ECO-look keukens, inspiratiebronnen op een rij

We bewegen op allerlei vlakken toe naar meer duurzaamheid. De werksfeer, openbare plekken en natuurlijk huiselijke kringen worden alsmaar groener. Keukens zijn geen uitzondering, juist hier kunnen we veel milieubewuster zijn. Denk aan duurzame materialen, water- en energiebesparing en simpelweg het herzien van gewoontes. Naast groen leven wordt de kleur groen ook populairder voor keukens. Deze duurzame ontwikkelingen gaan verder dan een trend en is een weerspiegeling van de toekomstige blauwdruk voor keukens. Ontdek hier wat we nu weten over de ECO-keuken van morgen.

Duurzame materialen

Het eerste wat je kunt ondernemen om je keuken om te toveren tot de ECO-keuken van de toekomst, is het toevoegen van nieuwe materialen. Denk bijvoorbeeld aan duurzaam hout, zoals multiplex, massief hout of bamboe voor je keukenkastjes of aanrechtblad. Deze drie houtsoorten gaan lang mee. Massief hout kan bijvoorbeeld makkelijk hersteld of geverfd worden. Multiplex is goedkoper, maar ook enorm sterk door de aan elkaar gelijmde laagjes hout. Bamboe is het duurzaamste van de drie, omdat het zo makkelijk en snel groeit. Bovendien is het een prachtige optie voor een strakke elegante keuken. Een likje VOS-vrije donkergroene verf eroverheen en je hebt de mooiste keukenkastjes en aanrecht voor je ECO-keuken.

Bespaar water en energie

Een keuken is niet duurzaam als er niets gedaan wordt tegen verspilling van energie of water. Gelukkig zijn er enkele materialen die je kunt aanschaffen om het maximale (of minimale verbruik) uit je keuken te halen. Begin met het aanschaffen of installeren van ledverlichting. Deze zijn efficiënter en gaan langer mee. Let ook bij de aanschaf van een waterkoker, tosti-ijzer of magnetron  op of deze energie-efficiënt zijn. Denk ook eens aan het installeren van een waterbesparende kraankop. Deze zorgt ervoor dat het water minder hard stroomt en er dus minder water onnodig verloren kan gaan. Implementeer dit allemaal in je keuken en zorg voor veel energie- en waterbesparing, vooral over een langere periode gezien. 

Sta milieubewust in de keuken 

Niet alleen keukengerei, apparatuur en keukenkastjes zijn genoeg om helemaal groen in de keuken te staan. Je kunt ook je gewoontes aanpassen op de weg naar milieuvriendelijk keukengebruik. Gooi je bijvoorbeeld veel voedsel weg? Probeer bewust in te kopen en de volgende dag restjes te eten van de dag ervoor. Scheidt afval, met name het plastic. Wees overigens niet bang om een vaatwasser te gebruiken, vaak kan dit minder waterverbruik opleveren dan met de hand afwassen. Let er wel op dat de vaatwasser helemaal vol zit als je hem aanzet. En ten slotte, koop lokale producten. Als je producten van de lokale boer koopt, scheelt dit een wereldreis in een vliegtuig of vrachtschip. 

ECO-keuken van morgen 

Kortom, de ECO-keuken van morgen bestaat uit twee componenten. Aan de ene kant een milieuvriendelijk ingerichte keuken met duurzame materialen en apparaten, en aan de andere kant een duurzaam persoon die net zo groen te werk gaat. Deze ECO-keuken introduceert, zoals eerder benoemd, niet slechts mogelijkheden om je keuken nu groener te maken, maar geeft ook een haast onomkeerbaar toekomstbeeld weer.  Zet nu al een stap dichter naar deze toekomst met een van de genoemde opties voor jouw groene keuken!