De vegetarische keuken: eerlijk en lekker!

Het is nu het uitgelezen moment om de vegetarische keuken eens te verkennen! Die is namelijk verrassend veelzijdig. Eerlijk. En vooral ook lekker. Wij van Grando delen daarom alvast twee overheerlijke recepten met je. Perfect voor de herfstige dagen die ons te wachten staan. Geniet ervan!

Waarom? Daarom!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten. Dat wil zeggen: geen vlees, vis of schaal- en schelpdieren. Maar waarom eigenlijk? Daar zijn verschillende argumenten voor. Wist je bijvoorbeeld dat een vegetariër gemiddeld 727 dierenlevens bespaart? Ook in je eentje kun je dus al een verschil maken. Zeker ook voor het milieu. De veehouderij draagt namelijk evenveel bij aan broeikasgassen als de transportsector. Voor diezelfde veehouderij worden er bovendien jaarlijks kilometers tropisch regenwoud gekapt. En dan de schokkende cijfers over waterverbruik: de productie van een kilo kip kost in totaal 4.300 liter, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo rundvlees zelfs 15.000 liter water! Tenslotte hebben mensen ook allerlei gezondheidsredenen om over te stappen op een vegetarisch eetpatroon.

Natuurlijk is het helemaal aan jou of je wel of niet vegetarisch wilt eten. We begrijpen heus wel dat een biefstukje op z’n tijd heel erg lekker is. Echter, door slechts één keer per week geen vlees of vis te eten, verminder je bijvoorbeeld je CO2 uitstoot al met maar liefst 100 kilo per jaar!

 

Smullen!

Die vegetarische leefstijl, daar is dus best iets voor te zeggen. En daarom, én om je alvast te inspireren, zochten wij alvast twee overheerlijke recepten voor je uit:

 

Prettige pompoen stoof

Hét ingrediënt van de herfst: pompoen! Doet het goed in de soep, in de oven, of zoals in dit gerecht, als stoof. Lekker, vrij snel te maken en heerlijk met zowel aardappels als rijst.

Wat heb je nodig? Voor 4 personen:

  • 1 in stukjes gesneden flespompoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 in ringen gesneden ui
  • 4 in blokjes gesneden tomaten
  • 250 gram wortelplakjes
  • 400 ml groentebouillon
  • Kruiden: 1 theelepel kaneel, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel kurkuma, naar smaak zout, peper en tijm.

How it’s made:

  1. Gebruik een grote pan (of wok) en een flinke hoeveelheid olie om de ui in te fruiten en de knoflook zachtjes aan te bakken. Voeg vervolgens de pompoen en wortel toe en bak deze mee.
  2.  Voeg de bouillon toe en vervolgens de tomatenblokjes. Naar smaak besprenkel je de pan met kruiden. Laat het geheel nu doorpruttelen en proef af en toe of de pompoen al zacht is.
  3. Voeg naar wens aardappels of rijst als bijgerecht toe. Smakelijk!

 

Prima pasta met portobello

Nog zo’n herfstige ‘schat’ op culinair gebied: de portobello. Een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon die heerlijk te vullen is met bijvoorbeeld geitenkaas of ei. Om te bakken, te grillen en zelfs heerlijk op de (winter)bbq!

Dit heb je nodig:

  • 400 gram spaghetti
  • 600 gram (verse!) spinazie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 portobello’s
  • 200 gram geitenkaas
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 2 flinke eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • Peper, zout en andere kruiden naar smaak.

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. 
  2. Gebruik de keukenmachine om de geitenkaas en zongedroogde tomaatjes te mengen. Hiermee vul je de portobello’s. Verdeel de pijnboompitten over de portobello’s en bak deze 20 minuten in de oven.
  3. Kook ondertussen de spaghetti.
  4. In een pan daarnaast fruit je de ui en bak je de knoflook. Voeg vervolgens de spinazie beetje bij beetje toe, totdat deze geslonken is.
  5. Schep de spaghetti door de spinazie, breng op smaak met kruiden. Serveer met de portobello. Smakelijk eten!

 

Vegetarisch koken in een keuken die van alle gemakken voorzien is? Dan ben je bij Grando aan het juiste adres. Vraag een Grando adviseur bij jou in de buurt om meer informatie!