Lente in de keuken

Voor velen kan het niet vroeg genoeg beginnen. 20 maart start dan eindelijk officieel de lente! Weg met de donkere avonden, stoofpannen en boerenkoolstamppot. Hallo alles wat bloeit, frisse kleuren, geuren en gerechten. Heb jij al de lentekriebels, maar kan jouw keuken wel een opfrisser gebruiken? Zo creëer je een lentekeuken die je met al je zintuigen ervaart!

  1. 1.     Zie de lente

Het kan dan wel lente zijn: het Hollandse weer wil ons nog weleens in de steek laten. Kan jouw keuken sowieso wel een oppepper gebruiken? Dan halen we het lenteweer gewoon zelf in huis. Hoe? Met een likje verf bijvoorbeeld. Kies voor echte lentekleuren zoals lime, appeltjesgroen, zalmroze, koraalrood of ga voor iets minder gewaagde kleuren zoals ecru, licht beige of goudbruin. Gaat het verven van de keukenmuur een stapje te ver? Kies dan voor accessoires in deze kleuren zoals bloempotten, kaarsen, kandelaars of kussentjes.

  1.  

  2. 2.     Ruik de lente

“Ik ruik de lente’, wordt weleens gezegd. En dan weet iedereen wat diegene bedoelt. De geur van het seizoen wordt namelijk bepaald door planten. En in de lente groeit en bloeit er een heleboel! Zo ruik je in de lente voornamelijk fluitenkruid, narcissen, rozen en kamperfoelie. Hoe warmer het wordt, hoe meer geurstoffen planten afgeven. Dat verklaart dan ook de ‘groene lucht’ van de lente. Gras, bloemen en alles wat groeit en bloeit dus. Ga je voor puur natuur? Haal dan zoveel mogelijk bloemen en planten in de keuken. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor heerlijke geurkaarsen. Brengt meteen sfeer!

 

  1. 3.     Hoor de lente

Word jij ook altijd zo enthousiast van het horen van de eerste vroege zomervogels? Of van de eerste lentezonnestralen die je woning binnen schijnen? Het maakt dat we ons het liefste meteen naar buiten begeven. Heb je een leefkeuken of sluit jouw keuken aan op de tuin? Dan heb je geluk. Laat de temperatuur het toe? Gooi dan de schuifpui (of het raam) open en geniet van de geluiden van de lente. Een kop koffie in de ochtendzon of een lunch in de lentezon: heerlijk!

  1.  

  2. 4.     Voel de lente

De lente voelen in keuken, kan dat? We horen het je denken, maar het kan wel degelijk. Want wat dacht je van lunchen aan de keukentafel met de lentezon op je lichaam? Of een heerlijk lentebriesje dat je keuken binnen 

komt waaien terwijl je staat de koken? Dan moet je natuurlijk wel het geluk hebben dat het zonnetje zich in jouw keuken laat zien én dat je een raampje open kunt zetten...

  1.  

  2. 5.     Proef de lente

Elk seizoen kent typische gerechten. Kook in de lente daarom gerechten met seizoensgroenten. Heerlijke asperges met ham en kaas bijvoorbeeld. Of doe ze rauw door een frisse lentesalade met tomaten en radijsjes. Bak een hartige taart met groene asperges, prei en hamblokjes of zalm. En kun je toch nog geen afscheid nemen van de winterse stamppot? Ga dan voor de lentevariant met aardappelen, tuinbonen, veldsla en gebakken ham. Smakelijk!

 

Laat de lente maar komen!