Welk werkblad past bij mij?

Gaat u verhuizen en bent u toe aan een nieuwe keuken, dan staat u voor veel verschillende keuzes. Welk materiaal vloer past het best in mijn interieur en welke kookplaat is het meest praktisch? Ook het werkblad mag niet achterblijven en vergt nogal wat onderzoek vooraf. Zo’n werkblad heeft namelijk veel te verduren. In dit blog vertellen wij iets over de verschillende materialen en de voor- en nadelen, om voor u de keuze wat makkelijker te maken.

Een werkblad passende bij elke situatie

Bij de keuze voor een nieuw werkblad is het belangrijk om rekening te houden met uw situatie. Als u van bakken houdt, dan is een werkblad van marmer helemaal geschikt voor het uitrollen van deeg. Maar heeft u een gezin met jonge kinderen, hou er dan rekening mee dat u een oogje in het zeil moet houden. Marmer moet bijvoorbeeld droog blijven en heeft veel aandacht nodig. Het ene werkblad past beter in de ene situatie dan in de andere. Hieronder zetten wij voor u uiteen welk werkblad het beste is in welke situatie.

Graniet

Graniet is een natuursteen en komt in stukken gesneden van een grotere steen. Daardoor is ieder werkblad uniek. Graniet is erg populair in de hedendaagse keuken, omdat het materiaal erg hard en duurzaam is. Ook stralen granieten werkbladen luxe uit en zijn ze beschikbaar in verschillende kleuren. Daarnaast zijn ze krasbestendig en snijvast. Hou er wel rekening mee dat granieten werkbladen licht poreus zijn. Let dus op met bijtende middelen!

Composiet

Een alternatief voor graniet is composiet. Composiet is opgebouwd uit verschillende materialen en bestaat niet voor 100% uit natuursteen. Het is samengesteld uit gerecycled graniet, hars en kwarts. Het aanrechtblad is door het productieproces dicht en laat bijna geen vocht door. Composiet is, net als graniet, een erg sterk materiaal. Wees voorzichtig met hete pannen en bijtende materialen, deze veroorzaken namelijk vlekken.

Keramiek

Keramische werkbladen worden gemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen. De klei wordt op hoge temperatuur gebakken, met als resultaat een sterk maar licht materiaal. Keramiek heeft goede eigenschappen, doordat het bestand is tegen veel invloeden. Zo ontstaan in keramiek niet snel krassen, is het waterdicht en kan het tegen hitte. Een keramisch werkblad is in veel gevallen een uitstekende keuze omdat ze in veel keukens passen. Let wel op met bijtende materialen en scherpe voorwerpen.

Marmer

Net als veel steensoorten is marmer een natuurproduct wat vraagt om de nodige aandacht. Doordat het 100% natuurlijk is, is elk aanrechtblad uniek. Marmer geeft een mooie ‘aderachtige’ uitstraling. Wilt een luxe uitstraling in uw keuken creëren, ga dan voor een marmeren keukenblad. Houd marmer goed schoon en droog en let op met bijtende en zure materialen.

Beton

Voor een meer industriële, massieve uitstraling is een betonnen werkblad misschien meer uw ding. Het gebruik van beton in de keuken is aan een enorme opmars bezig. Het materiaal is erg duurzaam en gaat lang mee. Let wel op met scherpe voorwerpen, beton is krasgevoelig. Maar beton is ook erg zwaar en poreus. Dit betekent dat vloeistoffen in het beton trekken. Wees er daarom snel bij!

Hout

Hout staat bekend om zijn mooie, warme uitstraling. Elke houten plank is uniek en daarmee ook elke keukenblad. Daarnaast is hout tijdloos en past het in elk interieur. Hout is niet vochtbestendig en vraagt daarom om wat aandacht. We raden u aan om het werkblad iedere maand te oliën voor het mooiste resultaat.

Welke dikte moet mijn werkblad hebben?

De dikte van een werkblad is afhankelijk van uw smaak. Tegenwoordig is een massief, dikker werkblad van beton of graniet trendy. Maar misschien gaat u liever voor tijdloos, dan is een niet al te dik houten werkblad misschien wel de beste keuze voor u. En door de huidige technologie bestaan er ook dunnere, maar toch sterke werkbladen voor in de keuken.

Nieuwe spoelbak

Wanneer u het aanrechtblad vervangt of kiest voor een hele nieuwe keuken, dan mag een spoelbak natuurlijk niet ontbreken. Denk hierin vooral praktisch. De spoelbak moet namelijk tegen een stootje kunnen en groot genoeg zijn. Gaat u voor een spoelbak van rvs, een goedkope en praktische optie, of een van beton of natuursteen, met een mooie uitstraling, maar moeilijker te poetsen?

Welke werkblad past het beste bij uw wensen?

Wij hebben een groot assortiment aan diverse materialen en kleuren werkbladen. Wilt u nog even nadenken over het perfecte werkblad en de indeling van uw keuken? Ontwerp via de 3D-tool op onze website uw eigen 3D-keuken! We geven u graag advies over een keuken en werkblad passend bij uw wensen.