Waarom een wijnklimaatkast?

Bent u een wijnliefhebber en heeft u nog geen wijnklimaatkast in huis? Wat een gemis! Een wijnklimaatkast heeft misschien een ietwat chic imago, maar voor een wijnliefhebber is zo’n klimaatkast eigenlijk echt een musthave. In dit blog vertellen we alles over de voordelen van zo’n klimaatkast.

Wat is een wijnklimaatkast?

In het kort is een wijnklimaatkast een koelkast voor uw wijn. Maar het is meer dan dat. Een klimaatkast heeft verschillende temperatuurzones, met bovenin een hogere temperatuur dan onderin. U kunt zowel uw rode als uw witte wijn dus in dezelfde koelkast bewaren!

Wat zijn de voordelen van een klimaatkast?

Een extra eyecatcher in huis

Allereerst is een wijnklimaatkast een lust voor het oog. Het heeft een chique uitstraling en voegt écht iets toe aan uw interieur. Daarnaast heeft u hierdoor meer plek om wijnen op te slaan en heeft u dus altijd genoeg voorraad in huis.

Profiteer altijd van een constante temperatuur

Wijn blijft langer goed en kan langer bewaard worden wanneer deze continu dezelfde temperatuur heeft. Wijnen op kamertemperatuur rijpen te snel, wat de houdbaarheid verkort. Een wijnklimaatkast biedt uitkomst!

Serveer wijn direct uit op de juiste temperatuur

Het is heel belangrijk om wijn op de juiste temperatuur te serveren. Een gewone koelkast heeft niet altijd de gewenste temperatuur, waardoor u de wijn constant in de gaten moet houden. Met een wijnklimaatkast is dit verleden tijd. Zet de kast op de juiste temperatuur en haal de wijn eruit wanneer u zin heeft in een glaasje.

Voorkom tocht

Wist u dat tocht een negatieve invloed heeft op een fles wijn? De wijn kan zich niet meer goed ontwikkelen, doordat de wijn als het ware verkouden is. Een klimaatkast dient als tochtvrije bewaarplaats en zorgt voor een optimale luchtvochtigheid.

Profiteer van een perfecte luchtvochtigheid

Ook de luchtvochtigheid heeft invloed op hoe de wijn zich ontwikkeld. Een te droge lucht zorgt voor een uitgedroogde kurk. Hierdoor kan de kurk breken en kan er teveel lucht bij de wijn komen. De wijn gaat hierdoor oxideren wat de smaak niet ten goede komt.

Geef zonlicht geen kans

Zonlicht heeft niet alleen een negatieve invloed op de smaak van wijn, maar ook op de kleur. Daarom heeft een klimaatkast een glazen deur, waar uv-licht niet doorheen gaat.  

Vang trillingen op

Naast al het bovenstaande kunnen ook trillingen een negatieve invloed hebben op de wijn en dan vooral op oude wijnen. De wijnklimaatkast vangt deze trillingen op, waardoor dit geen effect heeft op de kwaliteit van de wijn.