Instawaardige interieurfoto’s?

Op social mediakanalen zoals Pinterest of Instagram laten we ons graag inspireren door binnenkijkers bij andere interieurfans. Bent u jaloers op al die mooie interieurfoto’s die elke dag voorbij komen? Dat hoeft niet hoor! Ook uw huis mag gezien worden. Of u nu fotografeert met een smartphone of professionele camera: met onze handige tips maakt u zelf het perfecte interieurplaatje. En uw eigen stijl, creativiteit en originaliteit maken het pas echt helemaal af!

Maak een plan

Loop eens door de verschillende ruimtes van uw woning en bekijk de mogelijkheden voor mooie plaatjes. Denk aan leuke hoekjes, mooie spullen of echte eyecatchers in huis. Bedenk van te voren wat u graag wilt fotograferen en probeer gerust wat uit. Denk ook aan het totaalplaatje: het is mooi om op uw Instagram-feed af te wisselen tussen overzichtsfoto’s en detailfoto’s. Zorg ook dat alle foto’s qua kleur goed bij elkaar matchen voor een mooi geheel.

 

Houd het verticaal

Zorg dat de verticale lijnen in je foto recht zijn. Zo zorgt u dat bijvoorbeeld muren, deurstijlen en andere rechte lijnen niet naar binnen lijken te vallen. Stel het raster alvast in op uw smartphone of camera zodat u er tijdens het fotograferen al rekening mee kunt houden. Is het toch niet gelukt om de lijnen kaarsrecht vast te leggen? Geen probleem! Tijdens het nabewerken kunt u dit gemakkelijk rechttrekken.

 

Licht, lichter, lichtst

Fotografeer uw interieur het liefst wanneer er veel daglicht is. De mooiste interieurfoto’s maakt u ’s ochtends vroeg, in de namiddag of tegen de avond. Flitsen maakt een foto er vaak niet mooier op en donkere foto’s oplichten heeft zijn grenzen. Toch kunt u tijdens de nabewerking uw foto’s wel wat lichter maken. Speel bijvoorbeeld eens in Instagram met de instellingen ‘helderheid’, ‘warmte’, ‘schaduw’ en ‘accenten’.

 

Styling maakt het verschil

Het zal u misschien niet verbazen, maar styling is het allerbelangrijkste in interieurfotografie. Vooral een rustige inrichting doet het goed, dit zorgt voor een strakke en gebalanceerde look. Houd u wel van gezellig drukke ruimtes? Zorg dan voor een ‘opgeruimde drukte’ wanneer u gaat fotograferen. Schuif bijvoorbeeld wat meubelen of accessoires op en neer voor de perfecte interieurfoto. Hierbij geldt: less is more. Haal dus items weg die de focus van uw foto verstoren zoals losse kabels of speelgoed. Planten of bloemen doen het juist wel goed en brengen letterlijk uw foto’s tot leven.

 

Het perfecte perspectief

Altijd recht van voren is ook zo saai. Ga juist eens door uw knieën of op een keukentrapje staan voor een andere blik op uw interieur. Neem meerdere foto’s van hetzelfde hoekje in verschillende perspectieven. Zo kiest u later de foto uit die het beste oogt. Ook de zogenaamde doorkijkjes doen het goed. Hierbij creëert u met bijvoorbeeld een muur, meubel of plant een leuk scherptediepte-effect.

 

Meer inspiratie nodig?

Volgt u @grando_nl al? Hier delen wij regelmatig de nieuwste stijlvolle en betaalbare keuken- en badkamerinspiratie met u.