Fruitvliegjes in de keuken: zo voorkom je ze!

Gelukkig, de zon laat zich eindelijk weer eens zien. We kijken allemaal uit naar de tijd dat we weer zonder jas over straat kunnen en langer in de tuin kunnen zitten. Maar.. de warmere maanden hebben ook een keerzijde. Het is namelijk ook de tijd dat de fruitvliegjes zich weer aandienen. Een fruitschaal in huis en je hebt zo een hele zwerm door je woning vliegen. Lastig, en vooral erg onhygiënisch. Hoe kom je eraan? En nog belangrijker: hoe kom je ervan af? Grando weet raad!

Fruitvliegjes voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Toch kan het best lastig zijn om fruitvliegjes te voorkomen. Dat zit namelijk zo: al van verre afstand kunnen deze beestjes gistend of rotten fruit en alcoholresten detecteren. Ze zijn zo klein dat ze vervolgens gemakkelijk door kleine kiertjes naar binnen kunnen komen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je ze - zonder er erg in te hebben - al mee hebt genomen bij de groenteboer. Het fruit kan dan al vele eitjes bevatten. Eenmaal binnen planten fruitvliegjes zich namelijk zeer snel voort. En dan nog iets: deze doorzetters kunnen zelfs zonder fruit. Ze overleven namelijk ook in vochtige vaatdoeken, sponzen en dweilen. Ook (verwelkte) bloemen, koffiedik, groenten en zelfs tuinaarde trekken deze beestjes aan. Een lastig verhaal dus. Met deze informatie in het achterhoofd, de drie beste tips om fruitvliegjes te voorkomen:

  • Laat geen voedselresten slingeren. Denk niet alleen aan (vergeten fruit in) de fruitmand, maar sluit ook de prullenbak goed af. Check daarnaast de gootsteen, de vaatwasser en laat geen lege blikjes en flesjes slingeren.
  • Bewaar fruit zoveel mogelijk in de koelkast, of anders in een afgesloten bak. Vervang iedere dag de doekjes en sponsjes in de keuken. Ververs ook regelmatig de vuilniszak.
  • Houd ramen en deuren in de buurt van voedselbronnen gesloten, dan trek je in ieder geval zo min mogelijk fruitvliegjes van buitenaf aan.

 

Helaas, toch een plaag!

Is het toch zo ver gekomen dat je last hebt van fruitvliegjes in huis? Neem dan nog steeds bovenstaande tips in acht om verdere uitbreiding van de plaag te voorkomen. Veelgehoorde andere tips:

  • Fruitvliegjes schijnen een hekel te hebben aan de geur van bepaalde kruiden. Je zou ze wegjagen met salie, dille, basilicum, lavendel, kruidnagel en knoflook. Leg deze in de fruitmand en stop een kruidnagel in het fruit. Geen snelle oplossing, maar wel effectief! 
  • Maak een val voor de fruitvliegjes. Effectief: een kommetje met azijn (vermengd met water en afwasmiddel), stroop of honing, wijn of port. Dek het kommetje af met wat vershoudfolie waar je gaatjes in prikt. De vliegjes kunnen er dan wel in, maar niet meer uit kruipen.
  • Hang een vliegenstrip op. Deze trekt niet alleen gewone vliegen, maar ook fruitvliegjes aan.
  • Blijf goed stofzuigen. Wij kunnen de eitjes van fruitvliegjes niet met het blote oog waarnemen, maar de kans is groot dat in een ruimte waar al veel fruitvliegjes zijn, ook veel eitjes liggen. Goed schoonhouden dus!
  • En ten slotte, nogmaals de belangrijkste tip: houd de boel goed schoon. Niet alleen de vuilnisbak en het aanrecht, maar ook het fornuis, de afzuigkap, de oven, de keukenkastjes en alles waar resten voedsel kunnen liggen. Succes!