Hoe werkt een zelfreinigende oven?
Heeft u ook zo’n hekel aan het poetsen van de oven en doet u het liever niet? Dat kunnen we ons goed voorstellen. En het mooie is, daar kan een einde aan komen. En wel met een zelfreinigende oven. Hoe dat precies werkt leest u in dit blog.
Wat is een zelfreinigende oven?
Zeker als u veel kookt en de oven vaak gebruikt vindt u waarschijnlijk regelmatig etensresten in uw oven. Tijd om die resten op te ruimen en de oven te poetsen met een ovenreiniger. Toch? Het mooie aan een zelfreinigende oven is dat de oven, zoals de naam al zegt, zichzelf reinigt! Door een hoge temperatuur tot wel 420 graden wordt de oven gereinigd. Aan de binnenkant zitten katalysatorplaten waarmee de oven zichzelf schoon brandt, ook wel pyrolyse genoemd. Vet en viezigheid verbranden tot as wat u vervolgens makkelijk opveegt.
Hoe lang duurt dit schoonmaakproces?
Het reinigen van de oven kan 1,5 uur tot 6 uur duren. Bij sommige ovens is dit afhankelijk van hoe vies de oven is en bij anderen stelt u het zelf in. Zet wel even de ramen open tijdens het reinigingsproces, soms kunnen er nare luchtjes ontstaan.
Is het veilig?
De temperatuur kan dus wel oplopen tot 420 graden. Of er geen verbrandingsgevaar is? Het antwoord is nee! De ovendeur is tijdens het reinigen vergrendeld. Daarnaast is de oven uitstekend geïsoleerd. Hierdoor wordt de buitenkant niet (te) warm.
De voordelen van een zelfreinigende oven
- De pyrolyse doet het werk: het vuil verpulvert op de bodem, u hoeft alleen nog de resten met een vochtig doekje weg te nemen.
- Kies voor een lang of kort proces.
- De oven zelf wordt langs de buitenkant niet warm, ook al is de temperatuur binnenin meer dan 500°C.
De nadelen van een zelfreinigende oven
- Het kan warm worden in de keuken tijdens het proces.
- Het kost meer energie.