Alles wat je moet weten over koken op inductie

Koken op inductie is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is ook niet gek. Het is makkelijk, energiezuiniger en ziet er natuurlijk heel strak uit in je keuken. In deze blog lees je alles wat je moet weten over koken op inductie, inclusief de voor- en nadelen hiervan.

Wat is inductie?

Inductie is een kookmethode waarbij elektriciteit wordt gebruikt om warmte op te wekken in de bodem van de pan. Vergeleken met traditionele gas- of elektrische kookplaten, wordt de warmte rechtstreeks in de pan gegenereerd door een magnetisch veld. Er gaat dus geen warmte verloren via de plaat of de lucht, wat deze vorm van koken veel energiezuiniger maakt.

Hoe werkt koken op inductie?

Bij koken op inductie wordt de kookplaat verwarmd door elektromagnetische spoelen onder het glazen oppervlak. Wanneer een pan op de kookplaat wordt geplaatst, wordt een magnetisch veld gegenereerd dat warmte opwekt in de bodem van de pan. Dit zorgt voor een snelle en gelijkmatige verwarming van de pan en de inhoud ervan.
 

De voordelen van inductie

Efficiënt: Met een inductiekookplaat gaat er weinig energie verloren. De kookplaat gaat automatisch uit wanneer je de pan eraf haalt en verbruik daarmee alleen energie wanneer je het nodig hebt. Superefficiënt dus! Ook wordt de pan verhit in plaats van de plaat waar de pannen opstaan. Met een rendement van wel 80-90%! Bijna alle energie gaat dus naar het verwarmen van de pan.

Makkelijk schoon te maken: Omdat een inductiekookplaat altijd vlak en van glas is, maak je deze makkelijk schoon. Zeker omdat de kookplaat snel afkoelt zodra je de pan eraf haalt. Er zijn geen randjes, hoekjes of naden waar vuil achter blijft hangen. Je haalt gewoon een vochtige doek over de plaat en klaar is Kees!

Snel warm: De kookplaat komt heel snel op temperatuur en koelt net zo snel weer af. Dit is niet alleen efficiënt, maar zorgt ook voor extra gemak. Binnen no-time kookt jouw water of is de olie heet!

Veilig: Doordat er geen vlammen zijn, is de kookplaat nooit echt heet. Alleen de pan zelf. Er kunnen ook geen gaslekken ontstaan, waardoor koken met inductie een stuk veilig is dan koken op een gasfornuis.
 

De nadelen van inductie

Oké, er zijn een hoop voordelen aan koken op inductie, maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Aparte elektriciteitsgroep aanleggen: Een inductiekookplaat vraagt om een hoog vermogen. Hierdoor heb je een kookgroep nodig die genoeg elektriciteit levert. In sommige gevallen betekent dit dat je een aparte elektriciteitsgroep moet aanleggen in de meterkast en een extra aansluiting in de keuken zelf.

Nieuwe pannen: Bij het koken op inductie moet de bodem van de pan magnetisch zijn, zodat de pan contact kan maken met de kookplaat. Anders wordt de pan niet warm. Vaak betekent dit dat je nieuwe pannen moet aanschaffen.

Prijskaartje: Vergeleken met andere soorten kookplaten is een inductiekookplaat een stuk duurder. Maar dit verdient zich uiteindelijk weer terug door het efficiënt koken. Dus het is wel een goede investering! 
 

Zie jij je nieuwe kookplaat al voor je?

Een inductiekookplaat is dé final touch in jouw keuken. Bekijk online ons keukenaanbod en kies jouw droomkeuken inclusief inductiekookplaat. Wil je meer weten over de mogelijkheden of heb je vragen? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs in een showroom bij jou in de buurt.