De duurzame badkamer

Duurzaamheid is voor veel mensen een belangrijk onderwerp. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat het goed is voor onze portemonnee. Maar hoe zorg je er eigenlijk voor dat je duurzamer gaat leven? Veel mensen denken bij de term ‘duurzaam’ aan het gebruik van spaarlampen, het recyclen van spullen en het scheiden van afval. Een goed begin. Maar wil je echt de impact op het milieu (en je portemonnee) verminderen, dan kun je het in huis nog grootser aanpakken. Begin dan met een ruimte die vaak en intensief gebruikt wordt. Bijvoorbeeld bij de badkamer! Dé ruimte waar bij de meeste gezinnen en het meeste water wordt verbruikt en tevens grootverbruiker van energie. Grando heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

De duurzame nieuwe badkamer

De beste manier om een duurzame badkamer te creëren is om hier al rekening mee te houden bij het ontwerp. Misschien wel het belangrijkste aspect in de badkamer: ventilatie. Wat doe je met de enorme hoeveelheid vocht? Zorg voor een raam dat open kan en anders voor een goed ventilatiesysteem. Zo verleng je de levensduur van verf en behang én voorkom je schimmels in huis. Houd daarnaast rekening met materiaalgebruik in de badkamer. Douchecabines werden voorheen veelal gemaakt van aardolieproducten zoals acryl en vinyl. Er zijn tegenwoordig veel meer milieuvriendelijkere alternatieven: kies bijvoorbeeld voor glas en keramische tegels. Daarnaast zijn er ook qua badkamermeubels veel innovaties. Denk daarbij aan een douchegoot met warmte-terugwin systeem, waterbesparende douchekoppen, toiletten met kleinere spoeling of een watervrij urinoir, maar ook aan energiebesparende thermostaatkranen die voorkomen dat je water verspilt dat eerst opgewarmd moet worden. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Onze Grando adviseur kan je hier meer over vertellen!

 

Kleine aanpassing, groot verschil!

Natuurlijk kan het zo zijn dat je (nog) niet toe bent aan een compleet nieuwe badkamer. Dat wil echter niet zeggen dat je geen kleinere aanpassingen kunt doen. Daarom, de gemakkelijk toepasbare Grando besparingstips top 5!

  • Door gerecyclede materialen in de badkamer te gebruiken, vergroot je de duurzaamheid van je badkamer. Denk bijvoorbeeld aan krukjes, kastjes of handdoekplanken van FSC gecertificeerd hout of sloop- of steigerhout, recyclebare keramische tegels en loodarme en kopervrije spiegels.
  • Hetzelfde geldt voor badkameraccessoires. Denk dan aan handdoeken van biologisch en fair trade-katoen, een badmat van natuurrubber en bijvoorbeeld biologische zeepproducten. Duurzaam hoeft niet moeilijk te zijn!
  • Kies voor LED verlichting! Verlichting is een echte sfeermaker, maar kost ook veel energie. Een gloeilamp gaat gemiddeld 1000 uur mee, een spaarlamp 7000 en een led-lamp maar liefst 20.000 tot 40.000 branduren. Kies daarom voor LED-lampen. De exemplaren met EU energielabel A++ zijn het zuinigst.
  • Vervang je oude kraan door een douchethermostaat. Zeker wanneer je een kraan hebt waarmee je nog handmatig warm met koud water mengt, waardoor je onnodig veel water verbruikt. Met een slimme douchethermostaat kun je tot wel 35% op je waterverbruik!
  • En tot slot misschien wel de makkelijkste en effectiefste, maar tegelijkertijd ook de minst aantrekkelijke maatregel: minder lang douchen. In een huishouden waarin iedereen een minuut per dag korter onder de douche staat, kan op jaarbasis 6.000 liter water worden bespaard. Probeer in ieder geval minder vaak te badderen en kies wat vaker voor een (korte) douche!

 

Interesse?

Ook benieuwd naar een badkamer die een luxe gevoel geeft, maar wel duurzaam is? Kom inspiratie opdoen in een van de Grando vestigingen bij jou in de buurt of maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs. Wij vertellen je er graag alles over!