Koken op inductie

Vanaf deze maand wordt aardgasvrije nieuwbouw gestimuleerd door de overheid. Dat betekent dat steeds meer mensen overstappen op schone energie. Omdat gas steeds vaker uit de wijken verdwijnt, zijn elektrische alternatieven voor koken op dit moment ongekend populair. Vooral de inductiekookplaat is een graag geziene vervanger voor het gasfornuis. De techniek ervan is heel anders dan die van een keramische kookplaat bijvoorbeeld. Inductie is veilig, energiezuinig en makkelijk in gebruik. Er zijn verschillende inductiekookplaten op de markt waaruit u kunt kiezen. De functionaliteit die u het fijnst vindt, het uiterlijk wat u aanspreekt en de merkvoorkeur bepalen welke inductiekookplaat het beste bij u past.

Hoe werkt koken op inductie?

Een inductiekookplaat werkt op stroom. Niet de hele kookplaat, maar alleen de pan zelf wordt opgewarmd. De hitte wordt alleen onderin de pan opgewekt door een magnetisch veld. Daarom heeft u speciale pannen nodig om op inductie te kunnen koken. De bodem van de pannen moet perfect recht zijn, omdat de plaat de pan anders niet herkent. Pannen waarmee u eerder op gas gekookt hebt kunt u dus niet gebruiken op een inductiekookplaat. Het vuur trekt de bodem van de pan namelijk een klein beetje krom.

 

De minst gevaarlijke manier van koken

Omdat er geen open vuur is, kunt u uzelf minder snel verbranden. Dit kan alleen nog maar aan de hete pan als u niet oplet, maar niet aan de plaat zelf. Ook kunnen er geen gevaarlijke gaslekken met alle gevolgen van dien meer ontstaan. En haalt u na het koken de pan van de plaat? Dan schakelt de kookplaat zichzelf direct uit om daarna supersnel af te koelen.

 

Verspilt zo min mogelijk energie

Een inductiekookplaat stopt meteen met het gebruiken van energie als u de pan van de plaat haalt. Zonder pan geen warmte dus. Het hitteveld is nooit te groot of te klein, omdat de inductiekookplaat de warmteafgifte aanpast aan de bodem van de pan. Daardoor lekt er nauwelijks hitte weg en wordt de energie superefficiënt gebruikt. Als u een inductiekookplaat gebruikt gaat er maar 10 tot 20% van de warmte verloren, terwijl dit bij koken op gas rond de 40 tot 50% ligt!

 

Minder tijd in de keuken kwijt

Zoals eerder benoemd koelt de plaat direct af, maar hij warmt ook erg snel op. Zo brengt u bijvoorbeeld een pan water twee keer zo snel aan de kook dan op een gasfornuis. Bovendien is de gladde glasplaat makkelijk schoon te maken. U heeft geen last van vervelende randjes, roosters of kiertjes waar van alles tussen kan komen zitten. Alles bij elkaar bent u dus een stuk minder tijd in de keuken kwijt.

 

Hulp nodig?

Wilt u graag advies van onze keukenspecialisten over welke inductiekookplaat het beste bij u past? Laat u adviseren in één van onze vestigingen.