Bewust in de badkamer: zo bespaart u water

Een warm bad na een lange dag of een verfrissende douche na het sporten is natuurlijk heerlijk. Maar lang douchen of badderen is niet goed voor onze aarde én uw portemonnee. Het verwarmde water kost namelijk flink wat energie. Maar met een paar kleine aanpassingen kunt u al een boel besparen. Daarom delen we vandaag tips en trends op het gebied van waterbesparing met u.

 

De cijfers(!)

In Nederland gebruiken we gemiddeld zo’n 120 liter water per persoon per dag. En het grootste deel daarvan gaat verloren in de badkamer:

  • Een douche kost al gouw 39,7 liter water
  • De wastafel gebruiken 5,1 liter
  • Eén toiletspoeling 36,2 liter

 

Korter douchen

Probeer maximaal 5 minuten te douchen. Onder een lekker warme douche vergeet u gemakkelijk de tijd, dat begrijpen we. Zet daarom een timer op uw telefoon die u eraan herinnert om onder de douche uit te komen. Tip: maak een playlist die precies zo lang is al uw douchesessie. Bent u van nature een lange doucher? Bouw dan rustig af door elke dag een halve minuut korter te douchen.

 

Schaf de juiste spullen aan

Gaat u een nieuwe douchekop kopen? Let dan op het watergebruik: dat mag maximaal 7 liter per minuut zijn om een ‘spaardouche’ genoemd te mogen worden. Houdt u van een luxe regendouche? Kies bij aanschaf dan voor een variant met volumestroomklasse S. Dit type regendouche gebruikt niet meer water dan een standaard douchekop. Ook een thermostaatkraan is een verstandige investering: het douchewater is zo sneller op de gewenste temperatuur omdat u niet zelf koud en warm water met elkaar hoeft te mengen. Ook met kranen kun je verschil maken. Winst is er vooral bij kranen waar warm water uitkomt, zoals in de badkamer. Kies zuinige badkamerkranen zodat u water én energie bespaard.

 

Douchen in plaats van badderen

Ga vaker douchen dan in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten! Gaat u toch graag in bad? Kies er dan voor om uw bad te isoleren zodat het minder snel afkoelt. Dit voorkomt dat u tussendoor het bad bij moet vullen op het water op temperatuur te houden. Het bad kan bijvoorbeeld geïsoleerd worden met glaswol, thermokussens of steenwol aan de zij- en onderkant. Schaft u een nieuw bad aan? Een kunststof bad koelt minder snel af dan een geëmailleerd metalen bad.


Meer inspiratie voor een duurzame badkamer?

Onze badkamerspecialisten helpen u graag! Bezoek een Grando vestiging bij u in de buurt voor advies op maat.