Natuursteen of keramische tegels?

Stel: het is tijd voor een volledig nieuwe badkamer. U gaat naar een Grando showroom om een wc, een douche en een wastafel uit te kiezen en u tikt daarnaast ook nog een aantal mooie accessoires op de kop. Klaar is kees. Toch? Nee hoor, want wat dacht u van badkamertegels? Natuursteentegels, keramische tegels.. Wat is de beste keuze en in welke situatie? In dit blog zetten wij de voors en tegens van natuursteen- en keramische tegels voor u op een rijtje.

Natuursteen

Natuursteen is prachtig en komt, zoals de naam al zegt, rechtstreeks uit de natuur. Puur natuur met bijbehorende oneffenheden. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van natuursteen?

De voordelen

 • Natuursteen komt recht uit de natuur
  Geen kunstmatig gedoe, maar een natuurlijk product, waardoor geen tegel hetzelfde is. Natuursteen zorgt voor een unieke en luxe uitstraling.
 • De keuze is reuze
  Er zijn veel verschillende soorten natuursteen, zoals kalksteen en graniet. Door de veel verschillende soorten heeft u veel invloed op het uiteindelijke resultaat.
 • Kleur blijft hetzelfde bij beschadiging
  Komt er een kras of een barst in de tegel dan verandert de kleur niet, doordat er geen andere laag onder zit. Hierdoor wordt de schade niet zo zichtbaar.
 • Houdt warmte goed vast
  Vaak last van koude voeten? Een natuurstenen tegel houdt warmte goed vast, waardoor een tegel nooit ijskoud aanvoelt.

De nadelen

 • Prijzig
  Een natuurstenentegel is aan de dure kant, onder andere door de hoge kosten voor het inwinnen van steen en de beschikbaarheid. Al zijn de tegels wel een stuk toegankelijker dan voorheen.
 • Gevoelig voor krassen
  Kiest u voor een natuurstenenvloer, ga er dan voorzichtig mee om. De vloer is namelijk vrij gevoelig  voor krassen, stoten en verschillende soorten producten.
 • Lastig om zelf te leggen
  Het is vrij lastig om een natuurstenenvloer zelf te leggen. Schakel daarom, voor het beste eindresultaat, altijd een professional in die u helpt.
 • Let op met schoonmaken!
  Doordat het een natuurproduct is, kan het materiaal slecht tegen zuren en chemische shoonmaakproducten. Ook heeft natuursteen open poriën, waardoor het gevoelig is voor vuil en de tegel sneller ouder lijkt. Laat het daarom altijd behandelen.

 

Keramische tegels

Een natuurstenenvloer heeft dus best een aantal voordelen, maar ook zeker nadelen. Naast een vloer van natuursteen is een keramische tegel ook ideaal voor in de badkamer. Keramische tegels zijn gemaakt van keramiek, wat voornamelijk bestaat uit klei en zand.

De voordelen

 • Duurzaam
  Waar de keramische tegel om bekend staat? Om zijn duurzaamheid! De tegel gaat jarenlang, decennialang mee, waardoor u geen omkijken meer heeft naar uw badkamervloer.
 • Gebruiksvriendelijk
  Deze tegel is heel praktisch! U legt ‘m makkelijk zelf, zonder er een professional bij te hoeven halen.
 • Decoratief
  U kunt veel verschillende soorten decoratieve kleuren, patronen en kleuren kiezen, waardoor de tegel niet alleen functioneel, maar hij ook nog eens mooi is
 • Vuil kan niet in de tegel trekken
  Nog een voordeel? Vuil kan niet in de tegel trekken. Zeker op een badkamer doet u veel handelingen die vuil veroorzaken, zoals tandenpoetsen, scheren en opmaken. Met een keramische tegel kunt u zorgeloos uw ding blijven doen.

De nadelen

 • Minder natuurlijk
  Een keramische tegel is geen natuurlijk product, maar wordt kunstmatig geproduceerd. Hierdoor is een keramische tegel vaak ‘perfect’ en daardoor niet uniek. Elke tegel is hetzelfde.
 • Kras snel zichtbaar door onderliggende klei
  Maakt u per ongeluk een kras in de tegel, dan wordt de onderliggende klei al snel zichtbaar. Wees dus voorzichtig met het dragen van hakken of met andere scherpe accessoires.
 • Koud zonder vloerverwaming
  Zonder vloerverwarming krijgt u al snel koude voeten. Zeker in de winter kunt u hier snel last van hebben.

 

Wat gaat het worden?

Zoals u merkt: beide soorten tegels hebben veel voor- en nadelen. Wij hopen dat we voor u, door middel van dit artikel, de keuze makkelijker hebben gemaakt. Wij geven graag persoonlijk advies over onze tegels en welke het beste passen in uw interieur. En het mooie is: deze hele maand krijgt u uw wand- en vloertegels van ons cadeau!