Nazomeren in de leefkeuken: zo dek je een zomerse tafel

​Het is officieel: de zomer heeft plaats moeten maken voor de herfst. Het wordt vroeger donker, het koelt ’s avonds eerder af en de tijd van lang tafelen in de tuin is voorbij. Moeten we er dan echt aan geloven? Nog niet. Er zijn namelijk tal van manieren om dat zomerse gevoel nog even vast te kunnen houden. Gelukkig hoeft je keuken hier geen complete metamorfose voor te ondergaan: met een paar kleine aanpassingen blaas je jouw keukentafel nog even dat laatste beetje zomer in. Benieuwd naar hoe jij zo lang mogelijk kunt nazomeren in jouw leefkeuken? Grando geeft je een aantal tips voor het dekken van een (na)zomerse tafel!

Zomerse geuren en kleuren

Het meest kenmerkend aan de zomer zijn toch wel de geuren en kleuren van dit jaargetijde. Hoewel over smaak niet valt te twisten is één ding zeker: in de zomer zien we het liefste vrolijke, frisse en lichte kleuren. Voor een zomerse keukentafel kies je voor een mooi geweven tafelkleed in pastelkleuren en decoreer je deze met vrolijke, kleine potten met plantjes of kruiden. Hoewel de avonden steeds korter worden, heeft het vroeger donker worden toch een voordeel: we mogen de kaarsen eerder aansteken! Kies voor robuuste kaarsen in lichte of pastelkleuren of ga voor felle kleuren zoals roze, groen of oranje. En de zomerse geur? Die halen we eenvoudig in huis met geurkaarsen en -oliën: lavendel, citroen, rozen kamperfoelie, versgemaaid gras of watermeloen… 

 

Zonlicht in een (eigengemaakt) potje

Wie de zomertrends voor in huis heeft gevolgd, zal het niet ontgaan zijn: de weckpot met LED-verlichting is een echte sfeermaker! En niet alleen op de tuintafel: ook binnen op de keukentafel zorgt deze lamp voor een knusse, zomerse ambiance. Erg populair (en duurzaam!) zijn de weckpotten voorzien van een mini-zonnepaneeltje: een aantal uren in het (zon)licht en zodra het donker wordt transformeert de pot zich van simpele glazen pot in een sfeervol potje zonlicht. Voor een extra zomers effect vul je de pot met verse bloemen, zand of schelpen. Ben je een creatieveling? Je maakt deze sfeermaker (op stroom) ook eenvoudig zelf. Benodigdheden: een weckpot, hamer, schroevendraaier, snoer, fitting én een lampje. Met de schroevendraaier maak je gaatjes in de vorm van een cirkel die je vervolgens met een hamer eruit slaat. Draai de fitting in het gat van de deksel, schroef de lamp erin en je eigen gemaakte lamp is een feit!

 

Fleurige potten, pannen en servies

Wacht nog maar even met het opbergen van je zomerse servies. Want naast geurige kaarsen, fleurige bloemen, kruiden en zonlicht in een potje, mag het zomerse servies natuurlijk niet ontbreken. Wie echt van kleur houdt gaat voor felgekleurd porselein, servies met een bloemenprint of de populaire grafische prints in fluoriderende kleuren. Een paar servetten, kandelaars en kussens in stijl erbij en je nazomerse leefkeuken is compleet!

 

Aan tafel!

Het laatste ingrediënt om heerlijk na te kunnen zomeren in jouw keuken is natuurlijk de maaltijd! Want op een nazomerse keukentafel horen natuurlijk nazomerse gerechten. Van maaltijdsalades tot heldere soepen en van fruitsalades tot lekkere smoothies. Gerechten die niet alleen eenvoudig en enorm smaakvol zijn, maar die er ook nog eens voor zorgen dat we nog heel even geen afscheid hoeven te nemen van die mooie zomertijd. 


Zo zie je maar weer: met een aantal kleine aanpassingen tover jij jouw leefkeuken in een handomdraai om in de sfeer die jij wilt. Meer inspiratie opdoen over alles op het gebied van keukens, of is jouw keuken juist toe aan een complete metamorfose? Vraag dan het gratis Grando Inspiratie Magazine aan of neem contact op met een keukenadviseur bij jou in de buurt!