Keukenweetjes

Van handige wist-je-datjes tot verfrissende inzichten en indrukwekkende ‘lifehacks’. Bij Grando weten we werkelijk álles over keukens. In deze blogpost vertellen we je daar meer over. Zo maak je van jouw keuken het paradijs op aarde - of heb je gewoonweg wat leuke feitjes voor het volgende feestje.

Onmisbare lifehacks

Om maar meteen met de deur in de keuken te vallen: met de volgende lifehacks ervaar je nooit meer frustratie in de keuken:

 • Ook een hekel aan de oven of de magnetron schoonmaken? Vul een bakje water met citroen, een vaatwastablet of schoonmaakazijn en laat dit een paar minuten opwarmen in je oven of magnetron. Aangekoekte resten laten zo gemakkelijk los. Je veegt al het afval vervolgens gemakkelijk uit de oven (en het ruikt ook nog eens lekker!).
 • Een perfect gebakken (hartige) taart in de oven? Dan wil je niet dat deze bij het snijden uit elkaar valt. Een mooi stukje serveren? Vergeet messen, gebruik flosdraad (wel geurloos uiteraard)!
 • Nog even snel een blikje bier of een flesje frisdrank koelen? Wikkel deze in nat keukenpapier en leg ‘m in de vriezer. Alles wordt gegarandeerd twee keer zo snel koud.
 •  Aardappelen schillen een hels karwei? Valt wel mee. Zeker gezien dat ook (bijna) zonder mesje kan. Hoe? Kook ze in de schil en laat ze vervolgens schrikken in ijskoud water. Het vel glijdt er dan zo vanaf. Super makkelijk:
   

 

Slim de keuken indelen

Ben je van plan om je keuken te verbouwen? Opnieuw in te richten? Of zelfs geheel te vernieuwen? Dan kunnen de volgende keukenweetjes wellicht goed van pas komen!

 • Nog steeds is voor veel mensen een oven op kniehoogte vanzelfsprekend. Maar wist je dat je beter kunt kiezen voor een oven op ooghoogte? Dat is handiger én veiliger. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor jezelf: hoe onhandig is het eigenlijk om een gloeiend hete schotel door je knieën uit de oven te moeten tillen?
 • Wat je dan wel op kniehoogte kunt plaatsen? De vaatwasser! Nu moeten we nog vaak met gekromde rug het apparaat uitruimen. Helemaal niet goed! Laat de vaatwasser liever op een hoogte van om en nabij de 42 cm plaatsen. In de ruimte die tot de grond overblijft kun je bijvoorbeeld een lade plaatsen. 
 • Ken je dat? De spoelbak die altijd voor het raam is geplaatst? Zogenaamd omdat je dan lekker naar buiten kunt kijken. In de werkelijkheid gebruiken we het werkblad echter veel meer. Om de groenten te snijden, een boterham te smeren, enzovoorts. Voortaan wil je dus liever het werkblad voor het raam hebben!

 

Wist je dat..?

En dan dit nog even:

 • Een wezenlijk onderdeel van de keuken is, juist, de koelkast! Wist je al dat in Nederlandse huishoudens de deur van de koelkast vaker geopend wordt dan de deur van het toilet?  
 • Sterker nog: de koelkast wordt door 94% van de Nederlanders aangewezen als het belangrijkste apparaat in huis. Natuurlijk, we koelen er ons eten mee, maar er is meer: zo gebruikt 25% van de Nederlandse mannen de koelkast om troost te zoeken in comfort food en gebruikt 21% de koelkast als een plaats voor herinneringen zoals foto’s en ansichtkaarten.
 • Geloof het of niet, maar ketchup werd in de jaren ’30 als medicijn verkocht. Het middeltje zou vrijwel alles kunnen oplossen. De volgende keer griep zou je er dus eens een flesje Heinz bij kunnen pakken.
 • In Nederland worden ieder jaar ongeveer 700.000 mensen ziek door een voedselinfectie. Wat blijkt? De keuken is een broeinest van bacteriën. Goed schoonhouden dus.
 • Het bekende gele vaatdoekje is een van die broeinesten van bacteriën. Een vaatdoekje ligt gemiddeld twee weken op het aanrecht voor het gewassen en vervangen wordt. Een feestje voor de beestjes: uit onderzoek is gebleken dat het gemiddelde vaatdoekje 3,1 miljoen(!) bacteriën bevat.

Hoe maak jij het jezelf gemakkelijk in de keuken? Laat het ons weten in een reactie onder deze blogpost!