Tips voor goede verlichting in de keuken en badkamer

Verlichting draagt enerzijds bij aan sfeer, maar heeft aan de andere kant ook een functionele rol. In de keuken moet u goed zicht hebben tijdens het koken en in de badkamer tijdens het scheren of opmaken. Maar anderzijds is sfeer ook belangrijk, tijdens het badderen of ‘s avonds op de bank met uitzicht op de keuken. Maar hoe kiest u nou de juiste verlichting? We sommen hieronder een aantal tips voor u op.

Tips voor licht in de keuken

Goede verlichting is onmisbaar in de keuken. In de eerste plaats is de keuken een plek waar gewerkt wordt, vaak met scherp gereedschap en hete voorwerpen. Om ongelukken te voorkomen is het hebben van goede en voldoende keukenverlichting noodzakelijk.

Tip 1: maak een lichtplan voor de keuken

Ons advies is te beginnen met een lichtplan. Op die manier verdeelt u de verlichting over de gehele keuken en heeft u op elk plekje goed licht. Deel het lichtplan op in drie soorten verlichting: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting.

Basisverlichting

Met basisverlichting bedoelen we het licht dat u aanzet wanneer u beneden komt, in de vorm van bijvoorbeeld spots of een andere plafondlamp. Deze basisverlichting zorgt voor een overall goede verlichting van de keuken.

Taakverlichting

Dit is de verlichting waarmee u een goed zicht heeft tijdens het koken. Bij het snijden van groenten wilt u natuurlijk wel kunnen zien waar u snijdt. Denk aan led-strips of spotjes aan de onderkant van de keukenkastjes en goede hanglampen boven het kookeiland.

Sfeerverlichting

Heeft u een open keuken? Dan wilt u wanneer u ‘s avonds op de bank zit niet tegen een felverlichte keuken aankijken. Vergeet dus zeker de sfeerverlichting niet.

Tip 2: kies voor makkelijk te reinigen verlichting

De keuken wordt snel vies, met een laagje vuil en vet als gevolg. Daarom is het in de keuken belangrijk te kiezen voor makkelijk te reinigen verlichting. Denk aan armaturen waarbij de lamp is afgesloten door een glazen plaat.

Tip 3: denk goed na over het aantal lampen

Hoe groter de ruimte, hoe meer licht u natuurlijk nodig heeft om de keuken goed te verlichten. De Europese Unie adviseert 300 - 500 lux in de keuken. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux: 1 lux = 1 lumen per vierkante meter.

Tip 4: plaats schakelaars bij elkaar

Plaats de schakelaars van de verschillende lichtkringen waar mogelijk bij elkaar. Zo voorkomt u onnodig op en neer lopen bij het verlaten van de keuken en weet u zeker dat alle lichtkringen ook effectief gebruikt zullen worden.

Tips voor verlichting in de badkamer

Ook in de badkamer is goede verlichting een absolute must. Om enerzijds te kunnen ontspannen, maar ook juist voor een goed zicht tijdens het scheren, epileren of opmaken.

Tip 1: maak een lichtplan voor de badkamer

Begin ook hier met het maken van een lichtplan en deel het plan in in drie verschillende soorten verlichting.

Basisverlichting

Met basisverlichting in de badkamer bedoelen we het licht waarmee u de gehele ruimte verlicht. Deze verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar. Ga voor een aantal goede spots of een fatsoenlijke plafondlamp.

Spiegelverlichting

Absoluut onmisbaar in de badkamer is goede spiegelverlichting. Voor de dagelijkse make-up-routine of het scheren. Zorg bijvoorbeeld voor spots boven de spiegel en wandlampen aan beide kanten, zodat u niet in uw eigen schaduw staat.

Sfeerverlichting

Maar de badkamer moet ook een plek van rust kunnen zijn. Zorg er daarom voor dat u niet alleen nadenkt over goede verlichting, maar dat er ook sfeerverlichting aanwezig is.

Tip 2: denk goed na over het aantal lampen

Hoe groter de ruimte, hoe meer licht u natuurlijk nodig heeft om de badkamer goed te verlichten. De Europese Unie adviseert 200 - 400 lux in de badkamer. Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux: 1 lux = 1 lumen per vierkante meter.

Tip 3: denk aan de veiligheid

De badkamer is een vochtige ruimte, waardoor niet elke lamp geschikt is voor gebruik in de badkamer. Daarom plaatst u hier corrosiebestendige lampen, die gaan van zone 0 tot zone 3. Zone 0-verlichting is de veiligste variant die u bijvoorbeeld in bad kunt plaatsen. Zone 3-verlichting komt niet in direct contact met water, zoals de spots in het plafond.

Tip 4: ga voor slimme nachtverlichting

Gaat u ‘s nachts vaker naar het toilet op de badkamer? Ga dan voor een smart home-oplossing waarmee u het licht tijdgestuurd wisselt, zodat u niet in het felle licht hoeft te kijken. Of hang een nachtlampje op in het stopcontact.