De kindvriendelijke keuken: zo doe je dat!

Herinner jij je het nog? Samen koken met je ouders. Op dat kleine krukje bij het fornuis. Lekker meekijken, door de pannen roeren, af en toe wat in de pan doen. Maar wel oppassen, niet te dicht bij het vuur! Wie inmiddels zelf kinderen heeft weet: een ongeluk zit in een klein hoekje. Creëer daarom een kindvriendelijke keuken. Gelukkig kan dat al met een paar kleine aanpassingen of gadgets.

Veilige kookplaat

Kinderen zijn nieuwsgierig. Wat zit er in die pan? Mag ik eens roeren? En hoe ruikt dat? Om ongelukjes zoveel mogelijk te voorkomen doe je er goed aan te kiezen voor een kindvriendelijke kookplaat. Een inductiekookplaat biedt uitkomst: deze wordt niet te heet en gaat uit zodra je de pan van de plaat haalt. De meeste van deze kookplaten zijn voorzien van beveiliging, waarmee je het bedieningssysteem uitschakelt. Handig voor nieuwsgierige kinderhandjes!

 

Maak kastjes en apparatuur oninteressant

Keukenkastjes en -lades zijn voor kindertjes natuurlijk enorm interessant. Wat zit er achter al die deurtjes? En wat kan ik uit dit kastje pakken? Vaak niet veel goeds voor kinderen, weten wij. Plaats schoonmaak- en andere schadelijke middelen daarom altijd in de hoogste keukenkasten. Houd er bij het ontwerp van je nieuwe keuken rekening mee dat je apparatuur die heet kan worden, zoals de oven of magnetron, hoog plaatst. Dat is niet alleen een stuk veiliger voor kleintjes, het staat ook nog eens enorm modern. Sommige ovens hebben (dubbel)glas - zo wordt de buitenkant niet al te heet - en een kinderslot. Heeft je huidige oven dat niet, dan kun je ook losse ovenslotjes kopen. Met speciale kinderslotjes en hoekbeschermers voorkom je dat kinderen met hun vingertjes tussen de deur komen of zich stoten aan scherpe hoeken. Bron: Praxis

 

Dek stopcontacten af

Nog zoiets interessants: stopcontacten. Om te voorkomen dat je kleintje zijn/haar vingertjes of voorwerp in het stopcontact stopt, kun je deze afdekken met afdekplaatjes. Deze plaatjes maken de gaatjes vrijwel onzichtbaar. Let goed op: ze zijn niet geschikt voor een stopcontact waar zwaardere apparaten op worden aangesloten zoals de wasmachine. De beste beveiliging is de kinderveilige wandcontactdoos. Niet de meest goedkope oplossing én het is even wennen, maar dan heb je ook wat.

 

Keukenhandigheden

Handig, zo’n kinderslotje op de keukenkast. Maar wat als jouw peuter zelf drinken wil pakken? Deze handigheid biedt uitkomst: plaats een aantal zuignappen op een plek waar je peuter makkelijk bij kan, bijvoorbeeld aan de koelkast, en hang daar plastic bekers aan. Plaats je ze uit gebruikersgemak liever hoger? Schaf dan in ieder geval een opstapkrukje aan. Zo’n krukje (met antislipstrip) is sowieso een must, bijvoorbeeld om handen te kunnen wassen of veilig mee te kunnen kijken met koken.. weet je nog? Bron: Mamaliefde.nl