De 3 lekkerste kerstrecepten: zo maak je ze zelf

Het is weer bijna tijd voor de gezelligste tijd van het jaar: Kerstmis! Tijdens deze dagen is er niets zo leuk als het maken van heerlijke, traditionele kerstrecepten met familie en vrienden. Laat de klant-en-klare varianten in de supermarkt en steek samen de handen uit de mouwen. Met onze stap-voor-stap instructies maak jij een lekker, maar zeker ook eenvoudig kerstmenu!

1. Kerststol

Kerst kan niet zonder kerststol. Daar is bijna iedereen het wel over eens. De zoete, broodachtige cake gemaakt met krenten, rozijnen en specerijen zoals kaneel en kruidnagel doet je meteen denken aan de winterse sferen. Maar hoe maak je een kerststol zelf? Nou, zo!

Wat heb je nodig?

  • 300 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram krenten
  • 50 gram rozijnen
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 1 eetlepel melk
  • boter om in te vetten

 

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel en kruidnagel. Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Meng alles met je handen tot een kruimelig deeg.

  • Voeg de krenten, rozijnen en eieren toe aan het deeg en kneed het tot een soepel deeg. Voeg indien nodig wat melk toe om het deeg wat vochtiger te maken.
  • Vet een cakevorm in met boter en leg het deeg erin. Strijk het deeg met een lepel glad en zet de cakevorm in de oven.
  • Bak de kerststol in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Haal de stol uit de oven en laat hem afkoelen. Bestrooi hem met poedersuiker en serveer met een dikke laag boter.

 

3. Hutspot

Als we het over traditionele kerstrecepten hebben, dan mag hutspot zeker niet ontbreken. Als het buiten koud is, smaakt dit oer-Hollandse recept op zijn best. Ga jij dit jaar voor hutspot? Volg dan dit recept!

Wat heb je nodig?

  • 1 kg aardappelen
  • 500 g wortels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Schil de aardappelen en de wortels en snijd ze in stukjes. Snipper de ui en de knoflook fijn. 
  • Verhit een scheut olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
  • Voeg de aardappel- en wortelstukjes toe en bak ze kort mee. Voeg vervolgens voldoende water toe om alles te bedekken en breng het aan de kook. Laat het geheel ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen tot de aardappelen en wortels gaar zijn.
  • Giet het water af en stamp het aardappel- en wortelmengsel met een stamper fijn. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer goed door.
  • Serveer de hutspot warm met gekookte rookworst of andere vleesgerechten.

3. IJstaart

Tijdens de feestdagen is een ijstaart een heerlijk en verfrissend toetje om te delen met familie en vrienden. En het mooie is: het is heel makkelijk zelf te maken! Hieronder geven we stap voor stap uitleg over hoe jij een ijstaart kunt maken voor de kerstdagen.

Wat heb je nodig?

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram boter
  • 1 ei
  • 500 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram chocolade
  • 100 gram noten
  • Garnering naar wens

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de ijstaartbodem. Meng 125 gram zelfrijzend bakmeel met 75 gram boter en 1 ei in een kom tot een samenhangend deeg. Druk het deeg in een ingevette springvorm en bak het in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende 15-20 minuten tot het goudbruin en gaar is. Laat afkoelen.
  • Maak ondertussen de ijstaartvulling. Klop 500 milliliter slagroom met 2 eetlepels suiker en 1 theelepel vanille-extract in een grote kom tot het stijf is. Voeg 100 gram chocolade en 100 gram noten naar keuze toe en meng alles goed door elkaar.
  • Giet de ijstaartvulling over de afgekoelde ijstaartbodem en zet het geheel in de koelkast tot de vulling stevig is, ongeveer 3-4 uur.
  • Serveer de ijstaart gegarneerd met extra slagroom en eventueel extra gehakte noten of chocolade als garnering.

Geniet ervan!
De lekkerste kerstrecepten maak je dus ook heel eenvoudig zelf. Dat maakt dat je niet alleen plezier hebt tíjdens het kerstdiner, maar ook ervóór. Wij wensen je alvast fijne feestdagen. En een gelukkig nieuwjaar!