De voor- en nadelen van een stoomoven

Een stoomoven of een combi-stoomoven is een oven met stoomfunctie en gebruikt waterdamp om voedsel mee te verhitten. Een conventionele oven gebruikt hiervoor stralingswarmte en een heteluchtoven hete lucht. Maar wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een stoomoven? Wij zetten ze graag voor u op een rijtje.

De voordelen van een stoomoven

Schuif alles tegelijk de oven in

Waar u gewend bent verschillende ingrediënten van een gerecht op verschillende manieren klaar te moeten maken – aardappelen koken in de pan, vlees bakken in de pan etc. - kunt u in een stoomoven uw hele gerecht op hetzelfde bereiden.

Meer smaak

Door het bereiden van uw eten in een stoomoven wordt de smaak beter behouden.

Gezond, gezonder gezondst!

Niet alleen behoudt uw eten meer smaak, ook vitaminen, mineralen en voedingsstoffen worden beter behouden. Daarnaast heeft u geen olie of boter nodig, waardoor uw eten minder vet bevat.

Bereiden op exacte temperatuur

In een stoomoven worden ingrediënten op een exacte temperatuur bereidt. Hierdoor brandt uw eten nooit aan en komt uw gerecht nooit ongaar de oven uit wanneer de bereidingstijd verstreken is.

Weinig vervelende kookluchtjes

Aangebrande lucht die in huis blijft hangen is met een stoomoven verdelen tijd! Daarnaast is er met zo’n oven geen reuk- of smaakvermenging. Hierdoor kunt u zoet en hartig op hetzelfde moment bereiden. Hoe efficiënt!

Sappig, sappiger, sappigst!

Vlees en vis kunnen best moeilijk te bereiden zijn. Hierdoor is het misschien soms te droog. Bereidt u vlees of vis in een stoomoven, dan heeft u dit probleem niet. Het wordt zelfs sappig!

Minder afwas

Alle verschillende ingrediënten kunnen  dus tegelijkertijd in de stoomoven. Hierdoor heeft u geen pannen nodig om de rijst of aardappelen in de koken. Dit scheelt rotzooi én afwas!

 

De nadelen van een stoomoven

Prijzig

Een stoomoven is iets prijziger dan een conventionele oven, dus een grotere investering.

Veel onderhoud nodig

Daarnaast vergt een stoomoven veel onderhoud. U zult de oven dan ook vaker moeten schoonmaken na gebruik dan dat u gewend bent bij een conventionele of heteluchtoven. Dit komt doordat er restwater achterblijft na gebruik.

 

Zoals u ziet zitten er veel voordelen aan een stoomoven, maar ook zeker een aantal nadelen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een nieuwe oven. We helpen u graag!

Wilt u meer weten over onze keukencollectie? Of bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden in uw nieuwe keuken? Laat u dan adviseren in één van onze vestigingen of bezoek onze Pinterest-pagina!