De keuken van Marc en vivienne

Je zou niet zeggen dat Marc en Vivienne pas een klein jaar in dit huis wonen, zo sfeervol en ‘af’ ziet het eruit. Dat thuisgevoel heeft het stel voor een groot deel te danken aan de enorme leefkeuken, die ze samen met Grando helemaal op hun woonwensen hebben afgestemd.

WIE: Marc (50), Vivienne (51), hond Mr. Smith en vaak in de weekenden de dochters van Marc: Lois (16) en Fleur (14).
TYPE WONING: dubbel herenhuis.
WOONSTIJL: een mix van klassiek, modern, stoer en een beetje landelijk.
WERKBLAD: Caesarstone.
APPARATUUR: twee ovens, een wijnklimaatkast, een Quooker, een extra koelkast, een inductiekookplaat met bladafzuiging en een teppanyakiplaat.
HET MOOISTE AAN DE KEUKEN: “Het eiland. We beginnen er onze dag met koffie, drinken er samen een goed glas wijn en koken er met vrienden.”

De woning van Marc en Vivienne heeft de sfeer van een oud herenhuis,maar is pas tien jaar geleden gebouwd. Marc: “We vielen direct voor het licht, de vele ramen en de hoge plafonds van 3 meter 60. We zagen trouwens ook meteen dat de keuken die erin zat niet onze smaak was. Het had een kleiner eiland en bestond uit een mengelmoes van stijlen en materialen.” Hoewel Marc en Vivienne best wat kluservaring hebben, komen ze erachter dat een keuken van dit formaat bedenken en plaatsen een uitdaging is. Leidingwerk moet worden verlegd en vier extra groepen zijn nodig in de meterkast. “In onze vorige woning hadden we ook een Grando-keuken en omdat we toen al erg te spreken waren over de service en kwaliteit zijn we opnieuw met Grando in gesprek gegaan. Het fijne is dat je van tevoren precies weet waar je aan toe bent. Ze kunnen de oude keuken voor je slopen en afvoeren en hebben wat betreft montage echte vakmensen in dienst, die weten waarover ze het hebben, aan de kleinste details denken en pas weggaan als alles perfect is.”

LEEFKEUKEN

“We gaven meteen aan dat voldoende opbergruimte voor ons heel belangrijk is. Ik kook graag in mijn vrije tijd voor vrienden, dus dat grote assortiment aan borden, glazen, bakjes en pannen wil je ook ergens kwijt.” Op aanraden van de adviseur is het kookeiland daarom aan één kant voorzien van ruime opberglades. “Een slimme zet, want je pakt makkelijk iets uit een lade en ziet in één oogopslag waar alles staat.” Een kookeiland was een wens van beiden. De adviseur bedacht het aanrechtblad van Caesarstone door te trekken als eettafel en deze te ondersteunen met een op maat gemaakte stalen kruispoot. “Door deze aanvulling is de keuken zoveel meer dan alleen een plek om te koken. Het is echt een leefruimte geworden!”

ALLES OP MAAT

De routing in de keuken was voor Marc, omdat hij er veel tijd doorbrengt, heel belangrijk. Bij het kookeiland heeft hij bijvoorbeeld
graag alles binnen handbereik. Daarom zit tussen de inductiekookplaat en de wasbak de vaatwasmachine. In hetzelfde rijtje
vind je ook de afvalbak - die bestaat uit vier verschillende compartimenten - ingenieus verstopt achter een keukendeurtje.
“Voor de twee ovens hoef ik me alleen maar om te draaien. Daartussenin is een extra koelkast geplaatst voor ingrediënten die tijdens het koken koel moeten staan. Het is heerlijk om op zo’n klein stukje alles bij de hand te hebben, zo kan ik ongestoord mijn gang gaan.”

BARISTA IN EIGEN HUIS

De kastenwand aan de andere kant van de ruimte herbergt nog een paar schatten. Behalve de wijnklimaatkast, de vriezer en koelkast die slim weggewerkt zijn achter zwarte houten deuren, bedacht de Grando adviseur dat dit de ideale plek was voor een koffiebar. “Hier staat het espressoapparaat, hangen de wijnglazen aan een speciaal rek en bewaren we losse apparatuur die we liever niet in het zicht hebben.” Omdat de deuren, eenmaal open, naast de kast geschoven kunnen worden, staan ze nooit in de weg.