5 overheerlijke paasrecepten
Pasen staat weer voor de deur! Dit jaar moeten we het met z’n allen iets anders aanpakken, maar dat betekent niet dat Pasen dit jaar niet gewoon leuk, en vooral ook lekker kan zijn. Alle tijd voor het experimenten en het neerzetten van een aantal lekkere paasrecepten. Hieronder vindt u er een paar: van hartig tot zoet. Doe er uw voordeel mee!
Paasbrood
Waarom paasbrood kant-en-klaar kopen, als u het ook zelf kunt maken?
Dit heeft u nodig voor één paasbrood voor 4 personen:
- 100 g ongezouten boter
- 100 ml volle melk
- 100 ml water
- 3 el witte basterdsuiker
- 7 g gedroogde gist
- 100 g rozijnen
- 100 g gewelde abrikozen zonder pit
- 95 g ongebrande hazelnoten
- 350 g tarwebloem
- 1 tl zout
- 80 g pijnboompitten
- 300 g amandelspijs
- 3 el amandelschaafsel
- 10 g poedersuiker
Zo maakt u het:
Stap 1: Verwarm ¾ van de boter, de melk en het water in een steelpan op laag vuur, kook het niet. Zet het vuur uit en wacht tot de boter gesmolten is. Voeg als de boter gesmolten en het mengsel handwarm is de suiker en gist toe en laat 15 min. staan. De gist wordt nu geactiveerd en gaat schuimen.
Stap 2: Doe ondertussen de rozijnen in een kom en schenk er zo veel kokend water over, dat ze onderstaan. Laat ze 15 min. wellen. Laat uitlekken en dep droog met keukenpapier. Snijd ondertussen de abrikozen in kleine stukjes. Hak de hazelnoten grof.
Stap 3: Meng de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en schenk het boter-melkmengsel erin. Mix met een mixer met deeghaken tot een zacht deeg. Neem het deeg uit de kom en kneed met de hand op een met bloem bestoven werkblad in 6 min. soepel.
Stap 4: Duw het deeg uit tot een grote lap en bestrooi met de rozijnen, abrikozen, hazelnoten en pijnboompitten. Rol het deeg op en kneed alle ingrediënten erdoor. Maak een bol van het deeg en laat afgedekt met een schone theedoek 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Stap 5: Kneed ondertussen de amandelspijs soepel en vorm tot een rol van 25 cm bij 4 cm. Duw het deeg uit tot een ronde lap van 30 cm doorsnee. Leg de rol amandelspijs op ⅓ van de ronde lap. Vouw eerst de korte kant van het deeg over de spijs en vervolgens de grote deel daaroverheen, zodat de spijs helemaal bedekt is. Vouw de open uiteinden dicht. Leg het pakket op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestuif met wat bloem, dek losjes af met een schone theedoek en laat weer 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.
Stap 6: Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de stol ca. 10 min. in de oven. Smelt ondertussen de rest van de boter. Neem de stol uit de oven en zet de oventemperatuur op 180 °C. Bestrijk de stol met de gesmolten boter, bestrooi met het amandelschaafsel en bak nog ca. 25-30 min. op 180 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt. Laat 10 min. afkoelen op de bakplaat. Laat verder afkoelen op een rooster.
Stap 7: Bestuif vlak voor serveren met de poedersuiker.
Recept via Allerhande.
Gevuld eitje
Dit heeft u nodig voor 4 personen:
- 10 eieren
- 3 el mayonaise
- 3 el koelverse hüttenkäse
- 1 ½ tl tabasco chipotle
- 1 tl gerookte paprikapoeder mild
- 2 takjes peterselie
Zo maakt u het:
Stap 1: Kook de eieren in 8 minuten hard. Laat ze vervolgens schrikken onder stromend koud water, pel ze en halveer ze.
Stap 2: Schep het eigeel eruit en doe het samen met de mayonaise, hüttenkäse en tabasco in een hoge beker. Pureer het mengsel met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Stap 3: Schep vervolgens de vulling in een spuitzak en vul de eitjes ermee. Bestrooi met wat gerookt paprikapoeder en garneer met peterselie.
Recept via Allerhande.
Aspergesoep
Dit heeft u nodig voor 6 personen:
- 2 sjalotten
- 700 g witte asperges (geschild)
- 2 blokjes kippenbouillon
- 1,5 liter water
- 200 ml kookroom of slagroom
- 80 g bloem
- 70 g boter
- 2 eieren
- 150 g beenhamreepjes
- Verse peterselie
En zo maakt u het:
Stap 1: Snijd de asperges in stukken. Kook de asperges 5 minuten in ongeveer 1,5 liter water. Laat ze daarna nog 10 minuten nagaren in het water.
Stap 2: Snij de sjalotjes fijn, smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalotjes hierin aan. Voeg de bloem toe, roer met een garde tot een roux en laat deze roux 5 minuten zachtjes bakken en garen.
Stap 3: Giet de asperges af en vang al het kookvocht op. Los de bouillonblokjes op in het kookvocht van de asperges. Giet dit beetje bij beetje bij de roux en blijf met een garde roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
Stap 4: Is alle bouillon toegevoegd? Roer dan de kookroom erdoor en voeg de gekookte stukjes asperges toe. Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog een snufje peper en/of zout toe. Voeg de hamreepjes toe aan de soep. Schep de soep in borden en garneer eventueel met wat fijngehakte peterselie.
Recept via Leuke Recepten.
Quiche lorraine
Dit heeft u nodig voor 1 quiche:
- 1 vel bladerdeeg
- 200 g spekblokjes
- 4 eieren
- 200 ml room
- 1 preistengel
- 200 g geraspte gruyère
- 1 ui
En zo maakt u het:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. Ontrol het vel bladerdeeg en bekleed er een bakvorm mee. Prik er met een vork een paar gaatjes in.
Stap 2: Pel en snipper de ui, was de prei en snij in reepjes. Verhit boter in de pan en fruit daarin de ui en de prei. Laat afkoelen.
Stap 3: Bak de spekblokjes goudbruin in een pan zonder boter of olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
Stap 4: Klop de eieren los met de room. Voeg de kaas toe en breng op smaak met een snufje nootmuskaat, peper en zout.
Stap 5: Verdeel de spekblokjes en de groenten over de bodem. Schenk de eitjes erover en zet de quiche 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bodem mooi goudbruin is en de vulling gestold. Laat afkoelen op een rooster en haal de quiche uit de vorm.
Recept via Libelle.
Paastaart
Dit heeft u nodig voor één taart:
- 200 g ongezouten roomboter
- 325 g fijne kristalsuiker
- 200 g crème fraîche
- 5 medium eieren
- 3 citroenen
- 2 el maanzaad
- 400 g zelfrijzend bakmeel
- 1 mespunt zout
- 200 g mascarpone
- 160 g lemon curd
- 430 g uitgerolde rolfondant wrap
- 300 g gele en groene marsepein
- 2 el poedersuiker
- 45 g kleurstofstiften
Zo maakt u het:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvormen in met boter. Klop de boter en suiker met een mixer in 5 minuten licht en luchtig. Voeg de crème fraîche toe en mix nog 5 minuten. Voeg al kloppend één voor één de eieren toe, voeg pas een volgend ei toe als het vorige is opgenomen.
Stap 2: Boen de citroenen schoon en rasp de gele schil. Mix dit met de maanzaad door het beslag. Zeef het bakmeel en zout boven het beslag en spatel erdoor. Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en bak de cakes ongeveer 30 minuten onder elkaar in de oven gaar. Wissel halverwege.
Stap 3: Controleer na 25 minuten of beide cakes gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan zijn ze gaar. Neem uit de oven en laat 15 minuten in de vorm afkoelen. Stort de cakes op een rooster en laat in 45 minuten afkoelen tot kamertemperatuur.
Stap 4: Bestrijk de bovenkant van één cake met de mascarpone en lemoncurd en leg de andere cake erop. Rol de fondantwrap uit en bekleed de taart ermee.
Stap 5: Rol de marsepein op een met de poedersuiker bestoven werkblad uit tot 2 dunne lappen. Teken paaseitjes op een vel papier en knip uit. Leg als een sjabloon op de gekleurde marsepein en snijd de eitjes uit. Plak de eitjes met wat water op de taart en decoreer de taart naar keuze met de kleurstofstiften.
Recept via Allerhande.
Wilt u meer weten over onze badkamercollectie? Of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden in uw nieuwe keuken? Laat u dan adviseren in één van onze vestigingen of bezoek onze Pinterest-pagina