3 tips voor het indelen van je nieuwe keuken

Tijdens het kopen van jouw nieuwe keuken heb je uiteraard samen met een adviseur nagedacht over de meest praktisch indeling van de kasten, lades, apparatuur en werkruimte. Maar als de keuken geplaatst is, wordt het misschien een heel ander verhaal. Al die lege kasten en lades… Waar begin je nou het beste? En hoe kun je zoveel mogelijk spullen in je nieuwe keuken kwijt zonder dat het onhandig wordt? Met onze tips spring je zo slim mogelijk met je ruimte om.

1.     Stal al je keukenspullen uit

Stal al je keukenspullen uit op de keukentafel bijvoorbeeld. Verdeel al je spullen in groepen, soort bij soort. Pannen bij de pannen, glazen bij de glazen, schoonmaakspullen bij de schoonmaakspullen, enzovoorts. Is er een pan versleten of een apparaat stuk? Recycle het dan meteen. Zit er gerei tussen wat je als je eerlijk bent nog nooit gebruikt hebt? Doe het dan ook weg. Voor keukenspullen geldt: hoe minder, hoe beter. En spullen die je nooit gebruikt mis je echt niet. Misschien kun je er zelfs iemand anders blij mee maken. Mis je wél iets in jouw keukenspullencollectie, zoals een staafmixer? Schaf het dan eerst aan voordat je begint met inruimen. Zo zorg je dat er voor al het keukengerei een plekje is.

2.     Rangschik je keukengerei op activiteit

Vervolgens denk je na wanneer je bepaalde keukenspullen nodig hebt en rangschik je ze op activiteit. Maak bijvoorbeeld een groep ‘voorbereiden’, ‘koken’, ‘serveren’, ‘schoonmaken’ en ‘bewaren’. Bak je graag? Dan kun je ook een aparte categorie ‘bakken’ maken. In de categorie ‘voorbereiden’ kunnen bijvoorbeeld een mes, snijplank en blikopener zitten, terwijl je in de groep ‘bewaren’ diepvrieszakjes en bakjes vindt. Bewaar de spullen vervolgens in de buurt van de plek waar je ze gebruikt. Alles wat je nodig hebt tijdens het koken – zoals kruiden en olie-  bewaar je bijvoorbeeld het liefst dichtbij de kookplaat en schoonmaakspullen bij de spoelbak.

3.     Hoe vaak gebruik je het?

Na het uitgebreid sorteren begin je met inruimen. Maak nu per categorie onderscheid tussen spullen die je vaak gebruikt en maar af en toe. Spullen die je dagelijks gebruikt plaats je binnen handbereik en spullen die je wat minder vaak voor de dag haalt mogen op een iets mindere praktische plaats staan. Zo zet je bijvoorbeeld de glazen die je elke dag nodig hebt op een makkelijk bereikbare plek, maar mogen de ‘glazen op een voetje’ of ander mooi kristal glaswerk wat hoger staan. Hoe hoger je spullen wegzet, hoe veiliger ze zijn opgeborgen. Scheidt zo ook je ‘dagelijkse servies’ en je ‘speciale servies’ van elkaar Heb je glazen deurtjes of planken in je keuken? Stal daar je mooiste servies en glaswerk uit. Zware voorwerpen, zoals pannen, berg je het beste onderin de keuken op. Denk hier weer na over de frequentie waarin je ze gebruikt: pannen die je elke dag gebruikt zet je op een goedbereikbare plek, pannen die je maar af en toe nodig hebt op de laagste plank of helemaal achterin de kast of lade.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het inrichten van jouw nieuwe keukenkastjes en -lades? Laat je adviseren in één van onze vestigingen.