Trend van het moment: de koude douche!

De badkamer is dé plek om te ontspannen na een lange dag. Waarschijnlijk denk je nu meteen aan een heerlijke, warme douche. Toch? Nu blijkt echter dat juist een koude douche gezond en ontspannend is! Kun je het je voorstellen? Kou levert toch juíst stress op? Niet dus. Tenminste, niet als je jezelf er tegen weet te wapenen. Een goede training kan je vele (gezondheids-)voordelen opleveren. Durf jij het aan?

In hemelsnaam, waarom zou je?!

Er wordt de laatste tijd massaal aandacht aan besteed: koud douchen zou helemaal gezond zijn. Toch nodigt een koude douche op de vroege morgen niet echt uit. Waarom zou je er aan beginnen? Zomaar wat beweringen:

  • Een koude douche zou voor een mooie, sterke en elastische huid zorgen. Ook zou het je haar gezond houden en uitdroging voorkomen.
  • Iets waar we absoluut niet aan twijfelen: de koude douche verhoogt je hartslag en doet je bloed sneller stromen. Het resultaat: meer energie! Een frisse en alerte start van de dag gegarandeerd.
  • Koud water op je lichaam zou leiden tot een oerinstinct. Om ervoor te zorgen dat vitale organen niet onderkoeld raken wordt er effectief bloed naartoe gepompt. Het lichaam krijgt het signaal dat het zich moet verweren tegen ziektes, en dus worden er meer witte bloedcellen aangemaakt. Kortom, een boost voor je immuunsysteem!
  • Door te trainen met kou leer je je lichaam om er beter weerbaar tegen te zijn. Je zal daardoor voortaan sneller opwarmen. Je bent dan beter bestand tegen bijvoorbeeld de winter. Zeg dus maar bye-bye tegen die koude handen en voeten.
  • En, daar is-ie dan toch echt: koud douche zou stress verlichten.  Dan moet je het koude douchen wel een paar maandjes volhouden. Maar het resultaat mag er zijn: een lagere hartslag, een lagere frequentie van ademhalen: tekenen dat je lichaam ontspannen is!

 

Slim stappenplan

Ben jij al overtuigd? Probeer het maar eens. Natuurlijk draai je de douche niet meteen naar ‘standje ijskoud’. Een slim stappenplan is een beter idee: 

  • Je hoeft (zeker niet meteen) te beginnen met een volledige koude douche. Koud afdouchen is een prima start. Ga ook niet meteen naar de koudste stand. Doe dit in drie of vier stappen. Werk ook in meerdere dagen toe naar minimaal één minuut koud afdouchen.
  • Laat het koude water niet rechtstreeks op je hoofd kletteren. Laat je lichaamsdelen één voor één wennen aan de koude stralen. Voorkom een brainfreeze door alleen je gezicht (i.p.v. je hele hoofd) onder de koude douche te houden. 
  • Let op je houding. Niet je schouders optrekken, maar juist ontspannen. Probeer rustig door te ademen. Je zal zien: zodra je die adem onder controle hebt, gaat het je een stuk gemakkelijker af!
  • Gaat het je allemaal goed af? Dan kun je eens gaan proberen om volledig koud te douchen. Goed voor jou, goed voor het milieu én voor je portemonnee. Win-win!

En natuurlijk.. gaat ontspannen koud douchen nóg beter in een serene badkamer. Een badkamer waarin jij je prettig voelt. Wij ontwerpen ‘m voor je. Neem daartoe contact op met jouw Grando adviseur!