De dag starten met een koude douche, heeft dat zin?

Een frisse start van de dag met een frisse douche. Velen zweren erbij. Heeft het zin, of is het onzin?

Je dag goed beginnen, dat is het halve werk. De een pakt een lekker bakje koffie, de ander houdt van een schaaltje cornflakes. Sommige mensen beginnen de dag met een koude douche. Dat zou het immuunsysteem versterken en je ochtend een kickstart geven. Maar is dat ook zo? Kan je beter iedere dag starten met een koude douche, of toch niet?

Allereerst, wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam als je onder een koude douche stapt? Om te beginnen krijg je koude handen en voeten. Dat komt omdat je lichaam de kern warm wil houden. Je organen zijn nu eenmaal het belangrijkste. En dus stuur je minder bloed naar je handen en voeten. Blijft de kern dan nog niet warm genoeg? Dan gaat je lichaam rillen, door te klappertanden bijvoorbeeld. Door te rillen maak je wel 4 keer zoveel warmte aan.

Geen hard bewijs

Veel mensen zweren bij een koude douche. Niet alleen zou het je immuunsysteem een boost kunnen geven, het zou zelfs je lichaam helpen meer witte bloedcellen te maken en je helpen af te vallen. Er zijn onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat koud douchen tot minder ziekteverzuim leidt. Case closed, toch? Niet helemaal. Want er is geen keihard bewijs dat aantoont hoe dat komt. Komt dat door het douchen, of hebben andere factoren daarmee te maken.

Wel weten we dat je lichaam zich steeds meer aanpast aan de kou. Als je voor het eerst een koude douche neemt, ga je nog hyperventileren. Dat neemt steeds meer af; je voelt minder kou en weet beter om te gaan met het temperatuurverschil.

Een belangrijk voordeel

Er is geen reden om níét koud te douchen. Maar er is dus ook geen wetenschappelijk bewijs dat een koude douche invloed heeft op je gezondheid. Maar omdat je minder gas nodig hebt en minder lang doucht, heeft het wel invloed op de gas- en waterrekening. En dat is ook wat waard!

Is het koude douchen niets voor jou, en ben je gewoon op zoek naar badkamer inspiratie?

Neem een kijkje bij de Grando badkamercollectie of laat je tijdens een showroomgesprek inspireren door onze vele mogelijkheden.