Rutger Bakt: 3 zomerse recepten

Wist u dat we een samenwerking hebben met Rutger Bakt? Met als voordeel van u de allerlekkerste recepten op een rij. Deze keer met een zomers tintje!

Panna cotta

Benodigdheden voor 4 - 6 personen

Voor de panna cotta

  • 3 ½ blaadjes gelatine
  • 450 ml slagroom
  • 40 gr suiker
  • ½ vanillestokje
  • 50 ml vlierbloesemsiroop

Voor de aardbeiensaus

  • 500 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes
  • 150 gr geleisuiker
  • sap van ¼ citroen
  • ½ vanillestokje

De stappen

Stap 1:

Week de gelatine in ruim koud water. Doe de slagroom en de suiker in een pannetje. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het vanillestokje zelf bij de slagroom. Breng alles aan de kook en roer het daarbij af en toe door. Haal de pan van het vuur als de room kookt en roer er de uitgeknepen geweekte gelatine door. Meng er tot slot de vlierbloesemsiroop door. Giet het roommengsel in 4 tot 6 metalen vormpjes (met een inhoud van 100-125 ml) en laat ze minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Stap 2:

Doe voor de saus de aardbeien, geleisuiker en het citroensap in een pan. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met het vanillestokje ook in de pan. Breng alles aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Eventueel kun je de stukjes aardbei nog iets kleiner maken met een pureestamper. Laat de saus afkoelen en haal dan het vanillestokje eruit.

Stap 3:

Dompel de vormpjes met panna cotta enkele seconden in een bakje met heet water (kijk uit dat er geen water in de vormpjes stroomt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort de panna cotta vervolgens op een bordje. Serveer ‘m met de aardbeiensaus.

Tip: Je kunt de panna cotta ook in glaasjes maken, zodat je ze in het glaasje kunt serveren.

Cheesecake met zomerfruit

Benodigdheden voor 10 – 12 punten

Voor de bodem

  • 200 gr kandijkoeken
  • 60 gr boter, gesmolten

Voor de cheesecake

  • 600 gr roomkaas
  • 125 gr zure room
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 25 gr maïzena
  • rasp van ½ citroen
  • 1 tl vanille-extract 

Verder nodig

  • Boter, om in te vetten
  • 300-400 gr vers zomerfruit, bijvoorbeeld
  • frambozen, blauwe bessen, bramen, aardbeien
  • of kersen

De stappen

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een vorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.

Stap 2:

Verlaag de oventemperatuur naar 130 °C en zet een braadslee met kokend water onderin de oven. Vet de zijkant van de (afgekoelde) vorm in met boter. Mix alle ingrediënten voor de cheesecake tot een homogene massa. Het hoeft niet heel luchtig te worden, als het allemaal maar goed gemengd is. Giet het roomkaasmengsel op de bodem en strijk het glad.

Stap 3:

Zet de cheesecake op een rooster in het midden van de oven (het water staat daaronder) en bak ‘m in 1¼ tot 1½ uur gaar. De taart moet gestold zijn maar mag in het midden nog wel wat wiebelen. Laat de cheesecake afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna een nacht in de koelkast.

Decoreer de cheesecake met het verse zomerfruit.

Plaattaart met pruimen

Benodigdheden voor 8 - 12 stukken

Voor de plaattaart 

  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 60 gr fijne suiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 70 gr hazelnoten, fijngemalen
  • 1 ½ el bloem
  • 1 rol koelvers bladerdeeg
  • 500 gr pruimen of pluots (kruising tussen een
  • pruim en een abrikoos)

Verder nodig

  • 1 ei, losgeklopt
  • 40 gr hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
  • honing, om te besprenkelen

Het stappenplan

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Stap 2:

Doe de zachte boter, fijne suiker, het ei, de gemalen hazelnoten en bloem in een kom en meng deze door elkaar. Rol het bladerdeeg met bakpapier en al uit en leg dit op de bakplaat. Bestrijk de randen van het bladerdeeg met losgeklopt ei. Prik het midden van het deeg meerdere malen in met een vork. Dit voorkomt dat het deeg daar te hoog gaat rijzen tijdens het bakken.

Stap 3:

Verdeel het hazelnootmengsel over de bladerdeegplak, maar laat daarbij 3-4 centimeter aan de zijkanten vrij. Was de pruimen, droog ze en snijd ze in 6 parten. Rangschik de partjes pruim op de hazelnootvulling. Bak de bladerdeegplaattaart in 20-25 minuten goudbruin en gaar.

Stap 4:

Je kunt de plaattaart zowel (lauw)warm als afgekoeld serveren. Bestrooi de taart voor het serveren met de gehakte hazelnoten en besprenkel ‘m met honing.

Tip: Rooster de hazelnoten voor de garnering in de oven. Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de hazelnoten over de bakplaat en rooster ze in 7 tot 9 minuten goudbruin.