Oven, stoom, magnetron of combi, wat kies je?

De keuze aan apparatuur in je keuken is tegenwoordig reuze. Ga je voor een losse oven en magnetron, of kies je voor een combi-oven? Ook kun je tegenwoordig kiezen voor bijvoorbeeld een stoomoven. Er zijn dus een hoop mogelijkheden. Elk apparaat heeft zijn eigen voordelen en gebruiksgemakken. Hoeveel je houdt van koken en hoe vaak je het apparatuur gebruikt, hangt af van de uiteindelijke keuze die je maakt. Om je te helpen de beste keuze te maken voor jouw keuken, hebben we de voor- en nadelen van elk type op een rijtje gezet.

Oven

De traditionele oven is een klassieker in de keuken. Met een oven kun je heerlijke cakes bakken, een traybake met aardappeltjes en groente maken en bijvoorbeeld een lekker stuk vlees grillen. En niet te vergeten een zelfgemaakte lasagne, de oven is je beste vriend. Het grootste voordeel van een oven is de gelijkmatige warmteverdeling, wat zorgt voor een perfect gegaard gerecht. Wel heeft een oven meestal langer de tijd nodig om voor te verwarmen en eten te bereiden in vergelijking met andere apparaten, zoals bijvoorbeeld een airfryer. 
 

Stoomoven

Kook je graag gezonde maaltijden? Dan is het stomen van je eten een slimme keuze. Met een stoomoven kan je gezonde maaltijden. Door te stomen, behoud je namelijk meer voedingsstoffen en smaak in je eten. Groenten blijven knapperig en vlees of vis blijft sappig en mals. Daarnaast kun je met een stoomoven ook perfect rijst en zelfs brood bereiden. Het grote voordeel van de stoomoven? Het kookproces is gezonder omdat je geen extra vetten of oliën nodig hebt. Het nadeel is echter dat een stoomoven vaak duurder is dan een traditionele oven en minder geschikt is voor het bakken van bijvoorbeeld koekjes of pizza. Daarom is het belangrijk om de juiste afweging te maken. 
 

Magnetron

3, 2, 1… Ping! Wie herkent het geluid niet? De magnetron is onmisbaar in iedere keuken. Met een magnetron kan je snel maaltijden bereiden. Ideaal voor het opwarmen van restjes, ontdooien van bevroren voedsel of het snel bereiden van een snack. De snelheid en gebruiksgemak maken de magnetron een populaire keuze, vooral in drukke huishoudens. Een magnetron heeft echter beperkingen, zoals een minder gelijkmatige warmteverdeling en beperkte mogelijkheden voor het bereiden van gerechten met een knapperige textuur. Toch blijft het een handig apparaat voor dagelijkse snelle kookbehoeften.
 

Combi

En dan hebben we nog de combi-oven. Een combi-oven combineert de functionaliteit van een traditionele oven en magnetron in één apparaat. Het beste van beide werelden, want je kunt gerechten bakken en braden zoals in een gewone oven en snel opwarmen en ontdooien zoals in een magnetron. Tegenwoordig bestaan er ook combi-stoomovens, die naast een magnetron- en ovenfunctie, een stoomfunctie hebben. Dat betekent dat je ook je eten gezond kan stomen. De veelzijdigheid van een combi-oven maakt het een aantrekkelijke optie voor degenen die ruimte willen besparen zonder in te leveren op de mogelijkheden in je keuken. Het nadeel van een combi-oven is dat het vaak duurder is dan het aanschaffen van aparte apparaten en de bediening complexer kan zijn.

Dus, wat kies je?

Ga je voor een oven, magnetron, stoomoven of combi-oven? De keuze die je maakt hangt af van jouw kookbehoeften.. Als je vaak bakt en uitgebreid kookt, is een traditionele oven misschien de beste keuze. Ben je voorstander van het stomen van je eten? Dan is de stoomoven ideaal. Als snelheid en gemak jouw prioriteit zijn, dan is de magnetron een goede optie. Wil je alle functies in één apparaat, dan is de combi-oven voor jou de beste keuze. 

Bij Grando vind je een groot assortiment apparatuur. Of je nu graag in de keuken staat om uitgebreid een diner te bereiden of snel de dagelijkse kost op tafel wilt zetten. De keuze is eindeloos in de diverse apparaten, maar ook in A-merken zoals Miele, Bosch, Siemens en Atag. Neem alvast hier een kijkje of kom langs. Onze adviseurs helpen je graag bij het maken van een keuze.

Veelgestelde vragen

Is stomen beter dan magnetron?

Ja, stomen is vaak beter voor het behoud van voedingsstoffen en smaak in je eten. Stomen gebruikt geen elektromagnetische straling en vereist geen olie of vet, waardoor het een gezondere kookmethode is.

Kan een stoomoven een magnetron vervangen?

Een stoomoven kan sommige functies van een magnetron overnemen, zoals het snel opwarmen van voedsel. Voor specifieke taken zoals het snel ontdooien van bevroren voedsel, blijft een magnetron handiger.

Is een stoomoven gezonder dan een magnetron?

Ja, een stoomoven is over het algemeen als gezonder dan een magnetron omdat stomen meer voedingsstoffen en smaak behoudt zonder extra vetten of oliën toe te voegen aan je gerechten.