De lekkerste kerstdesserts op een rij

De kerstdagen staan weer voor de deur. Dit jaar vieren we het misschien in een iets andere, kleinere vorm, maar wat in ieder geval nog wel altijd kan is eten, eten en nog eens eten! Heeft u nog geen idee welk dessert u wilt gaan maken? Bij deze een beetje inspiratie met een aantal overheerlijke recepten van Rutger Bakt op een rij.

Red Velvet taart

Een écht kerstrecept, deze lekkere en mooie taart. Het is een Amerikaanse klassieker die u ook in ons kikkerlandje steeds vaker voorbij ziet komen.

Benodigdheden voor 1 taart

Voor het beslag

  • 250 ml karnemelk, op kamertemperatuur
  • 1-2 tl rode kleurstof, bij voorkeur in pastavorm
  • 15 gr cacaopoeder
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 300 gr suiker
  • 1 tl vanille-extract (zie blz. 11)
  • ¼ tl zout
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 300 gr bloem
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl witte wijnazijn

Voor de roomkaascrème

  • 175 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr poedersuiker
  • 300 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 2 tl vanille-extract

Verder nodig

Boter, om in te vetten

Zo maakt u het

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Wilt u alle drie de cakes tegelijk bakken, dan kunt u beter voor de heteluchtstand van de oven kiezen, want dan kunt u meerdere cakes boven elkaar bakken. U kunt de cakes ook na elkaar bakken. Vet 3 ronde vormen met een doorsnede van 20 centimeter in met boter en leg een rond stuk bakpapier op de bodem.

Stap 2:

Meng de karnemelk met de rode kleurstof en cacao door elkaar. Doe de boter, suiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten tot een romig geheel. Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij u het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is. Spatel er de helft van het karnemelkmengsel en de helft van de bloem door. Voeg vervolgens de rest van beide toe en meng ook de baking soda en witte wijnazijn door het beslag. Verdeel het beslag over de drie bakvormen en bak de cakes in 25 tot 30 minuten gaar. Stort ze op een rooster en laat ze zo afkoelen.

Stap 3:

Doe voor de roomkaascrème de boter met de poedersuiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) romig. Voeg vervolgens de roomkaas en het vanille-extract toe en klop alles door tot een gladde crème. Snijd de drie cakes aan de bovenkant recht bij. Verkruimel de afsnijdsels en bewaar deze.

Stap 4:

Leg één cake op een bord en strijk daar een laag van de crème over. Bedek dit met de tweede cake en strijk ook daar een laag roomkaascrème over. Dek dit af met de derde cake en bestrijk de taart bovenop en aan de zijkanten met een dun laagje crème. Zet de taart minimaal 30 minuten in de koelkast.

Stap 5:

Bestrijk de taart met de rest van de roomkaascrème en strooi de achtergehouden cakekruimels erbovenop.

Sticky toffee cake

De gepureerde dadels in dit recept zorgen voor een heerlijke smeuïge structuur van de sticky toffee cake! In combinatie met de volle toffeesaus is dit echt een geweldig lekker dessert. 

Benodigdheden voor 1 cake

Voor het beslag

  • 185 gr dadels, ontpit
  • ¾ tl baking soda
  • 165 ml kokend water
  • 75 gr boter, op kamertemperatuur
  • 130 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract (zie blz. 11)
  • ¼ tl zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 gr bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • 1½ tl speculaaskruiden

Voor de toffeesaus

  • 75 gr boter
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • snuf zout
  • 1 tl vanille-extract

Verder nodig

Boter, om in te vetten

Zo maakt u het

Stap 1:

Doe de dadels en baking soda in een kom en giet daar het kokende water op. Laat dit 30 minuten staan. Doe alles vervolgens in de blender of in een foodprocessor en maal de dadels fijn.

Stap 2:

Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde springvorm van 20 centimeter in met boter.

Stap 3:

Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) kort door. Meng de eieren door het mengsel en vervolgens de gemalen dadels. Spatel als laatste de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor.

Stap 3:

Doe het beslag in de vorm en bak de sticky toffee cake in 35-45 minuten gaar. Laat voor de toffeesaus de boter in een steelpan smelten. Voeg de basterdsuiker en de slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus onder regelmatig roeren zo’n 5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg een snuf zout en eventueel het vanille-extract toe.

Serveer de dadelcake (lauw)warm met de warme toffeesaus er overheen gesprenkeld.

Moorkopsoesjes

Een moorkop kent iedereen wel, maar wist u dat u ook mini-moorkopjes kunt bakken? Deze moorkopsoesjes smaken heerlijk en ze zijn een stuk makkelijker te eten dan hun grote broer.

Dit heeft u nodig voor 25-35 soesjes

Voor het soezendeeg

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 3 à 4 eieren

Voor het chocoladeglazuur

  • 100 ml slagroom
  • 200 gr pure chocolade
  • 100 gr poedersuiker

Voor de vulling

  • 500 ml slagroom
  • 60 gr suiker
  • 1-2 zakjes slagroomversteviger, optioneel

Zo maakt u het

Stap 1:

Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Stap 2:

Doe voor het soezendeeg de melk, het water, de boter en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen. Zet de pan terug op middelhoog vuur. Blijf goed roeren, 2 tot 3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.

Stap 3:

Doe het deeg in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen. Voeg één voor één de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe. Gebruik het vierde ei alleen als dat het deeg niet te dun maakt. Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als u het op bakpapier schept of spuit. U kunt het vierde ei ook bijvoorbeeld half gebruiken.

Stap 4:

Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 à 12 millimeter en spuit ronde doppen van ongeveer 2 centimeter doorsnede en hoogte op de bakplaat. Of vorm het deeg met behulp van 2 lepels. Druk met een natte vinger de puntjes bovenop de soesjes plat. Bak de soesjes in 20 tot 25 minuten goudbruin en laat ze vervolgens volledig afkoelen.

Stap 5:

Doe voor het chocoladeglazuur de slagroom, pure chocolade en poedersuiker in een hittebestendige kom en verwarm deze au bain-marie al roerende op laag vuur tot de chocolade gesmolten is. Haal de pan van het vuur en roer het glazuur nog kort door.

Stap 6:

Klop de slagroom met de suiker en eventueel de slagroomversteviger met een (hand) mixer met garde(s) stijf op. Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Prik met een mes in elk soesje aan de onderkant een gaatje en vul ze door dat gaatje met de slagroom. Doop de moorkopsoesjes in het lauwwarme chocoladeglazuur en laat dat stevig worden in de koelkast.

En, welke is uw favoriet? Alvast veel plezier met maken en smakelijk eten!

GRANDO X RUTGER BAKT

OVERHEERLIJKE RECEPTEN DIE U GEMAKKELIJK ZELF THUIS KUNT MAKEN!

Nog niet uitgebakken? Probeer deze en meer van de Rutger Bakt recepten.

  Bekijk ze hier