

Wie: Bianca (44), Eef (52), Eef junior (18), Berend (17), Julius (12), Josephine (11) en hond Floor.
Type woning: vrijstaand huis uit 1950.
Woonstijl: industrieel met veel natuurlijke materialen.
Werkblad: beton.
Apparatuur: twee ovens, een wijnklimaatkast, een Quooker, een inductiekookplaat met bladafzuiging en een teppanyakiplaat.
Het mooiste aan de keuken: “De locatie in het hart van het huis.”

Koken in de kelder

Al met al wordt er een kleine maand verbouwd in het huis van Bianca en Eef. “Het was best intensief: zo’n project zorgt voor veel stof en puin en ondertussen leef je er met je gezin. Het scheelt dat de mannen van Grando supernetjes werken en precies weten waar ze mee bezig zijn. Heel prettig.” Wat kleur en materiaal betreft zitten ze op één lijn. “We houden allebei van warme tinten en natuurlijke materialen. Vooral hout vinden we mooi, dat moest dus absoluut terugkomen in de keuken.” Grando adviseerde een grote houten kastenwand. “Prachtig, alleen was ik een beetje huiverig voor de combinatie met onze nieuwe eikenhouten vloer, zou dat niet vloeken?” Door de kastenwand te omlijsten met zwart worden de houttinten meer naar elkaar toe getrokken én maak je meteen een statement. “Het zwart komt op meerdere plekken terug en zorgt voor een stoere en gezellige sfeer.”

Zes meter lange dressoir

Bianca zit in een kookclub die één keer in de zoveel tijd bij elkaar komt om nieuwe recepten en technieken uit te proberen. “Het is zo’n verademing om dat in deze keuken te doen. We zijn allemaal in dezelfde ruimte, maar niemand loopt elkaar in de weg.” Wat apparatuur betreft, is de keuken van alle gemakken voorzien. De twee ovens zijn stijlvol verwerkt in de kastenwand, net als de koelkast en wijnklimaatkast. “Het eiland wilden we zo strak en rustig mogelijk laten.” Het dikke betonnen blad wordt alleen onderbroken door het spoelgedeelte met Quooker-kraan en de kookplaat met geïntegreerde
afzuiging. Met het oog op de toekomst is het stel overgestapt op inductie. “Het was even wennen, maar nu willen we niet anders meer. Het is snel, handig in gebruik en zo schoon.” En de opbergruimte? “Dat was ook weer zo’n verrassend idee van onze adviseur. Behalve de kasten en lades in de keuken hebben we ook een zes meter lang hangend dressoir met lades. Hier bergen we servies, kopjes en spullen van de kinderen in op. Ons leven speelt zich voor een groot deel in de keuken af, dus het is fijn als je alles bij de hand hebt.”