Voorkom een slippertje in de badkamer!

Het aspect veiligheid verdient extra aandacht in de badkamer. Maar liefst 23% van alle ongelukken in huis wordt veroorzaakt door uitglijden. De badkamer blijkt dan een van de grootste boosdoeners. Logisch ook: een ongeluk zit in een klein hoekje en water zorgt ervoor dat de ondergrond behoorlijk glad kan worden. Met name ouderen blijken vaak het slachtoffer te worden van glijpartijen, waarbij de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn. Jaarlijks belanden ruim 120.000 ouderen, vaak met bot- en heupbreuken, door zo’n val in het ziekenhuis. Zaak dus om een slippertje in de badkamer te voorkomen! Maar hoe? Grando geeft vijf handige tips.

 

1.     Toiletbril omlaag

Het klinkt misschien een beetje gek, maar 85% van de ongelukken in de badkamer wordt veroorzaakt door de toiletbril die omhoog staat. Mensen lopen akelige verwondingen op als zij in de wc vallen. Simpel maar effectief dus: gewoon eventjes de toiletbril omlaag. En het liefste zelfs de klep erop. Klus geklaard.

2.     Anti-slip matjes

Ook weer eenvoudig maar effectief: koop anti-slip matjes. Veilig én zacht aan de voeten. Exemplaren met zuignappen zijn perfect voor in het bad en de douche, maar vergeet ook niet een klevend matje op de gladde tegels ervoor te leggen. Je wilt immers niet uitglijden juist op het moment dat je uit het bad stapt. Het fijne van deze matjes: ze zijn in alle kleuren, vormen en maten verkrijgbaar. Er is dus vast en zeker iets te vinden wat bij jouw smaak en de stijl van je badkamer past. Ook een fijne bijkomstigheid: uiteraard is er rekening mee gehouden dat het materiaal van deze matjes niet vatbaar is voor schimmels.

3.     Anti-slip sticker

Mocht je nu echt geen fan zijn van badmatjes, dan kun je als alternatief altijd kiezen voor anti-slip stickers. Deze voorkomen valpartijen en zijn, afhankelijk van welke sticker je kiest, bijna niet zichtbaar. Uiteraard kun je naast transparante stickers ook kiezen voor wél zichtbare, creatieve exemplaren. Anti-sip stickers zijn eenvoudig aan te brengen op vrijwel iedere ondergrond en verkrijgbaar in zowel pasklare stroken als ronde vormen. Handig!

4.     Wandgrepen

Voor extra houvast kunnen grepen je meer veiligheid bieden. Om je aan vast te houden of om jezelf aan omhoog te hijsen. Een beetje zoeken op het internet leert bovendien dat zelfs wandgrepen een mooi design kunnen hebben. Vergeet ook niet dat handgrepen multifunctioneel zijn en ook als handdoekhouder dienst kunnen doen. Wandgrepen zijn met name praktisch voor ouderen, maar kunnen ook veiligheid bieden voor opgroeiende kinderen. En mocht je ze nu niet mooi vinden, dan kun je ook kiezen voor flexibele producten. Je kunt deze dankzij de zuignappen naar wens plaatsen of juist verwijderen.

5.     Uitglij-bestendige badkamervloer

Mocht je een nieuwe badkamer gaan installeren of je huidige badkamer gaan verbouwen, dan kun je ook structurele maatregelen nemen. Houd er in dat geval rekening mee dat een gelijkvloerse douche struikelen over een opstaande doucherand voorkomt. Daarnaast is het goed om te weten dat antisliptegels bijzonder geschikt zijn voor een badkamervloer. De grovere structuur van deze tegel biedt meer houvast dan normale tegels, waardoor je minder snel de kans loopt om uit te glijden!

Ook een veilige badkamer? Voor meer tips lees je ons gratis Inspiratie Magazine of neem je contact op met een Grando adviseur bij jou in de buurt!