De herfst is officieel begonnen

Brrr, het wordt steeds kouder en guurder. De dekentjes komen weer tevoorschijn, de chocomel wordt opgewarmd en de bladeren vallen van de bomen. Voor sommigen is de herfst de mooiste tijd voor het jaar, voor anderen betekent de herfst het afscheid van de zomer. Hoe u de herfst ook ziet, van lekker eten wordt iedereen vrolijk. We inspireren u met onderstaande recepten.

Paddenstoelen risotto met pancetta uit de oven

Wat is het eerste ingrediënt waar u aan denkt bij de herfst? Juist, paddenstoelen! Hoe maakt u dit gerecht? Allereerst mag u het volgende op uw boodschappenlijstje zetten (dit is voor 4 personen):

  • 26 g ongezouten roomboter
  • 2 el Euroma gedroogde paddenstoelen
  • 250 g risottorijst
  • 800 g kastanjechampignons
  • 200 g crème fraîche
  • 50 g parmigiano Reggiano-poeder
  • 7 ½ g verse peterselie
  • 160 g pancetta
  • 1 ½ paddenstoelenbouillon tablet

U maakt het gerecht met deze 4 stappen:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de pancetta in kleine stukken. Verhit wat boter in een grote koekenpan en bak de pancetta 3 minuten. Snijd ondertussen de champignons in kwarten en voeg ze toe aan de pancetta. Bak het geheel 5 minuten op hoog vuur.

Doe het bouillontablet samen met de gedroogde paddenstoelen en gekookt water in een kom. Wacht tot de bouillon is opgelost. Voeg de risotto aan het spek toe en bak 3 minuten op laag vuur totdat de korrels glazig zijn.

Verdeel het mengsel op een ovenschaal. Schenk de bouillon erbij en roer het geheel door elkaar. Bak alles ongeveer 40 minuten in het midden van uw voorverwarmde oven. Neem na 35 minuten uit de oven en roer de crème fraiche erdoor. Zet het daarna nog 5 minuten in de oven.

Snijd ondertussen de peterselie fijn. Neem de ovenschaal uit de oven en meng de kaas en ongeveer ¾ van de peterselie erdoor. Sprenkel de overige peterselie over de schotel. Voila, uw paddenstoelen risotto is klaar. Genieten maar!

 

Loaded fries met truffel en bacon

We houden het paddenstoelen thema er nog even in met deze loaded fries met truffel en bacon. Na ongeveer een kwartiertje zet u deze variant op de traditionele oerfriet al op tafel. Lekker smikkelen na een lange herfstwandeling!

Dit heeft u nodig per persoon:

  • 250 g frietjes
  • 1 kalkoenlapje
  • 3 grote kastanjechampignons
  • 40 gr bacon
  • 2 el bosui
  • 2 plakjes smeltkaas (cheddar bijvoorbeeld)
  • Vene Cress kruiden
  • ½ ui
  • Kippenkruiden
  • 1 teen knoflook
  • Truffelmayonaise naar keuze

En zo maakt u het:

Snijd het kalkoenvlees in blokjes of reepjes van 1 á 2 cm dikte en kruid met de kippenkruiden. Zet een pan met boter op het vuur en bak de kalkoen rondom bruin en gaar.

Bak ondertussen een portie friet mooi goudbruin.

Pers de knoflook en snij de ui in ringen. De kastanjechampignons snijdt u in plakjes. U bakt dit geheel in een pan. Wanneer de ui glazig wordt, voegt u de bacon toe. Deze bakt u totdat ‘ie lekker krokant is.

Voeg op het laatste moment de smeltkaas toe. Kruid met peper en zout en roer het door elkaar zodra de kaas begint met smelten.

Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en spoel wat vene cress af onder koud water.

Begin met een laag frietjes, gevolgd door de kalkoenblokjes en het mengsel van uienringen, spek, knoflook, champignons en gesmolten kaas. Vervolgens doet u de truffelmayonaise over het geheel en werkt u het af met de garnering van bosui en vene cress.

Eet smakelijk!

 

Stroganoff met paddenstoelen

Stroganoff wordt oorspronkelijk met vlees bereid. Deze variant is volledig vegetarisch! Ga voor een lekker stevig gerecht met veel smaak. Ideaal voor de gure herfstwinden en lage temperaturen. Wat heeft u nodig voor 4 personen?

  • 750 g gemengde paddenstoelen, zoals kastanjechampignons of portobello’s
  • 3 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 theelepels milde paprikapoeder
  • 2 sjalotten of 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 3 el bloem
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 groentebouillontablet
  • 250 ml crème fraîche
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels grofgehakte peterselie
  • Komt ie: Worcestershire Sauce.
  • Verse tagliatelle

U maakt het als volgt:

Snijd de paddenstoelen in vieren. Zorg dat de stukken ongeveer even groot zijn. Verhit de olie en boter in een grote koekenpan. Bak de gesnipperde sjalot en geperste knoflook samen met het milde paprikapoeder zo’n 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze 4 minuten mee. Schep daarna de bloem erdoor en bak nog 2 minuten.

Kook water voor de tagliatelle.

Schep het paddenstoelenmengsel uit stap 1 in een grote hapjespan. Verkruimel het bouillontablet erboven en roer de tomatenpuree, crème fraiche en 300 ml water erdoor. Stoof de stroganoff ongeveer een kwartiertje met het deksel op de pan. 

Breng het gerecht op smaak met zout, peper en worcestershire sauce. Bestrooi met peterselie.

Schep de verse tagliatelle op een bord en doe daar de paddenstoelen stroganoff overheen. En nu: eet smakelijk!