3 lekkerste gerechten om te delen met kerst

Let is smaak, let it smaak, let it smaak

Heerlijk, de feestdagen! En dan hebben we het niet alleen over de sfeer. Want waar we genieten van prachtige bomen, versierde straten en de gezelligheid, genieten wij nog meer van het heerlijke eten wat op tafel verschijnt. Nu is echter wat lastiger, maar toch kunt u het Kerstdiner met elkaar delen! Want kunt u niet allemaal bij elkaar Kerst vieren? Breng het dan gewoon bij uw familie en vrienden langs! Zo kunt u Kerst toch met elkaar delen.

Want genieten, dat doet u natuurlijk samen.

Knoflook-parmezaan zalmfilet van Elle

We trappen dit lijstje af met een visgerecht om van te smullen. Want een heerlijk stukje zalm kan natuurlijk niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Deze heerlijke zalmfilet met knoflook-parmezaankorst van Elle.nl is daarom een echte smaakmaker. Dit recept is bedoeld voor 6-10 porties;  

  • 2 el peterselie
  • 1,5 kilo zalmfilet
  • 4 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas

U maakt het gerecht met 5 simpele stappen:

Allereerst verwarmt u de oven voor op 180 graden. Spray daarnaast een stukje aluminiumfolie in met bakspray of smeer in met bakboter.

Meng 1 eetlepel olijfolie met de Parmezaanse kaas (houd een klein beetje apart), knoflook en peterselie in een klein kommetje. Breng eventueel op smaak met peper en zout. 

Leg het folie op een bakplaat, leg de zalm op de folie en smeer in met het mengsel. 

Bedek de zalm daarna met folie en doe de zalm zo’n 15 tot 20 minuten in de oven. De tijd is afhankelijk van hoe doorbakken u de zalm wilt hebben. 

Strooi hierna het restant van de kaas over de zalm. Eet smakelijk! 

Groentetaartje met geroosterde aardappel

Natuurlijk zijn de feestdagen ook uitermate geschikt om een heerlijk vegetarisch recept op tafel te zetten! Wat dacht u bijvoorbeeld van deze heerlijke groentetaart met geroosterde aardappel van Francesca kookt? Een heerlijke vervanger voor vlees en super lekker. Dit gerecht is voor 6-8 personen:

  • 2 takjes rozemarijn
  • 200 gr zoete aardappels, geschild en in blokjes
  • 1 rode ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 gr vastkokende aardappelen 
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 200 gr palmkool, fijngehakt
  • 20 gr gedroogde cranberry’s
  • 40 gr walnoten
  • 75 gr feta
  • 1 rol hartige taart deeg
  • zout en peper

Aan de slag:

U verwarmt de oven voor op 210 graden. Schil de vastkokende aardappeltjes en halveer ze. Kook voor ongeveer 10 minuten in een bodempje water en giet daarna af. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg de aardappels samen met 2 van de fijngehakte knoflookteentjes, rozemarijn en een beetje zout erin. Schenk olie eroverheen en meng door elkaar. Rooster voor ongeveer 20 tot 30 minuten in de oven tot de aardappels goudbruin zijn. Schep halverwege even om. 

Kook de blokjes zoete aardappel beetgaar (ongeveer 5 minuten) en giet af. 

Fruit de rode ui en de resterende 2 teentjes knoflook aan in de pan met olie. Voeg de palmkool toe en roerbak even. Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. 

Klop 3 eieren los met de slagroom. Verkruimel de feta erboven en roer de zoete aardappel, palmkool, cranberry’s en walnoten erdoor. 

Vet een quichevorm in en bekleed met het deeg. Prik gaatjes in de bodem van het deeg en leg de vulling in de vorm. Vouw het uitstekende deeg naar binnen. Bestrijk daarna met het laatste losgeklopte ei. 

Bak de taart in ongeveer 30 - 35 minuten af in de oven op 200 graden. Bon appetit! 

Indische rendang voor een kruidige kerst

Heeft u zin in een smaakexplosie deze kerst? Dan is een heerlijke Indische rendang het perfecte recept om te delen tijdens de feestdagen. Een heerlijk, grote pan vol kruiden, vlees en een heerlijke combinatie van smaken. Het water loopt ons nu al in de mond. Dit gerecht van 24Kitchen is goed voor 6 personen: 

  • 6 sjalotten
  • 1 steranijs
  • 1 liter kokosmelk
  • 3 cm gember
  • 5 rode pepers
  • 1 kruidnagel
  • 3 cm koenjitwortel
  • 2 cm laos
  • 1 serehstengel
  • 4 tl ketoembar
  • 1 tl djinten
  • 0,5 tl asem tamarinde
  • 2 daun djeruk purut
  • 1 kg rundvlees
  • limoen

En koken maar:

Kook allereerst de steranijs voor 10 minuten in een klein laagje kokosmelk. Bedek de steranijs wel volledig met de kokosmelk. 

Pel de sjalotten, pel de knoflook en schil de koenjit en gember. Snijd alles in stukjes. Snijd ook de laos en lomboks in stukjes. 

Stamp de kruidnagel fijn met een vijzel en haal de steranijs uit de kokosmelk. 

Doe de sjalotten, knoflook, gember, laos, koenjit, djinten, kruidnagel, lomboks, ketoembar en kokosmelk in een keukenmachine en maal fijn. 

Verhit olie in een pan en fruit het mengsel aan. Kneus de sereh en snij de uiteinden eraf. 

Doe de sereh en limoenschil in de pan. Komen de geuren vrij? Doe dan het restant van de kokosmelk erbij. Laat dit ongeveer 10 minuten sudderen tot de kokosmelk is ingedikt. 

Snijd het vlees in stukjes en doe in de pan. Voeg ook de tamarinde toe. Laat het geheel nu ongeveer 3 tot 4 uur sudderen tot het vlees mals is. Smullen maar!

Een overheerlijke kerst

Drie heerlijke, verschillende gerechten om samen van te genieten. Laat de feestdagen maar komen! Wij wensen u alvast een smaakvolle en prachtige kerst toe en wensen u het beste voor het nieuwe jaar. Een nieuw jaar waarin we u blijven inspireren