Voel je helemaal thuis in de keuken van Marjan

"HET WAS BEST SPANNEND toen de keuken werd geleverd"

Pas een jaar wonen Marjan, Joep en dochter Jula in hun droomhuis aan het water. Sinds de XL-leefkeuken van Grando werd geïnstalleerd, voelt het hélemaal aan als thuis.

Ontmoet de klant

Wie: Marjan (43), Joep (41) en dochter Jula (5).
Type woning: twee-onder-een-kapwoning.
Woonstijl: industrieel met een vleugje modern en natuurlijke materialen.
Werkblad: Caesarstone.
Apparatuur: twee ovens, een wijnklimaatkast en een Quooker.
Het mooiste aan de keuken: “De combinatie van materialen en handige snufjes.”

Van Amsterdam naar de Vecht

Ze verruilden hun geliefde stad Amsterdam voor een tweeonder-een-kapwoning aan de Vecht in Weesp, maar daar hebben Marjan en Joep nog geen dag spijt van gehad. “We werden verliefd op de tuin, de ruimte en het uitzicht over het water”, vertelt Marjan. “Het oude huis moest wel eerst flink onder handen genomen worden.” Alles bij elkaar neemt de verbouwing een halfjaar in beslag. De twee pakken het grondig aan: twee uitbouwen en er komt een fonkelnieuwe keuken. “Ik heb een sabbatical van mijn werk genomen, zodat ik me volledig kon concentreren op de verbouwing.” Voor het uitzoeken van de keuken gaat Marjan, gewapend met de plattegrond
van het huis en de wens voor een woonkeuken met uitzicht op het water, naar een Grando-vestiging.

Een blikvanger

In de showroom zien Joep en Marjan een keuken die qua opstelling naar hun smaak is. “Naast een kookeiland wilden we graag dat onze keuken het hart van het huis zou worden: een leefruimte die je de hele dag door gebruikt.” De showroomkeuken wordt als basis gebruikt en helemaal afgestemd op het gezin. “De kleuren bepalen vond ik het moeilijkst. De hoge kastenwand zou al zwart worden, dus voor het eiland wilden we een andere tint gebruiken.” De adviseur opperde ijsblauwe fronten met een dun, taupekleurig aanrechtblad. “Ik vond het gelijk heel tof, maar ook spannend. Toen de keuken geleverd werd, moest ik even slikken: het is best een blikvanger. Toch zijn we zó blij met deze keuze! Het blauw past overal bij en ziet er gedurende de dag steeds anders uit.” Ook wat materialen betreft zoeken Marjan en Joep contrasten op. Door af te wisselen met gladde, ruwe, matte en glanzende afwerkingen krijg je een speels en levendig effect.

DE HOEK OM

Joep en Marjan gebruiken de keuken overdag als woonruimte. “We hebben expres gekozen voor veel lades, omdat ze praktisch zijn in gebruik en je er grote spullen als pannen gemakkelijk in opbergt.” Voor Jula is een grote lade gereserveerd voor speelgoed. Doordat de groeven van de lades in het kook-eiland doorlopen, het hoekje om, krijg je een spannend effect. In de zwarte kastenwand zitten de twee ovens, de koelkast, lades en een plankenkast. “Grando bedacht de ombouw eromheen, zodat de kastenwand minder de ruimte in komt. Omdat het een oud huis is en niets waterpas staat, waren ze veel tijd kwijt aan het plaatsen, maar de vakmannen bleven tot de kast perfect stond.” Door de ombouw blijft er naast de kastenwand een nis over. “Hier staat het koffieapparaat en kan ik losse spullen kwijt, zodat het keukeneiland opgeruimd blijft.” Met zo’n verbouwing was het op sociaal gebied even wat stiller voor de twee, maar inmiddels hebben ze de eerste etentjes met vrienden alweer achter de rug. “Joep kiest een wijn uit de klimaatkast en bij goed weer gaan de deuren naar de tuin open. Iedereen is nu in dezelfde ruimte en hangt om het eiland heen, supergezellig!”