Drie heerlijke recepten om de kerstkilo’s kwijt te raken

Het jaar is van start en ons oog is nu al op de zomer gericht. We zijn allemaal tonnetje rond na de kerstdiners, oliebollen en appelflappen… maar nu is het tijd om aan een zogenaamd “beachbody” te werken. Hoe eerder u daarmee begint, hoe beter natuurlijk. Maak gebruik van deze drie magere recepten om de overtollige kilo’s de das om te doen.

1:  Kostelijke curry

Het is eenvoudig te maken en iedereen vindt het smaken: een heerlijke curry. Kies voor volkoren rijst, omdat dit wat sneller vult dan basmati of witte rijst. Bak hier wat tofu en groente bij en voeg hier tot slot een currysausje aan toe. Dat is alles, simpeler kan bijna niet. Met de groente kun je variëren, probeer bijvoorbeeld snijbonen of broccoli. U kunt ook kipfilet toevoegen in plaats van tofu, maar wij vinden het zonder vlees net zo lekker! Probeert u bijvoorbeeld dit recept voor twee personen:

  • Fruit een klein gesneden uitje met twee teentjes fijngehakte knoflook in een pan voor vijf minuten. Voeg hier een theelepel chilipoeder, gemalen gember, tomatenpuree en kurkuma poeder aan toe en bak voor nog een minuutje.
  • Voeg hier 100 gram sperziebonen, blokjes wortel en blokjes aardappel aan toe met 200 gram kleine roosjes broccoli en 20 gram rozijnen. Roer goed door. 
  • Breng dit aan de kook, zet vervolgens het vuur laag en laat afgedekt een half uurtje staan. 

2: Knappe couscoussalade

Breng de magere couscoussalade uit het Midden-Oosten bij u thuis. Er zijn verschillende combinaties mogelijk voor een lekkere couscoussalade, maar wij suggereren voor nu een couscoussalade met kleine stukjes tomaat, ringetjes bosui en paprika uit de oven. Bereid de couscous met citroensap en vervolgens koud water. De paprika moet bijna een half uur in de oven tot de schil zwart geblakerd is. Als u deze wat laat afkoelen, kunt u de schil gemakkelijk verwijderen. Meng dan het geheel door elkaar met munt, koriander en basilicum, en geniet met volle teugen van dit frisse en magere gerecht:

Recept: 

  • Meng 150 gram couscous met citroensap, twee eetlepels olijfolie en peper en zout. Roer hier vervolgens 0,2 liter water doorheen en laat het wellen. 
  • Rooster twee paprika’s op 220 graden in de oven tot zwartgeblakerd. Doe deze vervolgens in een afgedekte kom en laat staan.
  • Snij 2 tomaten in kleine blokjes, 3 bosuitjes in ringetjes en snij munt koriander en basilicum fijn. 
  • Haal de schil van de afgekoelde paprika’s en snij in stukjes. Vermeng alle ingrediënten van stap 3 en de paprika’s nu met de couscous. 
  • Voeg eventueel rode wijnazijn, peper, zout of een beetje olijfolie toe om op smaak te brengen.

3: Een smakelijk soepje

Laat de koolhydraten even voor wat ze zijn deze lunch. Werkt u thuis? Kies dan eens voor een soepje tussen de middag. We raden aan om uw eigen soep te maken in plaats van een soep uit blik. Dit duurt natuurlijk wat langer, maar is veel gezonder. U krijgt bijvoorbeeld veel minder zout binnen. We hebben hieronder een heerlijk en doodeenvoudig recept voor een volle courgette en broccoli soep uiteengezet. 

Recept: 

  • Voeg een blokje groentebouillon met verminderd zout toe aan een liter water. 
  • Haal de schil van de courgette en snij in blokjes. Snij de broccoli in kleinere stukken. 
  • Voeg de groenten toe aan de kokende bouillon en laat 10 tot 15 minuten zachtjes koken. 
  • Ga met een staafmixer door de pan, tot het een egale volle soep is.
  • Voeg naar wens peper en kurkuma toe en eventueel nog wat knoflookpoeder. 

Eet smakelijk!

 

Kwalitatief  en customizable 

Laat u inspireren door deze drie recepten. Alle drie zijn natuurlijk makkelijk aan te passen naar eigen smaak. Wij hebben gekozen voor vegetarische gerechten in de voorbeelden hierboven, maar als u toch vlees wil toevoegen, kies dan een magere variant, zoals kip. U kunt ook variëren met groente in een curry of couscous, of een pan opzetten voor een mager soepje, om koolhydraten te ontwijken. Kortom, met deze gemakkelijk aanpasbare recepten heeft u binnen de kortste keren die kerstkilo’s eraf.