4 praktische tips voor een efficiënte keukenindeling

De keuken is hét centrale punt in huis. Hier kook je de lekkerste maaltijden, breng je tijd door met familie en vrienden en maak je mooie herinneringen. Maar hoe creëer je nu de ideale keukenindeling? In deze blog delen we 4 praktische tips. Lees snel verder!

1. Begin bij de basis

Om te zorgen voor de ideale keukenindeling is het belangrijk om jezelf eerst een aantal vragen te stellen. Denk aan hoeveel ruimte heb ik nodig voor servies, bestek en voorraad? Wil ik kasten met veel planken of juist lades? Maar ook welke apparatuur wil ik allemaal inbouwen? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de vaatwasser op hoogte te plaatsen zodat je niet steeds hoeft te bukken bij het in-en uitruimen. Hetzelfde geldt voor de oven. Zo heb je nooit gedoe terwijl je er een heet gerecht uit moet tillen. Je moet het jezelf lekker gemakkelijk maken, toch?

 

2. Verdeel je keuken in zones

Als je aan het koken bent, wil je natuurlijk dat je alles in de buurt hebt. Daarom is het slim om je keuken in te delen in vijf werkzones. Dit zijn:

  • Voorraad (rijst, groente, koffiecups)
  • Opbergen (servies, glazen, bestek)
  • Spoelen (vaatwasser en kraan)
  • Voorbereiden (werkblad, keukenapparatuur en kruiden)
  • Koken/bakken (kookplaat, oven)

De meest logische indeling voor je keuken is van links naar rechts. Zo creëer je een ergonomische indeling en hoef je minder te lopen. Dit scheelt je tijd én energie!

3. Zorg voor stopcontacten op de juiste plekken

Misschien denk je er niet meteen aan, maar genoeg stopcontacten in je keuken is een must voor een praktische keukenindeling. Hoe vervelend is het dat je nét een stopcontact te kort komt terwijl je een heerlijke maaltijd aan het bereiden bent? Denk aan de mixer, waterkoker en je iPad om het recept te bekijken. Door te zorgen voor stopcontacten op strategische plekken, is dit probleem verleden tijd.

 

4. Kies voor slimme opbergruimte

Wil je jouw keukenkasten optimaal benutten? Dan is ook de indeling van je kasten en lades belangrijk. Denk aan uittrekbare lades voor het bestek en keukengerei, draaiplateaus voor sauzen en kruidenrekken. Maar ook een afvalsysteem in de kast en een carrouselkast in de hoek voor je pannen helpen om een handige keukenindeling te maken.

 

Meer keukenindeling tips?

Het praktisch indelen van je keuken is dus makkelijker dan je denkt. Maar wil je toch nog wat meer tips of advies over de mogelijkheden? Kom dan langs in een Grando vestiging bij jou in de buurt en laat je inspireren. Onze adviseurs staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden en te helpen om jouw droomkeuken samen te stellen.