Waar moet u op letten bij het kiezen van vaatwasser

Een vaatwasser is een prachtige uitvinding, daar kan met de hand afwassen voor velen niet tegenop. Koopt u voor het eerst een vaatwasser of is uw huidige vaatwasser aan vervanging toe? In dit blog leest u waar u op moet letten bij de zoektocht naar een vaatwasser.

De plaatsing van de vaatwasser

Waar wilt u de vaatwasser plaatsen? Zijn alle keukenkastjes al bezet, heeft u wel nog ruimte over in de keuken? Dan is een vrijstaande vaatwasser de beste optie. De vaatwasser staat dan los van een keukenkastje of het aanrechtblad.

Heeft u liever dat de vaatwasser er van de buitenkant uitziet als elk ander kastje in uw keuken? Ga dan voor een inbouwvaatwasser, waarbij het bedieningspaneel aan de bovenkant zit.

Grootte van de machine en de inhoud

Afwasmachines hebben vaak een vaste afmeting van 60 cm breed en 85 cm hoog, maar er zijn ook hogere of smallere varianten op de markt voor wanneer de standaard maat niet past.

Belangrijker is de vraag hoeveel couverts er in de vaatwasser passen. In een standaard formaat passen 12 tot 15 couverts. Heeft u een groot gezin, dan is het slim om te kiezen voor een vaatwasser met meer couverts.

Hoe energiezuinig is de vaatwasser?

Een vaatwasser verbruikt aardig wat water en energie. Slim om extra aandacht te besteden aan hoe het zo energiezuinig mogelijk kan, zeker in een tijd waarin we allemaal ons steentje moeten bijdragen aan het milieu.

Een vaatwasmachine heeft altijd een energielabel, dat is sinds 1999 verplicht. Daardoor ziet u in een oogwenk hoe energiezuinig het apparaat is. Het A+++-label is het zuinigst, D is het minst zuinig. Hoe energiezuinig wilt u zijn?

Wilt u een vaatwasser die zo min mogelijk water verbruikt? Er bestaan een aantal functionaliteiten die hieraan bijdragen. Wilt u bijvoorbeeld dagelijks de machine laten draaien, ook terwijl die niet altijd vol is? Gelukkig zijn er machines met de optie ‘halve belading’ of een sensor die zelf de belading herkent, waardoor er minder water gebruikt wordt. Naast dit soort functionaliteiten kunt u ook kijken naar de hoeveelheid water een machine verbruikt, ook daar zit per machine verschil in.

Geluidsniveau van het apparaat

Vergeet vooral ook niet om van tevoren naar het geluidsniveau van een vaatwasser te kijken. Het laatste wat u wilt is een vaatwasser die u door heel het huis hoort. Gelukkig zijn de vaatwassers van tegenwoordig niet meer zo luidruchtig, toch is de ene stiller dan de ander. Heeft u een open keuken, dan wordt een vaatwasser geadviseerd met een geluidsniveau van maximaal 45 dB.

Extra functionaliteiten, programma’s en opties

De technologie op het gebied van vaatwassers staat niet stil. Dat zien we vooral terug in verschillende functionaliteiten en opties, waardoor de machines steeds gebruiksvriendelijker worden. Een paar voorbeelden van functionaliteiten en opties:

  • Kies van tevoren een starttijd waarop het programma moet gaan draaien
  • Ga voor een besteklade bovenin voor nog schoner bestek
  • Door de sensor beladingsherkenning weet de vaatwasser hoeveel afwas er op dat moment in staat en past daar de hoeveelheid water en afwasmiddel op aan
  • Ook zijn er vaatwassers met kinder- of deurbeveiliging zodat de vaatwasser vergrendeld tot het einde van het programma

Bij het kiezen van aan vaatwasser kunnen dit soort functionaliteiten of opties de doorslaggevende factor zijn, dus zorg dat u goed weet wat de mogelijkheden zijn.