De buitenkeuken: a way of living!

Als de zon schijnt, willen we daar het liefst elke minuut van genieten. Buiten eten is daarom bij veel mensen favoriet. Maar waarom zou u alleen buiten eten, als u ook buiten kunt koken? Een buitenkeuken is daarop het antwoord. Een buitenkeuken? Is dat niet gewoon een barbecue? Nee hoor! De mogelijkheden van outdoor cooking zijn tegenwoordig eindeloos. Toch zal deze manier van koken de echte barbecueliefhebber zeker aanspreken. Heerlijk ontspannen koken, het zonnetje erbij, een goed gedekte tafel en gezellige gasten maken het af. Nu nog een goed glas wijn of een ijskoud biertje … Klinkt als de perfecte zomerdag toch? Puur genieten!

Wat is een buitenkeuken?

Een buitenkeuken is, zoals de naam al zegt, een plek waar u buiten kunt koken. Dan wordt uw tuin of (dak)terras pas écht een verlengstuk van het huis. Een outdoor kitchen kunt u zo simpel of uitgebreid maken als u zelf wilt. Van compact tot royaal en van eenvoudig tot luxe. En van een grote barbecue tot een volledig buitenfornuis met verschillende hoofd- en zijbranders of zelfs een oven. Er is één belangrijk verschil: bij het koken in de buitenlucht heeft u natuurlijk geen afzuigkap nodig! In sommige buitenkeukens kunt u naast bakken en koken ook grillen, stomen en roken. Qua stijl zien we veel outdoor kitchens van natuurlijke materialen als steigerhout of steen, maar ook van stoer roestvrijstaal of beton.

 

Vast of verrijdbaar?

Een buitenkeuken is verkrijgbaar in allerlei modellen, maten en met verschillende handige opties. Simpel gezegd zijn er twee typen buitenkeukens: vast of verrijdbaar. Allebei bedoeld om uzelf culinair uit te leven in de buitenlucht, maar de ene is een vast element in uw buitenomgeving en de andere niet.  De verplaatsbare variant bergt u na het buitenseizoen gewoon weer op. De vaste variant krijgt een prominente plek in de buitenlucht, onder uw overkapping of in uw tuinhuis. De moderne buitenkeuken is vaak van alle gemakken voorzien. Alles wat u in een normale keuken vindt, maar dan met de sfeer van buiten. Zo’n prominente buitenkeuken zal kookliefhebbers met een ruime tuin vast en zeker aanspreken. Naast een fornuis vindt u er ook vaak een gootsteen, plek om te braden of een oven bijvoorbeeld.

 

Welk type buitenkeuken past bij u?

Welke buitenkeuken het beste bij u past is afhankelijk van een aantal factoren, zoals uw budget en de grootte van uw tuin of terras. Het belangrijkste is misschien wel: wat wilt u ermee doen? Kookt u graag voor grote groepen en wilt u bij het volgende tuinfeest een culinair diner op de tuintafel zetten? Dan past een luxe buitenkeuken misschien bij u. Of wilt u gewoon gezellig buiten koken met het gezin? Dan voldoet een eenvoudige uitvoering waarschijnlijk. Houd bij het uitzoeken van een buitenkeuken rekening met uw normale gewoontes in de keuken. Zorg bijvoorbeeld dat u genoeg werkbladruimte heeft om te snijden. Houd ook rekening met voldoende opbergruimte voor kookgerei in kasten en laden onder het werkblad.

 

Hulp nodig?

Droomt u van een buitenkeuken in uw tuin? Laat u adviseren door onze keukenspecialisten in één van onze vestigingen.