Zilvervisjes in de badkamer?

Wie last heeft van deze beestjes vraagt zich af: waar komen ze toch telkens vandaan?! Het antwoord daarop is simpel: zilvervisjes kunnen óveral vandaan komen. Het zijn namelijk reislustige beestjes.

Ze zijn snel, klein en kunnen vrijwel overal doorheen glippen en op meeliften: leidingen, openingen in de muren, jassen, koffers of een pakketje dat je online hebt besteld. Eenmaal een vochtige en warme badkamer gevonden en ze voelen zich helemaal thuis. Wees gerust, dit heeft niets met een slechte hygiëne te maken. De aanwezigheid van veel van zilvervisjes geeft echter wél aan dat er veel vocht in je huis aanwezig is – en misschien dus wel schimmel. Zolang je ze niet in grote aantallen tegenkomt, brengen ze niet zoveel schade aan je huis of gezondheid aan. Maar dat neemt niet weg dat we het toch een smerige bedoening vinden!

Tips om ze weg te jagen

Een zilvervisje kan tot wel 8 jaar oud worden. Ook kunnen ze prima een lange periode zonder eten en planten ze zich regelmatig voort. Het geheel uitroeien van deze beestjes is daarom bijna niet te doen, ook niet door professionele bestrijders. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de kans dat je er eentje tegenkomt terwijl je staat de douchen te verkleinen. Daarom hierbij de belangrijkste tips op een rijtje.

  • Douchen produceert waterdamp. Niet alleen zilvervisjes zijn dol op deze vochtige lucht, ook schimmels groeien hier goed op. Zorg daarom voor een goed ventilatiesysteem in je badkamer.
  • Gooi vochtige handdoeken niet in de wasmand. Dit is namelijk de ideale broedplaats voor deze zilveren beestjes. Hang je handdoek na het douchen eerst uit om te drogen en daarna pas in de wasmand.
  • Lekt de kraan of douchekop in je badkamer? Repareer deze. Een lekkende kraan maakt de ruimte namelijk vochtiger.
  • Lucht de badkamer regelmatig goed door, ook als je badkamer een ventilatiesysteem heeft. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid. Geen raam in de badkamer? Zet dan de deur regelmatig open.
  • Een warme badkamer is heerlijk. Niet alleen voor jou, maar in combinatie met veel vocht ook voor onze kleine ‘vriendjes’. Probeer de temperatuur in je badkamer daarom niet al te hoog te maken.

Gelukt?

Wil het maar niet lukken om deze beestjes te bestrijden, bijvoorbeeld vanwege schimmels of een sterk verouderde badkamer? Of ben je sowieso van plan om een nieuwe badkamer aan te schaffen? Investeren in een duurzame badkamer kan veel voordelen opleveren voor de langere termijn. Onze Grando adviseur bij jou in de buurt helpt je er graag bij!