De nieuwe keuken van Ellen en Ronald

Als de kinderen van Roland en Ellen het nest verlaten en ze samen achterblijven in een grote eengezinswoning met veel te veel kamers verkopen ze de boel. “Dat is best gek, als je 33 jaar met veel plezier ergens gewoond hebt, maar met het oog op de toekomst leek een appartement ons een slim idee”, vertelt Ellen. Ze komen uit bij een nieuwbouwproject en gaan voor een woning op de derde verdieping. “Het is een heerlijk ruim en licht huis. Alles is gelijkvloers en er zijn weinig deuren, waardoor je een loftgevoel hebt.”

Ontmoet de klant

Wie: Ellen (64), Roland (63) en hondje Sam.
Type woning: appartement van 116 m2.
Woonstijl: een strakke basis in zwart, wit en grijs, aangevuld met natuurlijke materialen.
Werkblad: composiet.
Apparatuur: twee ovens, een Quooker en een inductiekookplaat met bladafzuiging.
Het mooiste aan de keuken: “Alles zit erin, het past bij elkaar en straalt rust uit.”

Twijfel

In eerste instantie gaan de twee voor een opstelling met een kookeiland, maar eenmaal thuis slaat de twijfel toe. Ellen: “Ik dacht dat het veel te groot zou worden, daarbij hebben we te maken met een raam in onze keuken.” Ze gaan terug en willen toch voor een model langs de wand gaan. “Dit zou niet ten koste gaan van het daglicht en met deze opstelling kwam onze boomstameettafel beter uit.” Grando adviseert het stel iets anders: na een huisbezoek laten ze een indeling zien met schiereiland. Hierbij zit het eiland aan één kant vast aan de wand naast het raam, waardoor het uitzicht niet wordt geblokkeerd. Het eiland is om aan te koken. Erachter zit het spoelgedeelte, een hoge kast en een blok met dubbele oven. Roland: “Vooral de vormgeving van die dubbele oven op ooghoogte vond ik mooi bedacht doordat deze niet zoals gebruikelijk in de kastenwand zit maar deels uitsteekt. De rand eromheen benadrukt de strakke lijnen én apparaten extra.”

GEEN AFLEIDING

Omdat er wordt gekookt en geleefd in dezelfde ruimte vinden Ellen en Roland het belangrijk dat de keuken onderdeel wordt van het interieur. Ze kiezen voor lichtgrijze kasten en een wit composiet aanrechtblad. Aangezien ze een strakke grijze gietvloer hebben, adviseert Grando om de hoge kastenwand, voor extra warmte, uit te voeren in een eikenhoutlook. “Ik kan niet zo goed tegen rommel, dus open kasten en nisjes hoefden wat mij betreft niet. Wel hebben we een houten plank aan de wand laten hangen. Het liefst laat ik het aanrecht zo leeg mogelijk, maar je wilt ook spullen kunnen opbergen.” Gelukkig kan de keuken worden ingedeeld met veel diepe lades en kasten, waarbij de afvalbak, vaatwasser, koelkast en vriezer een verborgen plekje krijgen achter de deuren. Ellen: “Als ik nu de keuken in kijk, is er geen afleiding: alle apparaten zijn weggewerkt, de spullen die ik niet wil zien staan in de kasten en als ik wat nodig heb, kan ik er gemakkelijk bij. De keuken voelt niet kolossaal aan, maar heeft wel alles wat we nodig hebben, meer zelfs… ik zou eigenlijk extra keukenspullen bij moeten kopen om alle ruimte op te vullen!”