Uw keuken verduurzamen? Dat doet u zo!

Milieubewust leven. Steeds meer mensen zijn ermee bezig. Carpoolen wordt normaler, we kiezen voor zonnepanelen en nemen de trein in plaats van het vliegtuig naar onze vakantiebestemming. Maar wat dacht u van duurzaamheid in de keuken? Een duurzaam huishouden kan namelijk positief bijdragen aan een betere wereld. Daarnaast profiteert ook uw portemonnee ervan, mooi meegenomen! Hoe u uw keuken verduurzaamt? Dat vertellen wij u graag.

Een goed begin is het halve werk

Bent u van plan een nieuwe keuken aan te schaffen? Dan is dit de uitgelegen kans om op de duurzame tour te gaan. Zo kunt u bij de keuze van materialen al rekening houden met waar deze vandaan komen. Welke mensen en dieren lijden bijvoorbeeld onder het kappen van bomen? Hoe worden de materialen geproduceerd? Wordt er veel (onnodig) water gebruikt? 

En hoe worden de materialen vervoerd? Gelukkig zijn er tal van instanties die dit waarborgen en hoeft u dit niet zelf uit te zoeken. Kiest u bijvoorbeeld voor hout in de keuken, houdt er dan rekening mee dat dit het FSC-keurmerk heeft. Deze organisatie controleert of het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen waar aandacht is voor de dieren en mensen die afhankelijk zijn van het bos. Ook kunt u kiezen voor gerecycled materiaal of materiaal met een lange levensduur.

Zuinige apparatuur

Het uitgangspunt van een duurzame keuken is dat u zo min mogelijk energie verspilt aan het gebruik van keukenapparatuur. Houd bij de aanschaf van apparatuur dan ook altijd rekening met het gebruik van energie, aangegeven door energielabels, waarbij A+ het minst energiezuinig is en A+++ het meest. Ook de plaatsing van uw apparatuur doet ertoe. Logischerwijs zal uw koelkast harder moeten koelen in een warme omgeving. Plaats de koelkast daarom niet in de felle zon of tegen de oven of radiator. Houdt de temperatuur van uw koelkast op 3/5 graden en de diepvries op -15/-18 graden. Bij een hogere of lagere temperatuur verbruiken deze apparaten namelijk onnodige energie.

Duurzaam kokkerellen

De voorkeur voor elektrisch- of gaskoken is heel persoonlijk. Kookt u elektrisch? Kies dan voor groene stroom. Elektrisch koken is een stuk milieuvriendelijker dan koken op gas. Kookt u toch op gas, kies dan in elk geval altijd voor groen gas: dit gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas maar is een stuk verantwoorder. U zou er misschien niet direct aan denken, maar ook de afzuiging kan milieubewust. Zo is het Bora kookveldafzuigsysteem zó ontworpen dat het zich aanpast aan uw kookgedrag, waardoor deze niet onnodig energie zal verbruiken. Daarnaast is dit systeem gemaakt van compromisloze materialen zoals roestvrijstaal en glas keramiek zonder zware materialen.

Voedsel en afvalscheiding

Een dagje of een paar dagen vlees overslaan kan een optie zijn. Vindt u dat te moeilijk? Kies dan voor biologische (vlees)producten. Ook de keuze voor seizoensgebonden producten van een lokale boer draagt bij aan een beter milieu: de producten kennen vaak een eerlijker productieproces en hebben geen kilometers af hoeven leggen naar de winkel. Bent u een beetje creatief in de keuken? Bespaar zoveel mogelijk voedselafval door producten te wecken of zelfs te fermenteren. En last but not least: afvalscheiding natuurlijk!