Welk keukenblad kies jij?

Een gerenoveerde keuken. Misschien zelfs een geheel nieuwe keuken. Ga jij deze zomer voor een make-over? Denk dan goed na over het werkblad dat je wilt laten plaatsen. Deze bepaalt niet alleen voor een groot deel de uitstraling van je keuken: het is ook belangrijk om te weten dat elk materiaal andere eigenschappen heeft. Wat past bij jouw stijl? En je budget? Grando vertelt je alles wat je moet weten over de meest gekozen keukenbladen.

 

Composiet

Misschien wel de meest populaire keuze van het moment: een composiet keukenblad. Waarom? De luxe uitstraling en de stevigheid van het materiaal zijn de belangrijkste redenen. Composiet is een samenstelling van graniet, kwarts en hard dat onder hoge druk wordt samengeperst. Het resultaat is een oersterk werkblad, zonder ruimte waar water of vloeistof tussen kan dringen. Een plus voor de hygiëne dus. Composiet is een goede keuze met het oog op de toekomst: het is krasvast, stootvast en slijtvast. Bovendien kun je ervan op aan dat het blad niet zal gaan ‘werken’ (rekken of krimpen). De nadelen? Pas op met hete pannen. Deze kunnen zorgen voor verkleuring. Gebruik geen bijtende middelen op het blad. Houd je daar rekening mee, dan zal je lang genieten van jouw blad. Composiet is een investering. Prijzen lopen al snel op en kunnen tussen de 600 en 700 euro per meter uitkomen.

 

Graniet

Kies je voor luxe, dan kies je al snel voor graniet, een natuursteen dat ontstaat vanuit gestolde magma. Graniet bestaat uit mineralen die verschillende kleuren kunnen hebben. Je vindt daarom werkbladen in bijvoorbeeld zwart, roze en wit. 100% natuursteen betekent ook 100% uniek. Bovendien: dit materiaal heeft zich in vele honderden jaren gevormd en heeft al die tijd overleefd. Dat betekent wederom: een oersterk, krasbestendig, snijbestendig, stootvast, slijtvast en zelfs hittebestendig blad. Echter kent elk materiaal beperkingen. In het geval van graniet heb je te maken met een licht poreus materiaal. Hierdoor moet je oppassen met (bijtende) vloeistoffen, die in het blad kunnen trekken. Houd er ook rekening mee dat je blad uit één stuk geleverd wordt. Wil je de keuken uitbouwen? Dan kan het flink lastig zijn om een stuk graniet te vinden dat (qua kleur) aansluit op het reeds bestaande blad. De prijs zal liggen tussen de 250 en 500 euro per meter.

 

Marmer

Ook marmer als materiaal voor een keukenblad is erg in trek. Het ziet er zeer exclusief uit en staat erg mooi in zowel een klassieke als moderne keuken. Marmer is een natuurproduct dat bestaat uit zandsteen en is als blad daardoor altijd uniek. Elk stuk heeft een eigen kleurstelling (van grijs tot zwart, maar ook roze rood, groen en beige komen voor) met eigen producteigenschappen. Het harde materiaal zorgt voor een krasbestendig oppervlak en gaat een leven lang mee. Let wel op met hete pannen en vloeistoffen. Aan te raden is om het marmer te impregneren zodat een beschermlaag ontstaat. Houd er rekening mee dat marmer kostbaar materiaal is. Prijzen beginnen ongeveer vanaf 250 euro per meter, maar kunnen snel oplopen. O.a. vorm, dikte, afwerking en eventuele uitsparingen zijn bepalend voor de totale kosten.

 

Keramiek

Keramiek: een stoer, robuust materiaal van natuursteen, dat nóg harder is dan graniet. Krasbestendig, watervast, volledige kleurvastheid en zelfs een hoge vlekbestendigheid (ovenschalen kunnen rechtstreeks uit de oven op het blad worden gezet!) behoren tot de eigenschappen van dit materiaal, dat weinig onderhoud behoeft. Het gebruik van keramiek in werkbladen is nog vrij nieuw, maar om bovenstaande redenen in korte tijd al zeer populair geworden. Waar moet je op letten? Bijtende stoffen, zoals bij bijna elk materiaal. Pas ook op met puntige voorwerpen, die kunnen het keramiek doen schilferen. Keramiek is bovendien prijzig en valt in de categorie van duurdere werkbladmaterialen. Prijzen starten vanaf ongeveer 250 euro per meter.

 

Kunststof

Verkrijgbaar in duizend-en-een soorten: een kunststof werkblad. Gemaakt van een laag spaanplaat met daarop een laag kunststof. Dit soort werkbladen zijn zeer onderhoudsvriendelijk en niet poreus – en dus waterbestendig. Kunststof bladen zijn al verkrijgbaar voor zeer lage prijzen: vanaf slechts 25 euro per meter. Daartegenover staat dat een kunststof blad niet hittebestendig is. En qua hardheid niet tegen bijvoorbeeld natuursteen op kan. Het materiaal is deukgevoelig en kan, indien niet goed afgekit, gaan bobbelen.

 

Hout

Misschien wel het meest tijdloze materiaal uit het rijtje: hout. Wil je graag een uniek blad? Er zijn allerlei houtsoorten – van mahonie tot eiken tot kersen. Het materiaal kan bovendien gemakkelijk bewerkt worden. Een echte eyecatcher zal het resultaat zijn. Daar staan helaas echter wel wat nadelen tegenover. Hout is namelijk zeer onderhoudsgevoelig. Wil je het mooi houden, dan moet je het blad maandelijks behandelen. Daarbij is hout gevoelig voor licht en warmte: het kan krimpen of juist uitzetten. Een houten werkblad is niet waterdicht en er komen gemakkelijk krassen op. Lastig gezien je in de keuken toch vaak met messen en bestek in de weer bent. Prijzen starten vanaf ongeveer 100 per meter, maar zijn onder andere afhankelijk van de gekozen houtsoort.

 

Beton

De trend van het moment: een betonnen aanrechtblad. Perfect voor een eigentijdse look. Beton wordt gegoten en kan dus in elke vorm vervaardigd worden. Beton kan zeer glad worden afgewerkt: dat staat mooi én werkt erg praktisch in de keuken. Daarnaast is een blad van dit materiaal hard, slijtvast én hittebestendig. De nadelen? Beton is zwaar materiaal en flink poreus. Dat betekent dat het erg gevoelig is voor vloeistoffen. Hierdoor kan het blad beschadigen en in extreme gevallen zelfs breken. Het advies luidt daarom om het beton regelmatig van een nieuwe beschermlaag te voorzien. Daartegenover staat dan wel weer een leuke prijs. In principe kun je voor onder de 100 euro al een werkblad van beton installeren. Echter, de prijs kan flink oplopen door bijvoorbeeld de kosten van een gespecialiseerde afwerking, een coating of impregnatie. 

Staat het materiaal dat je overweegt voor jouw keuken niet in bovenstaand lijstje? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Die vertellen je graag alle voor- en nadelen van het werkblad van jouw keuze.