Lente! Start extra vrolijk met een voorjaarsschoonmaak

Klaar met de grauwe wintermaanden? De koude wind en de stromende regen? En mag van u de dikke jas met bijpassende sjaal ook terug de kast in? 20 maart is geweest, de officiële start van de lente! De geur van versgemaaid gras en brandende barbecues. De tijd van bloemen, bijen en een schoon, opgeruimd huis natuurlijk! Wilt u dat het binnen net zo lekker ruikt als buiten? Laat Grando u helpen. Laat de winter achter u met deze praktische schoonmaaktips en bespaar tijd. Met onze simpele tips gaat u fris en fruitig het nieuwe seizoen in.

Een goede voorbereiding...

...Is het halve werk. Klinkt een voorjaarsschoonmaak als een tijdrovende bezigheid? Met de juiste start bespaart u al veel tijd. Om te beginnen heeft u een aantal spullen nodig. En daar hoeft u de deur misschien niet eens voor uit. Grote kans dat u het gros al in huis heeft. Bovendien hoeft het natuurlijk niet allemaal op een dag. Maak een schema voor uzelf. Deel het huis op. Verdeel eventueel de taken. Begin met de plekken waar u het meest bent. Dan kunt u er meteen van genieten. 

Bonustip: Begin met uw terras of balkon. Kunt u daar tijdens het lange paasweekend meteen van genieten!

Een boodschappenlijstje:

 • Allesreiniger
 • Anti-kalkspray
 • Schoonmaakazijn
 • Sprayflacon
 • Microvezeldoekjes
 • Schoonmaakdoekjes
 • Afwasborstel
 • Vaatwastabletten
 • Soda

Beginnen met schoonmaken

Nu kan het schoonmaken écht beginnen! Start waar u dat prettig vindt. Ziet u het meest tegen de keuken op? Dan kunt u dat als laatste doen, of juist als eerste. Zorg ervoor dat het haalbaar is. Vergeet uw gemaakte schema niet! U wilt ‘s avonds niet in een rommelig huis zitten. Dat zorgt alleen maar voor stress.

Om de grote schoonmaak te starten moet er eerst opgeruimd worden. Boeken en tijdschriften in de mand. Haal een keer het servies uit de kast en stel uzelf de vragen: Wat kan er weg? Wat gebruik ik nog? Wat is er aan vervanging toe? Wie weet komt u zelfs nog iets handigs tegen. Iets wat u al jaren kwijt was! Resultaat: minder poetsen natuurlijk. 

Bonustip: Begin wanneer u alleen bent. Of spreek duidelijk met uw huisgenoten af wie wat doet. Dan loopt niemand elkaar in de weg..

Check? Dan nu: Beginnen

Weer een keuken om trots op te zijn:

Keukens zijn steeds meer hét centrale punt van een woning. Eten, drinken en ontmoeten. Het begint hier. Uw keuken is uw nieuwe woonkamer. Behandel hem dan ook zo. Nu u toch de keukenkastjes hebt opgeruimd kunt u ze meteen schoonmaken. Inclusief alle apparatuur. Veel werk? Klopt. Maar met onderstaande tips heeft u uw keuken spik en span in een mum van tijd:

 • Reinig uw oven met azijn. Stop dit in een sprayflacon. Neem af met keukenpapier. Doe hetzelfde met uw afzuigkap. 
 • Vetvrij in een handomdraai. Laat uw vaatwasser leeg draaien met een tablet erin, op de warmste stand. Een paar lepeltjes soda zal hetzelfde resultaat geven. Vergeet ook het filter niet te reinigen! 
 • Tip om uw apparatuur weer die gloednieuwe blinkende look te geven: Microvezeldoekjes. Uw koffiezetapparatuur, waterkoker of ovendeur weer zo goed als nieuw. Even afdoen met zo’n doekje en klaar. 
 • Bonustip: Grote kans dat u ‘s avonds weer wilt koken op uw net schoongemaakte fornuis. Leg even wat aluminiumfolie rondom de gaspitjes. Inductie? Haal een speciale reiniger hiervoor in huis. Goedkoop en makkelijk te gebruiken. Uw inductieplaat is in no-time weer schoon. 

De keuken is nu achter de rug. Het grootste obstakel is overkomen. Op naar nummer 2 op de lijst: de badkamer.

Een frisse start met een brandschone badkamer

Misschien wel de meest gebruikte plek van uw huis. Opstaan, en naar bed gaan met uw hele gezin. De dag begint en eindigt in deze ruimte. Kalkaanslag ligt op de loer. Dit is gemakkelijk te verwijderen met een anti-kalkspray natuurlijk. Spray het middel op de tegels, doucheslang, toiletpot en kranen. Even een half uurtje laten intrekken en vervolgens afspoelen met veel water. Voila. Klaar. De rest kunt u gewoon schoonmaken met een allesreiniger. Voor u het weet is de badkamer weer blinkend en zo goed als nieuw.

Bonustip(s):  Vraag aan uw huisgenoten of ze na gebruik de douche willen uitdrogen. Met name de voegen en de kitnaden zijn belangrijk. Dit voorkomt kalk- en schimmelvorming. Douchen met een deur of raam open zorgt voor minder vochtvorming. Een wereld van verschil. Uw badkamer behoeft veel minder onderhoud met deze handige tips.

Hulp nodig?

Nog meer tips nodig over het onderhoud van uw badkamer of keuken? Laat u adviseren in één van onze vestigingen. We willen dat u zo lang mogelijk kan genieten van uw aankopen.